Ayam BBQ Sufira~

Monday, August 10, 2009

Last weekend kami ke Air Papan, Mersing. Join Family Day company abiy.....2 hari 1 malam di sana...Ummi takdelah rasa seronok mana cuma abiy and anak2la rasa gembira adanya...Abiy of courselah dia happy sebab dapat meramas mesra dengan kawan2 satu company dia, dan dia pun jadi AJK so bz manjang bersama kawan2 terchenta.....anak2 sebab dapat mandi laut....But I myself hanya dapat bertegur sapa ngan 3,4 orang wifey kawan2 abi...kebanyakan mereka masing2 buat hal sendiri kan..mungkin patutnya adakan sesi suai kenal barulah namanya Family Day...Bulehla dianggap sebagai 2hari yang membosankan walaupun I actually hardly rasa boring dengan sesuatu acara tu...ah ah ah..

Cuma ada satu perkara ajelah yang membuatkan aku rasa happy...Aku dapatlah contribute 'sesuatu' untuk acara makan2....Aku tolong buat perapan untuk ayam BBQ...pukul 3 petang baru dapat perap malam pukul 7 dah start bakar tu...Senang cerita..ayam itu adalah tak cukup perap...Tapi aku tetap nak tempel resipi kat sini..sebab last perap BBQ around setahun yang lalu..pastuh lupa dah resipi dia sibuklah google sana sini...pastuh guna 3,4 resipi ayam BBQ then gabungkan jadiklah Resipi Ayam BBQ Sufira ni...so next time kalau nak buat perapan lagi refer kat sini ajer...

Bahan2
1 peket jintan manis
1 peket jintan putih
1 peket ketumbar
1 ikat serai
2 buku lengkuas
2 buku halia
Bawang besar
Bawang Putih
Sos perapan BBQ
Kari
Gula (next time nak pakai madu)
Garam
Kicap (bagi kaler kehitam2an ngee)
Ayam yang telah di potong2

Perap semalaman dan bulehla di bakar:)

Haruslah tempel gambar seketul..ngee..:P

BTW, bulehlah enjoy pics of Sufira di sana...






12 comments:

CY3.5 said...

uiii.. bestnya diaa... mak dah lupa dah bila last pi terjah air papan ni..

♥Hernee Nazir♥ said...

bestnye mandi manda..

Nur said...

kita wat family day sesama mummy bloggers nak?masa tu mesti bapaknya yg boring..hehehehe...

::Umi Sufira:: said...

Cik Yan--> Air Papan memang best...pantai cantik dan landai:)

Hernee--> budak2 suka betul!

Kak Nur--> Hehehe..kalau taknak bagi boring kenalah buat activity yang bersesuaian dan libatkan semua pihak baru tak boring:)

PadNani~~{@ said...

wah..bestlah syaura n sufia mandi manda ye..siap buat sand castle lg:)

apa acara yg hardly boring tu kak..cian akak boring

~ As ~ said...

kat sabah punya rata2 jual letak madu...chicken wing...sedap gila ah... kau dtg sabah kompom aku bagi rasa...

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Aah suka diaorang main pasir:P

BTW, adalah something happened yang buat akak rasa boring amat tuh..:(

As--> Previously aku buat letak madu...ni pihak penganjur 'berbudget' cakap madu mahal...letaklah gula lebih pengganti madu:P

Ana said...

wahhh..best laa sufira dapat main air laut yekk..
sedap tengok ayam bbq tue..hantar sini sikit buleh..hehehhe..

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Aah suka betul depa tuh! ait tengok yang belum bakar tuh dah cakap sedap..kekeke...

zailamohamad said...

Wah, boleh cuba ni..mesti sedap kan;-)

::Umi Sufira:: said...

Zaila--> Buleh cuba..buleh tahan sedap!:P

m-i-o said...

errr, puan rossa - sy ingin bertanyakan soalan di sini. sila maafkan kalo bunyinya cam soalan bodoh ya. hehe :P

ni utk baper ekor ayam?

terima kasih kerana sudi melayan pertanyaan sy:)