Ayam Berempah Versi US!

Tuesday, August 25, 2009

Rasa2nya aku buat ni sehari sebelum berpuasa harituh...And then lagi satu aku ni pun suka masak main hentam saje...asalkan ada rupa ada rasa...Ingat tak resipi Ayam BBQ Sufira tempoh hari? Dengan bahan yang sama aku telah menukarkannya menjadi Ayam Berempah versi US..suka suki jekan...cuma tak masukkan sos perapan BBQ je.. banyak mana nak letak tu, agak2 ikut sense je..hihi

Bahan2
jintan manis
jintan putih
ketumbar
serai
lengkuas
halia
Bawang besar
Bawang Putih
Kari
Gula
Garam
Kicap (blender kesemuanya dan tuang ke dalam ayam, perapkan selama semalaman lebih afdal, baru serap kemudian goreng je....)
Ayam yang telah di potong2

perapan ayam

hasilnya..yummeh!

15 comments:

♥Hernee Nazir♥ said...

mak ai..cam sodap yo..hehehe

Zety Zin said...

huhuhu sungguh menawan qolbu roza oii

n.i. said...

waahhhhh... kalau my maid dia letak gak serbuk kari hehehe

Ina Hashim said...

nyam nyam

PadNani~~{@ said...

ish..cedapnye ayam grg berempah itu! mmg menggoda..

Selamat berbuka puasa kak Mimi n family;)

Sayang.Ibu said...

wahwahwahhh..mabeles nyahhhh

suret said...

rajin sungguh dirimu cik mimi..tapi tu lah...baloh aje kan nak buat just taruk semua then belender...hehehe..cakap mcm best tapi ntah bila nak buatnyer..

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> Buleh tahan sedap!:P

Zety--> Bulehla dicuba!:)

n.i--> nama pun berempah, kita curah je kari..hihihi..;P

K.Ina--> Nyam nyam nyam..

Nani--> Kat Oman buka puasa pukul brapa?

Intan--> :)

::Umi Sufira:: said...

Suret--> Betul tuh!Blender semua sampai lumat terus perap..sonang sanagt!:)

Zuhaini said...

mak ai.. sodapnya! :)

lia said...

boleh wat jual ni gayanyer...

Ana said...

sedapnyaaaa...

::Umi Sufira:: said...

Zuhaini, Lia, Ana--> Bulehla cuba bila2..:P

achee_b165 said...

sedapnya.. bole la try nnti..
bru je dok berkira2 nak wat ayam rempah nie.. dok nak cari resepi sedap nie...

weekend nie bole la try...yey!

~p-na mama oja~

::Umi Sufira:: said...

P-na--> buleh cuba!Perap lagi lama lagi sedap!:)