Puding Roti Versi US!

Wednesday, August 19, 2009

Seperti yang telah di ceritakan semalam, malam tadi aku berjaya membuat Puding Roti versi US..bukan United State yer..tapi Umi Sufira..huh! Resipi dapat dari google tapi ceduk sana ceduk sini and ubah bahan sesuka hati..tapi Alhamdulillah menjadi.....Mari layan gambar dulu baru aku letakkan resipinya...bahan senang, buat pun senang..:)


Hasil Puding Roti Di dalam Loyang


Setelah dipotong, wah kalau sempat buat sos kastard lagi syok kan..layan makan ngan aiskrim pun sodap...

Let's share the recipe
Bahan2
3 biji telur
3/4cawan gula dikisar
3 cawan susu cair
2 sudu besar tepung jagung
sebuku roti (saya buang telinganya dan potong 4)
Mentega
esen vanilla
kismis

Cara2nya
Bakar oven dengan suhu 160 darjah. Lengserkan loyang dengan mentega dan kemudian susun roti yang telah dibelah2 tadi). Pukul telur dan gula di satu bekas yang lain, masukkan esen vanilla, susu cair, tepung jagung dan kacau rata. Setelah rata tuangkan ke dalam loyang berisi roti tadi dan taburkan kismis. Rendam seberapa ketika kemudian masukkan dalam oven.Senang ajer!:)

Tapi aku ada satu masalah di sini, time nak buat memang suka tapi dalam fridge ada satu loyang yang masih berisi separuh ngan kek batik...saper nak makan ni weih! Setakat Syaura n hubby satu dua potong sehari..bila nak habis...tambah ngan puding roti lagi ni...bawak untuk ahli mesyuarat tingkap pun sudah...sudahnya sendiri la kena perabihkan...:P

Kek batik setengah loyang lagi...
Sudahnya sendirilah yang perabihkan jawabnya....tulah saper suruh takde jiran!:P

25 comments:

Umi Nawfal said...

Tu lah! Sape suruh??? Lenkali hantar² ler ke mari.. Mimi, buatkan ku kek batik sedap mi.. aku x reti² membuatnya..

Zuhaini said...

uih.. berjaya! alhamdulillah... tahniah! ;)

Zety Zin said...

itulah... aku dah kata poskan aje ke shah alam. tapi sampai ke sudah ku tunggu tak sampai2. hah sekarang sila habiskan. hehehe.

lin said...

nak tnyla..
susu cair tu 3cawan tu adkah bersamaan ngan 1tin susu ideal yg besar tu?
gula tu besar cawan mana?tak manis sgt ke 3/4cwn tu?
roti tu 1 buku tu means 1bgks roti gardenia saiz kecik ke?hehe
itu saje nk tny..sbb nk try gak buat nanti..

Nur said...

uwaaa...nk oven!akak berangan nk buat kek dah lama, tp oven jer yg x terbeli lg...sedapnya, mmg fav akak tu.kalu kt ktn ni ada satu hotel yg famous dgn puding roti..mmg marveles..

Sayang.Ibu said...

apsal laaa kita tak berjiran yer beb... sedap beb gambo ko tuuu

Mama Adib said...

eh ku pun nak berjiran dengan hang

wah bestnya

CY3.5 said...

vavava.. mmg vadevas.. aiskrim je yg mak ada kat umah ni.. puding roti nak kena import :P

jima kawaii said...

mcm sodap je..nyum nyum..

Ana said...

hehehe..rajin mimi tapi nk wat gane kann..sendiri jugak laa kena abiskan nampaknyaa..suh hubby bawak gi keje laa mimi..leh promote isteri pandai masak..hehehe..xpun hntr kt ana sini laa..kek batik tue nampak yummy yummy laaa..geram tengok..

kaklong nuzula said...

wah wah wah, jadi yer....
sodap tu....

::Umi Sufira:: said...

Umi Nawfal--> Nak makan kek batik i kenalah datang umah i...ngee..:P

Zuhaini--> Alhamdulillah;)

Zety--> Aku dah cakap, aku pos dah tp posmen tuh makan tengah jalan..tu yang tak sampai2..:P

::Umi Sufira:: said...

Lin--> saya pakai cawan biasa minum kopi tuh...semalam 2 tin susu cair pakai tapi ada balance setengah tin susu lagi..maybe satu tin yang besar tuh cukup untuk 3 cawan susu...buleh gak diganti ngan fresh milk and ada resipi lain yang pakai santan...

3/4 cawan gula tuh pun saya dah adjust...rata2 resipi pakai 1cawan...rasanya OK je tak manis sangat...

I buku roti tuh yer sebungkus roti yang kecik..Selamat mencuba!senang banget and rasanya sedap!:)

::Umi Sufira:: said...

Kak Nur--> memang syok makan ni lagi2 kalau makan kat hotel..yummy! apalagi kak Nur angkatlah satu oven..beli yang murah macam mimi punya je...:P

Intan--> kekeke..beb belilah rumah sebelah umah aku tuh kosong lagi...;P

MA--> Rumah sebelah kanan pun kosong lagi..:P

::Umi Sufira:: said...

CY--> kehkehkeh..aiskrim memang wajib ada dalam fridge kan?

Angah--> sedap ngah..bebila ko balik kang aku buat lagi..

Ana--> hahha...tak pandai masak pun cuma suka mencuba...

Kak Long--> Naseb baik jadi..:P

Fara said...

fara pn dh offer...pos je kt sini. insyaAllah habis ku makan, hihihi.

Marisa said...

kelihatan sungguh sedap. harus ditiru nih...

nak buat kek batik plak gano?

::Umi Sufira:: said...

Fara--> Tak buleh pos..nanti posmen makan tengah jalan..kompem tak sampai!:P

Marisa-> Cuba carik under label resipi kat blog mimi nih..nanti keluarlah resipi kek batik..tiru ajelah yer..:)

suret said...

wahhh...ni yang nak jadi jiran mimi ni..hehehe..dah pernah buat puding roti tu...senang la jgk but dah tak ingat resepi nyer...kalo nak buat balik kena la google balik..tapi i pon hantu puding roti jgk..mcm kena buat jer sebelum puasa ni...

samalah kita..benda2 manis ni sendirilah yg kena abiskan..en.suami tak layan sangat

::Umi Sufira:: said...

Suret--> Betul tuh senang ajer buatnya.....buat jangan tak buat before puasa ni...buleh gak nak buat untuk juadah berbuka tu...

Hihi bila hubby tak layan manis2 tu la yg kita kena habiskan semua..nak buang sayang...haih...

♥Hernee Nazir♥ said...

aduhai..hernee wat kek batik last week..xckup2 rasenye pdhal mkn be2..mimi leh tlbih plak..bak cni sket..hehehe

PadNani~~{@ said...

nampak yummy..lg best kalau makan dgn ice cream kan:)thanks for sharing kak..

untumgnya kalau jd jiran kak mimi nih :))

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> Tu namanya sehati sejiwa hubby n wife suka makan yang manis2..hubby ku itu tak brapa layanla...

Nani--> Akak pun belum test makan ngan aiskrim...tapi kompem sedaplah:)

meh duduk johor!:P

salzahari said...

oohh...mimi, resipi ni mcm senang! nak try jgk..main susun je ye roti tu kemudian baru curah bahannya utk rendam?

rendam brp lama? nasib Lin dah byk tanya...


ehhehe...oven kena panaskan dulu tak? oven mimi yg mana? 160 tu ok ke? uhh.. takut hangus lagi :P

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Yer betul..susun ajer rotinya kemudian curahkan bahan2nya..kalau ikut resipi mana2 depa suruh rendam antara 10-15minit....tapi mimi rendam 3minit je harituh nak cepat punya pasal..hihihi...

Oven kena panaskan dulu..kiranya kalau masuk adunan dalam oven, oven sudah bersuhu 160darjah...mimi bakar harituh 160darjah selama 55minit..OK je tak hangus pun:)Mimi pakai oven Pensinic yang murah tu je..:P Selamat mencuba!:)