Bila Lelaki Beli Sayur

Wednesday, August 12, 2009

Tugas ke pasar setiap minggu bukan tugas aku..Itu adalah rutin wajib mr. hubby setiap weekend...tapi macam weekend lepas kami ke Air Papan, hubby berbelanja barang pasar weekdays after balik dari kerja...GIGIH kan..kalau tak tak berasapla dapur gamaknya...barangan yang dibeli ialah stok untuk seminggu..

Dolu2 masa tahun pertama tinggal di Nilai, ketika aku masih tak percayakan si dia ke pasar seorang diri aku mesti pergi ke pasar bersama2...tapi rasa macam buang masa sebab kalau aku di rumah, sementara si dia ke pasar tu macam2 buleh buat...lagi2 ada anak kecil, letih nak dukung....So dengan penuh tekad aku memberi kepercayaan kepada si dia untuk membeli bahan mentah dan sayur mayur di pasar...

Apa yang telah dibuat waktu itu ialah memberikan satu list tanpa specific kuantiti dan "nah cik abang sila beli barang2 ini...."

Hasilnya....tiada masalah yang besar untuk bahan2 mentah seperti ikan, daging, bla bla...tetapi masalah yang SANGAT besar untuk sayur-sayuran...yer di list itu tercatat kacang panjang dan daun sup yang paling terpahat diingatan....Yer tuan tuan dan puan2...kacang panjang dan daun sup itu adalah cukup BANYAK untuk dibuat kenduri...kahkahkah..nak marah pun tak jadi...Alasan paling kukuh ialah sebab si istri tidak menulis kuantiti secara specific....tapi si istri pulak pikir takkanlah takleh nak pikir sendiri banyak mana nak dibeli....

Sudahnya next week, list menjadi lebih details, taugeh 50sen, kacang panjang 10 batang, daun sup agak2 sekali masak...kahkahkah...SEKSA!

Tapi sekarang, mr. hubby telah menjadi lebih expert dari aku tang membeli barangan di pasar...hak hak hak...Alah Bisa Tegal Biasa kan...Kadang2 kalau pegi petang2 kerja rumah semua dah siap and aku temankan dia ke pasar..Aku pulak kena sound balik..eh bukan yang ni bukan yang tu..bukan kedai ni bukan kedai tu..kekeke...

Tak sangka kan lelaki buleh jadi lebih expert beli sayur dari perempuan ni.....*wink*

18 comments:

umi nuha said...

ekekek..aku setuju tang tu...ikwan lg expert dr aku bab2 kedai yg murah dan ade jual sayur/brg2 yg elok2...lega sbb xbyk hidu bau hanyir ikan kat market tu dah

Umi Nawfal said...

owh tidak.. laki ku adalah lebih cerwet dr aku ketika membeli belah barang dapur, ngalahkan org pompuan!!

Zety Zin said...

bagus laki hang no... ekeke

bab beli ikan aku serahkan kat En Abah la sebab dia nak ikan kecik2. definisi kecik dia berbeza dgn aku kehkehkeh. so baik serahkan kat dia aje.

Sayang.Ibu said...

btol lah nyah... aku pun sama.. kalo bab beli ikan nih,mmg mr hubby lg expert..malah dia lagi fussy dari aku okehhhh nak2 part ikan yg fresh ngan tak. jadik aku pun biasa kalo beli ikan, ikut montot dia jer. dia cuma tanya aku nak makan ikan apa, dia akan carik dan beli. Tapi part sayur, biasa aku yg beli..sbb aku nih kan beli sayur yg aku senang nak masak jer...;p

are'shiq asmara said...

hehehe...klakar ar abg yuz ni...skunk da lagik terer li sayur ar dr along ea?kire da senang ar kje along skunk..bkn abg yuz jer,lau seri pn ngange nk li sayur xde kiraan yang specific..p,xder ar sampai li daun sup mcm tuk wat kenduri...kehkehkeh...

Mummy Dasy said...

mmg betul tang barang2 basah hBy lagi expert & cerewet... brg2 kering me expert mana taknye tiap2 mgg gi paso malam belakang ofis heheh

miz_eda said...

boleh tak cik abang saya tak tau nak bezakan kacang buncis and kacang panjang..saya suruh beli kacang panjang 2 batang, dia bantai beli kacang buncis 2 batang..haru sungguh bila dikenang2kan semula :P

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

my hubby lepas 2-3thn kawin, dah ok dah bab suruh beli brg dapo. waktu awal2 dulu kalau i pesan suh beli benda especially sayur, bila dia sampai kat section sayur kat supermarket tu mesti dia akan phone & tanye details, rupanye camne & nak brape byk...especially kalau kat situ takde label nama sayur..kuikuikuikui

now sudah pro, siap lama dia belek mencari sayur or buah yg elok. kalah kita yg memilih.

ar.nie said...

Ajied mmg pro bab2 pi pasar nie. In fact, dier yg ajar aku. Hihi.

Tapi, since dier keje shift nie, nowadays, pegi pasar seminggu sekali tue, dah jadi tugas aku & Hakim. :D

Me_Bee N Kids said...

Akak n hubby mmg akan ber2 pi pasar , beli stok seminggu ..Dulu ade la sekali skala , abg pi sorang ...mmg sebemban belinye sayur sawi segala ..sume sayur hijau ...sayur yang paling x digemari di rumah ni ..:p Sudahnye , busuk jer sebab x dan nak masak sume ..
Tapi skang dah expert , dek mak kadang membebel sebab membazir kalau beli sayur bebanyak , cepat layu pun yer jg ...
Tapi x lama lagi mama akan pi solo ,sebab abang dah start kelass ..huhu ...

suret said...

masa mula2 baca n3 ni dah terbayang nak bagitau sama ler kita..tapi rupa2nyer ramai yg macam tu kan..maybe lelaki zaman skrg dah berubah dr bapak2 kita dlu..sebab sama2 bekerja n kita lebih bz dirumah so hal2 utk kluar ni baik diorg yg settle...sue memang takpernah bagi list, en.suami sendiri jer yg akan bli apa yg dia nampak menarik kat pasar tu..tapi tu lah,utk org yang tak banyak menu nak dimasak ni jenuh jugak ler dok pikir nak masak apa dengan bahan yg dia bli tu..hehhehe

Nieza Ishak said...

Mimi,

ko kasi idea la apa yang aku nak mengomel arini ... nanti aku balas ekut blog haku ekkk ... kekekek

dirumah kami pun .. papa yang berkuasa ke PASAR .. hhahahah

Fara said...

fara pn same..bab2 ikan sayur ni mmg hubby yg paling terror ler.

Azure said...

aku nama sayur pun fail, ni lagi la hubbyku..bab ikan dia pandai la mana yg fresh mana yg tak, tp belum tentu kenal spesies ikan tu.

kitaorang berdua mmg hampeh. bila pegi pasar, masing² duk tenung ikan, pastu aku cuit dia, dia cuit aku "tu ikan ape ar??"..."taktau"..heh

salzahari said...

hahhaha...dah terrror 'memesan' Queen Kitchen ye? mcm tu lah..Sal pun gitu kalau pesan hubby.

selalunya kalau x pegi sendiri, mmg tulih dgn detail..ikan brp ekor, kcg bendi brp batang, tomato brp biji dsb.

hehhee..kelako pun ada.

::Umi Sufira:: said...

Wani--> Hehehe...lega kan dah tak bau hanyir..:P

Umi Nawfal--> Cerewet untuk kebaikan tak apa..:)

Zety-->kahkahkah...sungguh sujektif maksud ikan kecik2 tu yer...

Intan--> Sayur ko yang beli yer...baguslah tugas bagi 2, hubby ikan ko sayur:P

::Umi Sufira:: said...

Seri--> Nanti kawin leh test mr hubby...banyak mana sayur dia beli:P

Mummy Dasy--> wah belakang ofis je? heaven!:)

Miz-eda--> Psst nak tau..hubby saya pun taktau mana meranti mana bayam..kahkahkah...beria2 kita check dia beli meranti..rupanya bayam katanya meranti:P

Mama-Miya--> Itulah dah kalah kita ni kan..:)

Aru--> Lepas ni Hakim pulak jadi yang paling expert..:)

Mamaliena--> Itulah perkataan yang paling sesuai.."SEBEMBAN" kahkahkah...buleh wat kenduri tuh!

::Umi Sufira:: said...

Suret--> Ayah saya pun jenis pegi pasar...maknanya dulu lagi dah ada tapi mungkin tak ramai..tapi ayah saya sampai sekerang ada lagi yang dia fail beli dalam kuantiti yang betul..kekeke..BTW, kalau hari2 masak memang jenuh nak pikir nak masak apa lagi..:P

Nieza--> Ku sudah baca entrymu itu:)

Fara--> samalah kita:)

Azure--> Nama ikan aku pun banyak tak tau!!!kekeke...

Sal--> Mimi dolu2 setiap kali pun kena tulis details..sekarang dah tak perlu lagi!!;)