Mengukur Tahap Pengemas Seorang Lelaki

Wednesday, August 5, 2009

Ini entry suka2 je...No hard feeling yeah!;P

Pernah dengar tak? Kalau nak mengukur sejauh mana tahap pengemasnya seorang lelaki tu tengok pada keretanya...kalau keretanya sangat kemas, bersih, takde barang berselirat di tempat letak kaki, bulehla consider as dia adalah seorang lelaki yang pembersih...tapi kalau keretanya berselirat ngan segala macam kasut, agak kurang bersih makanya kurang kemaslah seseorang lelaki itu...What do you think? Betul ke tidak?:P

Inilah issue kami 'ahli mesyuarat tingkap' bincangkan semalam petang sambil menikmati goreng pisang panas dan sambal kicap beserta air teh...ngeh ngeh ngeh...berbual kosong tak sedaplah of course mesti ada bahan umpatancontoh2 nya kan...kekeke...

So mulalah bila dah berlima tuh, "eh!ko pernah naik keta si polan tak...bersih giler...pasir pun takde...patutlah meja dia pun kemas gila..." then my other fren "Eh aku pernah naik keta Rambo! ranting kayu pun ada..bla bla.."...isk isk isk...buleh tahan kitaorang kan...gelak megekek sampai tak hengat punya...

So dari beberapa contoh yang diberikan especially kereta yang bujang tuh, macam ada benarnya ayat penyata tersebut!Kalau yang dah kahwin ni maybe si istri ada tolong kemaskan kereta kan..takpun maid ke..kekeke..but my case, memang hubby lah 100% jaga kereta...mak tak koser sempat nyah..(psstt reason baik punya!)... tapi kalau hantar cuci kat kedai camne nak kira ek? kira pengemas jugakla kot sebab ada keinginan untuk melihat kereta bersih gamaknya...:P

So anda rasa camne? Kalau lah buleh pakai 'Kayu Pengukur' ni alamatnya ramailah anak2 dara kat luar sana carik pakwe yang bersih keretanya kan..kekeke...

19 comments:

Che Lin said...

ada gak lelaki bujang yang kete kemas/bersih giler...
tapi tengok meja opis, ya ampunn!!
kata orang yg dah kawen,
kete tu bini pertama. tu kena jaga.
camne nak kira tuh?

tapi kan mi, kalo kete pompuan yang bersepah camne?
esp pompuan bujang trang tang tang?
boleh diguna-pakai ke tidak kayu pengukur nih?
err... maksud aku, otoko la yang nak guna untuk cari calon? ngee...

mamanoa said...

yer ker???laki i mmg jaga keta..infact bebarang dier lelagi robot transformers dia,kemain jaga lagi..tp idok ler smpi xder habuk tetiap ari..berkilat berkilau sumer..
slalu seminggu sekali dier akan bersih kan aper yg patut la..
cik somi i gajin tolong kemas uma..tp kena suh la..nk buat sendiri..once in a blue moon jer..huhuh..
kalu dia da stat ngemas uma jgn tegur..biar jer..hahah konfem berkilau uma ku..

Ms Lola said...

I tgk kuku dia :)

Siti @ nurie said...

mimi, mr hubby siti lak, dia yg kemas umah...ha ha ha...tapi, bab kete, skrg ni, ikut mood dialah..sbb, si mia tu antra org yg sepahkan kete dea termasuk siti..hik hik hik....

masa bujang2 dulu, kete dia mmg bersih.tang sport rim tak yah cterlah, silau mata kalau kene cahaya mentari tau...

m-i-o said...

nyah, ko ngumpat keta laki mak eh?

hahaha! :P

lia said...

errr lia 100% xsetuju sbb kereta Mr Fallah, lia yg tolong sepahkan, agaknyer dia sanggap nak bersihkan hari2, once a week jer kemas ha3...

Fid said...

macam bg hint kat bakal menantu plak le u nih ahdik oiii!hahhahaa

ar.nie said...

Tak setuju lah! Ader jer org yg jaga keter, pakai baju kemas, nampak hensem bagai, tapi sebenarnya YA RABBI!!! Kiranya, just jaga appearance luar ajer (nak appeal kan kengkonon diri tue mr. perfect kot :P ). Hahaha.

BTW, aku tengok labuh seluar nya. :)

mamaDhea said...

ekekeke.. ko ni mimi, ade2 saje ek.. :P

btw, laki aku mmg hangin klu dhea sepahkan brg dlm keta.. mula laa bebel pjg lebar.. klu nak kemana2 mesti kemas dulu.. paling senang, hantar carwash.. hua hua hua..

~ As ~ said...

masa bujang dl..hubby aku kereta berkilat blh jilat... tp bilik tidur .. ya ampuun!!! mcm mana tu cik mimi?? ahahaha

Sayang.Ibu said...

hahhh..laki mak mmg tidaklah mengemas kereta. biasanya dia bawak p kedai saja. dan kalo keretanya yg mak lenjan ke hulu-hilir, menjadi tanggungjawab maklah untuk membersihkannya.. maksudnya bawak ke kedailahhh....

Mummy Dasy said...

Keta tu bukan tggjawab dia coz keta 24 hour me yg guna so hBy lepas tangan klu dia pakai harus bersih keta tu coz anta kedai cuci..

Nanak said...

Kereta ok..rumah ok...
jap, i nak ke bilik guru check meja dia..hahahaaa

CapT said...

tak suka laki mulut bau longkang.. kahkahkah

::Umi Sufira:: said...

Che Nor--> Kat ofis aku nih sape yang meja bersepah macam tu la jugak kereta dia..hehe...kalu case macam ko tuh tak dapalah nak jadikan kayu pengukur..

siapakah si dara itu? ngkau kah? sungguh aku tak percaya kalau kereta ko bersepah hokeh!!!:P

Mamanoa--> Kompem pengemaslah adanya hubby mu itu!:)

ML--> Betul jugak tuh!:P

Siti--> ooo kalau gitu kena salahkan Siti ngan Mia la ni kekeke..:P

MIO--> kekekeke...tiada sebarang niat di situ!:P

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Ooo Lia yang sepahkan kereta yer??hehehe..

K.Fid--> Hint??Omak aih jauh lagi tuh!:P

Aru--> Kahkahkah...mungkin jugaklah kot kan..tapi aku dok teringat sorang mamat JAD yang....meja dia pun aku dah tak reti nak describe..hahaha...

Sha--> Laki aku pun sama la Sha..Car wash manjang...:P

As--> Mesti laki ko memegang konsep 'keretaku syurgaku' :P

::Umi Sufira:: said...

Intan--> So kompemlah kayu pengukur ni tak valid..:Pngee...

Mummy Dasy--> Sama jua ngan Intan gamaknya:)

Nanak--> Kompemlah hubbymu itu sangat pengemas!:)

Capt--> Laki bau mulut longkang adalah off-topic..kahkahkah..buleh?

Fara said...

suami i mmg tersangat jaga kete dia...nak masuk kete pm kena ketuk2 dulu kasut kasi buang semua habuk. tiap2 pagi time panaskan enjin tu, mesti dia lap2 kan dashboard...kete 2-3 hari mandi.

tp klu bab rumah...sori ler. lg singa betina x naik angin. tak jalan la.

::Umi Sufira:: said...

Fara--> kekeke...itu namanya kensep i jaga kereta u jaga rumah...peace:)