EBM stock 10 days before Ramadhan

Tuesday, August 11, 2009

Why I like blogging so much? Sebab....daripada post2 yang lalu buleh mengimbas dan mengingat kembali memori2 lama tu..tak kiralah memori best ke memori tak best..kan kan..ngee..Diam tak diam lagi 10hari lagi kita nak berpuasa....Like last year, bila dah dekat nak puasa ni aku agak risau memikirkan stok EBM untuk bulan Ramadhan...Tahun lepas dapatlah 19oz (nipun sebab carik balik post tahun lepas ni)..So camne dengan tahun ni?

Tahun ni lebih mencabar adanya...dengan naik turun hasil perahan yang tak menentu, yang mana lebih banyak yang turun dari yang naik...:P..Ditambah dengan kerja yang semakin banyak dan bz...(sehari perah cuma 2 kali)....kesibukan dan kepenatan melanda...haih..jadi pencapaian stok EBM untuk bulan Ramadhan tahun ini ialah hanya 11botolx5oz...jadilah kan....hopefully mencukupi untuk adik Sufia sepanjang Ramadhan nanti...


Haruslah letak gambar...Ramadhan tahun depan tak tentu sedang BF lagi...:P

Kenapa aku GIGIH mengumpul more stock untuk bulan Ramadhan?
Kerana biasanya perahan bulan Ramadhan adalah berkurang dari perahan hari biasa..Ini adalah dari pengalaman tahun lepas...Tapi mungkin dengan pengambilan milk booster yang bersesuaian dapat meningkatkan balik produktiviti BM kan...cuma badan nih dah naik immune dengan sesetengah milk booster..tapi takpelah harap2 aku berjaya menempuh Ramadhan ini dengan jayanya bersama2 misi mencukupkan lagi 3bulan mencapai PhD in breastfeeding..:)InsyaAllah...

23 comments:

CT said...

wah wah wah.....thats good..keep it up mimi...teruskan perjuangan mu...

tak sempat lagi nak story panjang pasal BF humayraa yg dah menemui jln kegagalan...huhuhuh

suhainini said...

sy mmg tk dak stock...sedih betoi..hari2 pump, utk kegunaan esok saja...11 bottles ok sangat la tu:)..

izzahazfar said...

emm...
bila tengok pengalaman ibu2 simpan stok masa puasa..risau la jugak...

apepun 3 bula aje lg akak...insyallah...terus gigih...demi anak2 kita...

lia said...

3 bulan g? aisshhh xsabar nk tgk mimi dpt phd ;p

chaiyok!!

ar.nie said...

頑張ろう!!! :D

Zuhaini said...

wah.. banyaknya! :) alhamdulillah...

CY3.5 said...

すべてのベスト!

insya-ALLAH dipermudahkan.. tau2 syaura pun kurang je minum time bulan posa.. heee..

mirah said...

wah bagus tu kena stock up banyak2 kan. Haih mirah pun tinggal 10 btolx 5 oz. Mujur seminggu dua ni tak guna frozen stok.

kaklong nuzula said...

wah, 3 bulan jer lagi tu mimi. insya-Allah berjaya mencapai phD. hiks. kaklong pun try jugak buat stok ni. tapi skit je baru. puasa 10 hari lagi. susah nak buat stok sbb direct bf n si kecik ni pulak kuat menghisap. huhu.

::Umi Sufira:: said...

CT--> Kutunggu story mu itu:)

Suhaini--> sungguhkah? kira orait la ni eh 11botol..kekeke..Alhamdulillah:P

Izzah--> Stok izzah banyak banget tuh..Insyaallah OK...:)

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Aiseh lia pulak yang tak sabar yer? mimi nih lagilah tak sabar..kekeke...

aru--> 頑張るぞ!!!

Zuhaini--> Alhamdulillah..:)

::Umi Sufira:: said...

Cik Yan--> pakai yahoo tarnslator untuk 'all the best' yer?hikhik..

BTW thanks a lot CY! semoga dipermudahkan..:)

Mirah--> Ye ke mirah? teringat kat stok mirah yang banyak sampai tak muat pintu tu...

Kak Long--> Kalau direct feed tak simpan stok pun OK kot..hikhik..cuma takut2 ada emergency aje..memang susah buat stok kalau kat umah wif dirext feed baby..

Fara said...

seronoknya...botol2 penuh dgn susu yg berkhasiat.

Fiza's said...

eh, banyaknye... pak bersalin anak ke 2 nanti nak wat wat jugak lah

::Umi Sufira:: said...

Fara--> Seronok cuma risau tak cukup aje:P

Fiza--> Sila2...InsyaAllah baby akan dapat khasiatnya:)

mamanoa said...

I PUN SKANG NI CAM DA XSEMPAT NK PAM..Pagi b4 gi court i pam kt opis...tghari kalu sempat i pam..tu pun miss kekadang sbb workload kat opis lak..boss sumer nk urgent..mkn pun kekadang xsempat..(boss baru ni mmg menyusahkan)
kalu ader nasib baik bleh la i pam 3 kali pagi tgh dgn ptg b4 balik uma..
kalu x..2kali jer la..paling skit i pnah dpt 6oz tuk 1/2day..mlm nyer kna pam la kan..kalu dpt 4oz gak..110oz sehari jer la susu i dapat..sedeykan???

Zety Zin said...

ohhh sukanya aku tengok stok ko roza. aku ni, tak dapek2 nak kumpul stok. perah hari ni untuk esok saja. huhu.

salzahari said...

insyallah Mimi, good luck ;)

Sayang.Ibu said...

riso kan production masa bln pose nanti. harap2 rezeki kite bln pose nanti tidak putuslah nyah hendaknya

Cikgu Rozila said...

wah... elok jer tersusun mom's preciousnyer botol...

best of luck yer roza...demi adik sufia,kan...

take care

::Umi Sufira:: said...

Mamanoa--> adakah u seorang lawyer??wah tabik spring!!:)

BTW, 11oz adalah banyak tuh...kalau dah hujung nyawa macam saya ni dapat 10oz pun dah melompat2...sama2 kita usaha OK..InsyaAllah sampai target selama mungkin!:)

Zety--> Takpe..macammanapun tetap dapat khasiat susuibu!:)

Sal--> Thanks Sal!

Intan--> InsyaAllah..Nyah ko masih tengah 'mewah' lagi tuh!no worries!:)

Ila--> Itulah demi adik Sufia..
psst btw, baru2 ni je dapat simpan kat botol MLO..sebelum ni macam2 jenis botol ada..kekeke...

mirah said...

mimi, tu zaman tahun lepas. Huhu..
Takpe, belumgive up lagi nih. InsyaAllah moga ada rezeki utk anak2 kita..

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Jangan giveup dulu..InsyaAllah kita usahakan yer!:)