Perkahwinan Tanpa Wang Hantaran; What Say U?

Monday, August 17, 2009

Wang hantaran dan mas kahwin adalah sesuatu yang berbeza...Sefahaman aku mas kahwin tuh diwajibkan di dalam Islam mengikut kemampuan suami dan persetujuan istri (Mas kawin I cuma RM22.50 you..)..tapi wang hantaran tuh lebih kepada wang hadiah daripada lelaki kepada pihak perempuan..(correct me if I'm wrong)...Maybe lebih kepada adat orang Melayu kita...Wang hantaran merupakan keikhlasan pihak lelaki kepada pihak perempuan sebagai membantu menampung perbelanjaan kenduri kendara ataupun hadiah khas buat pihak perempuan.

Alhamdulillah dengarnya pasangan penuh kontroversi telah selamat mendirikan rumahtangga dengan hantaran senaskah Al-Quran...Dengarnya tiada wang hantaran yer...Salute di situ? Di saat orang lain berlumba2 nak letak wang hantaran ribu riban pengantin perempuan itu tak mahu wang hantaran cukup sekadar senaskah Al-Quran dan dulang2 hantaran hadiah yang lain...

Aku nikah 6tahun lepas tetap ada wang hantaran walaupun tak banyak..and I personally merasakan bagus ada wang hantaran ni...Selain dapat meringankan beban nak buat kenduri kendara (yerla kawin pun masa belajar) sekurang2nya dapat 'menyusahkan' pihak lelaki demi sebuah perkahwinan...Dun get me wrong..bukan 'menyusahkan' dari segi apa...sekurang2nya biar si lelaki tahu susah payah untuk berkahwin dengan harapan si lelaki akan lebih menghargai istri dan perkahwinannya...

Lagipun sekali seumur hidup..lepas2 tuh kalau untung dapat laki kaya bulehla nak dapat 8K ke 10K sedepuk...abis kalau yang jenis carik makan sama2 nih ntah bila yer nak dapat sedepuk begitu..Bukan nak membebankan pihak lelaki atau apa tapi sekurang2nya bagilah sedikit mengikut kadar kemampuan masing2...

Zaman Rasulullah dulu2 lainla...lihat juga kualiti lelaki2 pada waktu itu macammana....Solat tak tinggal, ibadat mereka hebat...masjid rumah kedua....pergi berperang menegakkan Islam..dan macam2 lagi..Jadinya wang hantaran sudah tiada tandingannya dengan kualiti lelaki zaman itu..

Bukan apa, aku banyak menyaksikan salah guna istri selepas perkahwinan...Suami hanya duduk di depan TV istri buat segalanya dari uruskan anak2 sampai uruskan rumah....Sungguh salah konsep perkahwinan di situ..Tu belum masuk pukul istri dera istri...mintak duit istri urghh banyaklah kes salah laku selepas berkahwin...sepertinya bayar sekali pada istri servis seumur hidup...Kalau terkenangkan nasib2 istri2 macam ni terus teringat, harap2 dapatlah istri ni duit hantaran masa kahwin dulu..berbaloilah jugak kawin ngan si Polan tu ye tak..

BTW, this is my personal opinion only....tak tahulah pendapat orang lain pula di luar sana...Ermm mungkin ada yang tak setuju ngan aku ni kan....So what do you say about perkahwinan tanpa wang hantaran ni....?walaupon si istri redha gitu...:P

20 comments:

Cikgu Rozila said...

hehehe...Roza,

I agree with you when it comes to meringankan pihak perempuan nak wat kenduri...bukan nak bermegah2 wat kenduri besar-besar, cukup sekadar menjemput jiran dan sahabat handai keluarga...

tapi apapun...marriage is about toleransi, kan...sharing biler susah n senang...
doalah semoga kita sentiasa diberikan kesabaran...

heheheh..rasa cam kaunselor lak...

Ms Lola said...

Saya setuju dgn tajuk entry.

Siti @ nurie said...

hmmm,,mungkin bg org2 bese mcm kita ni, wnag hntrn diperlukan tuk cover blnja time knduri..tapi, bg org yg rasa, wang tu senang dicari seperti memetik daun di pokok, diaorg rasa, masa nilah utk memperlihatkn kemegahannya...mcm erra...1st time wedding, punyer megah, tapi bila 2nd time, dia mungkin rasa kemegahn tak mjamin kebhagiaan...sbb tu dia agak "slow down" masa 2nd time...

tapi, setuju ngn mimi...biar lelaki ni rasa susah utk bergelar seorang suami...biar ada rasa t'jwb di dlm dirinya...

Mummy Dasy said...

setuju dgn mimi... hantaran bukan untuk bermegah2 sekadar meringankan beban & untuk simpanan si isteri... tu pendapat saya... tp bak kata ikgu Rozila di atas perkahwinan ni persetujuan antara 2 pihak

~ As ~ said...

di persekitaran saya... org mmg berlumba2 nak tayang wang hantaran...
tapi apa pun, mmg wang hantaran bagus utk bagi kesedaran lelaki dia mampu atau tidak.. masa depan, itu lain cerita :-D

Sayang.Ibu said...

setuju... kalo xde wang hantaran,kesian parents nak buat majlis,lain laa kalo parents kayaraya. bukan utk membebankan pihak lelaki semestinya.. adanya wang hantaran nih akan membuatkan si suami menghargai isteri, yelah alangkan yg ada hantaran pun slamba jer x tau hargai isteri,ni pulak yg dpt free.. ;p

knv said...

for me kalo dua2 pihak rasa tidak terbeban without wang hantaran, maka no issue kot.

cuma tak mau ada cakap2 dibelakang hari. mula2 tak kisah. pastu kisah pulak hahahaha!

mamanoa said...

i agree..wang hantaran bukan untuk bermegah², wang hantaran cuma perantaraan untuk meringankan pihak perempuan,wang mas kahwin adalah lebih wajib,kerana mas kawin melambangkan DEPOSIT untuk seorang suami MEMILIKi isterinya..banyak hadis ckp psl ni..
dulu masa i kawin niat hubby i nk ltak mas kawin RM++++ manakala wang hantaran setakat yg hubby ku mampu (time tu cik somi still student)tp mendapat tentangan hebat dari sedara-mara i kononnya i yg nk bermegah²,sbb nk dapat mas kawin yg byk..so diorg paksa hubby i ltak RM80.00 which is mmg nilai mas kawin di Melaka kalu xsilap i..
menurut apa yg i blaja masa amik SYARIAH dulu i berhak letak berapa mas kawin yg i nk..bukan ditentukan oleh sesiapa..
susakan kalu ader org yg masih berpikiran kolot camni..sumer nk follw precedent jer..

sorry..panjang plak komen i...

CY3.5 said...

saya tetap nak wang hantaran.. walaupun tak banyak, at least ada.. bersusah-susah dulu.. harap² bersenang-senang kemudian..

/sedap je mulut akuuu.. anak lelaki ada 3 tu jang...

Me_Bee N Kids said...

Akak pun setuju , biar ade wang hantaran , jangan sampai takde langsung ..
Cam takde thrill plak nak kahwin kalau tanpa ape2 wang hantaran ..biar rasa susah2 dulu ..sebab kahwin ni hakikatnye bukannye 'senang' ...:)

ar.nie said...

Chop! Aper yg ML setujukan tue? Ekeke. *keypochi mode*

Fara said...

kalau fara...nak mas kawen yg banyakkk. sbb tu 100% kita pny. bab hantaran ni...tak kisah sgt...maksudnya xyah la nak berlebih-lebih unt menunjuk sekadar kemampuan dh le.

tp xmo la klu sampai xder hantaran langsung...mungkin dorang ni dh terlalu byk duit so nk buat kenduri kendara pn dh xpyh pikir. so xder hantaran pn xper..

are'shiq asmara said...

erm...seri xkisah pn bape byk hantaran dorg nk bagi p kene lah berpatutan...at least nmpk la usaha laki tu nk nikah gn kite...ssh pyh cari wet hantaran..n,bktikan yang die mmg nk kite jadik wife die...hehehe..

kaklong nuzula said...

kalau kat Kelantan tak ditetapkan maskawin mcm negeri2 lain. maskawin itulah hantaran. maknanya akad nikah dgn maskawin yg beribu-riban tu la.... so, duit tu mmg totally milik pengantin pempuan n biasanya parents yg sponsor the kenduri (mcm aku dulu, huhu).

apapun, bersederhanalah dlm semua perkara. kalau takde langsung hantaran tu mcm tak syiok jugak. n jgn pula sampai bakal suami buat loan bank sampai puluh2 ribu semata2 nak bg wang hantaran yg byk kpd bakal isteri.. huhu. yg penting persefahaman........

::Umi Sufira:: said...

Ila--> Takpe sekali sekala jadi ala2 kaunselor:)

ML--> setuju kahwin tanpa wang hantarankah?:P

Siti--> Sekali je lelaki nak bagi kita duit sedepuk pun ye tak!

Mummy Dasy--> Kalu satu puhak tak setuju camne nak kawen..:P

As--> Ngeh ngeh ngeh:P

::Umi Sufira:: said...

Intan--> Wow! Tu dia...kalau dapat free?tsk!:P

KNV--> perkahwinan tak semudah yang disangka betul tak? awal2 tengah cintan cintun bulehla tak kisah tak dapat hantaran...nanti tang laki nak kawin nombor 2 nak bagi duit hantaran kat bini no.2 time tu sendiri mau ingatla...

Mamanoa--> Oh bukan mas kahwin tu ikut negeri yer?Macam Johor ni 22.50 je....tapi kalau pihak lelaki nak bagi lebih buleh juga kan...

CY--> Mak setuju ngan Cik Yan!

Mamaliena--> Betul tuh!:)

::Umi Sufira:: said...

Aru--> Hanya ML yang buleh manjawabnya..:P

Fara--> Bagi akak even terlalu banyak duit pun itu duit sendiri kan..bukan duit si lelaki....tak bestlah kawin keluar duit sendiri:P

Seri--> mestilah nak rasa dihargai kan..:P

Kaklong--> Wow! Mas kahwin ribu riban..syok tuh!:)

Ana said...

ana rasa x patut laa xde hantaran..kita guna wang hantaran tue pun tuk kenduri..skrg nie zaman barang2 mahal..ada dapat duit salam kaut tue pun brp sgt laa kann..lagipun ingat nk dapat anak org nie senang2 ke..kuar laa duit sikit kalau betul2 nak kannn..hahaha..

::Umi Sufira:: said...

Ana--> hikhik..setuju!!!:)

Ayumi Hamasaki said...

saya nk share kisah sy. Hntaran 5k je, alasn phk laki xmampu. alhmdlh.tp...lpas khwn bru tau suami hnya pgunakn kte..awl khwn ok lg,die bkerja,dh 4 thun khwn die dh xkrja,. Sy pulak yg kne tanggung die skrg. Sedih kdg2 tu.jd bg sy xslh mtk hntrn tinggi, sbb klu xbnsb baik,kte pulak kne tlg suami