Benarkan Anak Merokok?

Thursday, August 6, 2009

This morning, I had these conversation with my hubby..
"Abang, kalau ditakdirkan ada anak lelaki nanti, bila dia dah besar dia nak merokok abang bagi tak?"
"Beranilah, abang sepak muka dia"….huwaa!! scary lagi strict bunyinya...
"Abis kalau dia dah dewasa and dia buleh tentukan pilihan dia sendiri?"
"Kalau nak masuk rumah kita dia kena berus gigi kat car porch!" kahkahkah..lawakkan bunyinya..tapi bernada serius...

My hubby sendiri tidak merokok tapi bapanya dan abang2 nya adalah heavy smoker...
Dan hubs ada cerita yang bapanya pernah terlantar disebabkan bahana rokok ni dan of course la dia tak mahu perkara2 sebegini jadi pada anaknya kan...

Tapi sebagai parents belum tentu lagi kita dapat control semua benda especially bila anak2 dah besar..
Teringat masa di asrama dulu beberapa orang kawan2 lelaki pernah kena tangkap dengan warden kerana merokok…
And aku pun tak rasa yang parents diaorang tahu anak2 dia merokok…lagipun umur baru 16, 17…tentu2 parents tak benarkan anak2 merokok kot (taktaula kalau ada parents yang sporting habis)

Hmm..and I also not sure if ayah2 yang merokok, sama ada mereka akan benarkan atau tidak anak2 sendiri merokok kan..hihihi....
So anda rasa macammana? Kalau anak2 dah besar nanti dan berkeinginan nak merokok, adakah kita sebagai parents akan benarkan?hihihi...

P/S: Rokok mahal betulkan sekarang?

24 comments:

Ms Lola said...

Kalau dia dah dewasa dan berhak utk menentukan pilihannya sendiri, takkan saya nak paksa.

Tapi saya juga akan menegakkan pendirian dan pilihan saya untuk TIDAK menghidu asap rokok orang lain. Dgn kata lain, jgn merokok di depan saya.

Siti @ nurie said...

dulu2, masa time2 ada rasa nak berncinta, minat giler kat sorang mamat tu...tapi, bila tau dia smoke, terus cncel...Alhamdulillah, mr hubby tak merokok..tapi, adik beradik laki siti, semua merokok...siti siap perli2 lgi pasal gmbr yg kat kotak rokok tu.( kan skrg ada gmbr baby skit kat kotak rokok tu kan)....

tapi, rsanyer, tak de parents kot yg suka anak2 diaorg merokok..kecuali, kalau dah besar, mungkin ada yg tak kisah.tapi, kalau siti, harap2, anak lelaki siti tak merokok.(ceh, cm ada anak laki je)...hik hik

Azure said...

kalau dh nama lelaki dewasa, apa la daya kita nak halang dia dari buat apa²? kecuali atas kesedaran diri sendiri...

maknanya kena ingatkan anak dr kecik bahaya merokok tu kan. lucky u, ur hubby tak merokok. kurang 1 faktor pengaruh utk anak kat situ.

kalau anak yg hari² tgk bapak merokok?? hmmmmm

Mama Adib said...

en suamiku merokok

tp d belakang dan bukan di hadapan aku dan anak.

untuk anak ku akan cuba ingatkan dia bahaya merokok.

cam adik2 aku, alhamdulillah leh d bentuk tidak merokok

harap2 anakku pun takkan merokok

Zety Zin said...

Laki aku tak kisah. Aku SANGAT KISAH. Tak suka okeh. Bau rokok adalah busuk.

Semoga aku berjaya didik anak aku supaya BENCI rokok, macam aku. :)

lia said...

biasa lia jumpa... bapak xmerokok tp anak2 merokok (my kazen)... bapak merokok tp anak xmrokok (adik bradik lia la sbb smua pompuan ha3)

mr fallah mrokok tp kat luar pagar umah... siap cuci tgn sblm masuk sbb xnk Amsyar bau rokok (biler nk bhenti ntah..)

anak mrokok? sila ikot mcm bapak dia, jgn mrokok dgn aku kalau xmo kena piat telinga!!!

Umi Nawfal said...

ermm.. camne tah nawfal yek.. abahnya mmg merokok!! nak marah anak kena marah bapaknya sekalilah!!! hahahahaha..

knv said...

my father i think was a smoker when i was very small. tak ingat pun actually.

and my brother when at school smoked secretly behind my parents' back.

tapinya now ni dua-dua pun bukan perokok.

tak tau when they didn't keep the habit. mungkin memang bukan perokok tegar kot. sekadar nak cuba2. then decided smoking is not for them. ada orang tu macam senang aje nak berhenti merokok kan.

of course i would want my kids not to smoke. pasal memang tak nampak langsung apa kebaikan merokok ni. hanya nampak yang negatif sahaja.

perhaps we need to ask a smoker to give their side of the story.

:P

~ As ~ said...

hubby ku merokok, lelaki dlm family ku semua merokok..uwaaaa :-(
byk sungguh pengaruh disitu...
ku nak anak prmpuan laaa....

ar.nie said...

Aku tak buleh bau asap rokok nie. Sesak nafas! Bukan buat2 atau lakonan, mmg xleh nak bau.

Aku doakan, Harith sekalian, tak merokok laa. Tapi, kalau nak merokok juga bila dah besar panjang nnt, silalah merokok jauh2. :P

Mummy Dasy said...

hBY x merokok adikbadik dia pun sama x merokok....
tapi family ku semua merokok anak2 lak rapat ngan my family huhuhu pengaruh yg kuat okey...

MN said...

saya rasa kalau si ayah merokok, chances are the kids will smoke too. kalo tidak jadi sebegitu mungkin jarang2 (and your hubby is one of them).

Nanak said...

oh, ku tak tahan asap rokok..
dlm family i, cuma abg ipar i saja merokok, belah Hubby mmg takde yg merokok..
kalau ada anak nanti, i akan pastikan dia tak merokok....i akan pastikan sedaya upaya..huhuhu

CY3.5 said...

i come from family yg tak merokok.. ada sorang abah & 3 orang adik lelaki.. seorang daripadanya terjebak rokok.. tapi setelah 2 kali attempt, dia berjaya berhenti..

my BIL smoker.. tp dia respect la kami.. merokok nun di luar pagar :P

me? my husband is non smoker.. hopefully husaini² sekalian ikut la jejak langkah abah depa..

suret said...

uihh susah jugak nak kata coz i ada 2 hero kecil skrg ni..abah depa perokok but not infront of us la...kat umah pon kalo nak merokok masuk bilik lain n toilet pon lain..i slalu la dok bising pasal rokok ni..dah macam2 kejadian kat umah..in fact sampai belubang sofaku..tapi tak jalan jugak..

hopefully i bley educate my son tentang bahana merokok ni...

fiza said...

Asap rokok buat kpalaku pening. Hopefully anakku tak merokok bila beso nnt :)

Me_Bee N Kids said...

Bapak akak heavy smoker , eventhough arwah mak hantai giler2 ..tapi x jalan jg ...:p

Abang akak mmg tak merokok , hopefully anak2 akak akan menjadi followernye ...Aminn :)

♥Hernee Nazir♥ said...

mmg mhl rokok skang ni..tp xtau la nape la my hubs x reti2 nk stop..gram tngok kdg2..

pearl said...

ala roza... aku baru tau adik lelaki aku sorang tuh dah merokok..masa kat uni... sorok2 dia merokok, sbb dia tau kakak2 dia tak suke org merokok... rupenye mak and ayah aku dah tau ..tapi buat senyap je..iyela..budak bujang, kalu di marah, bukan ke nanti dia leh merajuk tak nak balik rumah la...tak nak belajar rajin2 la...mcm2 boleh jadi..
so ibu bapa leh buat ape? tak nak bagi masuk rumah...so diorang takyah la balik rumah... hah tak gitu?
aku pun sakit hati tau adik lelaki aku tuh merokok.... (senyap2)..tapi nak wat camne..kang aku tegur kang, tak bertegur sapa la pulak.. aku cuma harap, dia sedar sendiri keburukan merokok...harap2 nye dah kawin nanti, dapat anak, insaf la dia...

::Umi Sufira:: said...

Ms Lola--> Owh samalah kita!

Siti--> InsyaAllah ada anak lelaki nanti:P

Azure--> Mungkin kita buleh doa banyak supaya anak tak terpengaruh hari2 tengok bapak smoking tu;)

MA--> Yer, didik bahaya merokok pada ank2 dr kecil!


Zety--> Semuga kita sama2 berjaya!:)

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Hahaha...even Mr Fallah merokok tapi dia mempunyai tahap kesedaran tentang bahaya pada anak dan istri..baguslah siap basuh tangan!:)

Umi Nawfal--> Lagi senang tuh!2 dalam 1:P

KNV--> Betullah advice dari smoker sendiri tu tringin nak tau!:)

As--> InsyaAllah ada rezeki nanti:)

Aru--> Itulah bau asap pun dah tak tahan kan..apa lagi nak mnghadap anak2 merokok!hmm semoga diaorang tak merokok hendaknya..

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> Hubby tak merokok adalah satu kelebihan...InsyaAllah pengaruh bapa lagi kuat di situ:)

MN--> Mungkin ada benarnya...

Nanak--> Cuba sedaya upaya tuh yang membangkitkan semnagatku!:)

CY--> InsyaAllah....

Suret--> Sofa berlubang?kekeke...semoga kita sama2 berjaya OK!Tupun kalau i ada anak lelaki ler..kekeke...

::Umi Sufira:: said...

Fiza--> InsyaAllah..

Mamaliena--> InsyAllah..

Hernee--> terkejut tengok harganya sekotak..abis kalau sebulan brapa tuh agaknya?huhu...

Wani--> Menurut kata Yot, bila dah terjebak susah nak berhenti...bapak dia pun bila sakit terlantar je insaf sekejap...la ni dah heavy balik dah...hmmm...

salzahari said...

mungkin kita boleh kata
"sayang, sayang tahu kan bahaya asap rokok ...bla-bla-bla.., tapi kan kalau sayang nak jugak, jgnlah bunuh mama dan papa sekali. tak kering lagi ingatan kitaorg besarkan sayang dulu!"