Siapa lebih penting?

Thursday, May 28, 2009

Menjadi kebiasaan aku kalau balik dari kerja on the way dalam kereta tuh, aku membelek2 paper hari ini yang hubby aku beli pagi tadi sambil borak2 dengan hubby...Membeli paper tuh dah jadi kewajipan bagi hubby untuk mengisi masa kosong sementara masuk kerja pukul 9..kan aku masuk kerja pukul 8...hihi..

So, aku terpana dengan satu sesi soal jawab antara reporter ngan Ms. W dalam paper harian M semalam (sape ada baca?)...ala yang kisahnya sedang hangat diperkatakan bila isteri seseorang tuh pecah lubang yang suaminya dah lama tak balik rumah bla bla...bagi aku isu tuh terpulangla pada depa suami istri dan orang ketiga itu sendiri..siapa yang benar siapa yang salah sebab depa yang melaluinya depa sendiri tahu siapa di pihak benar siapa di pihak salah..kita yang kat luar nih selain boleh menjadi umpatan atau fitnah baik kita jangan cakap lebih2 hihi..sebab kita pun ada rumahtangga..(Nauzubillah)

cuma yang kurang aku puas hati bila soklan ini dan jawapan ini (lebih kurang la eh dlm memory aku)
Reporter: Ada tak si XXX menghubungi u selepas peristiwa(isteri bongkar rahsia) tu
Ms. W: ada, untuk memastikan saya tenang..(lebih kurang gitulah..)

Aduhai....sedihnya hati aku sebagai perempuan....at the same time, si isteri yang halal yang lebih berhak tu stil tidak dihubungi oleh sang suami....kalau yang orang luar tuh buleh si suami hubungi bertanya tenang ataupun tidak..mengapa tidak tanya isteri sendiri....yang sekurang2nya telah melahirkan beberapa orang anak bersabung nyawanya untuk dia....mengorbankan sepenuh jiwa dan raganya untuk dia..susah senang bersama dari awal kahwin sampai tahap sekarang....bukan itu saja..malah HALAL di sisi agama...Siapa lebih penting sekarang ni....ya mungkin dia ada reason sendiri untuk tidak menghubungi isterinya itu......tapi sekurang2nya bertanggungjawablah atas benda yang dipertanggungjawabkan kan...Siapa yang penting sebenarnya ni??? Aku mengatakan benda secara general sebenarnya..this is not the first time i heard about things like this..even kat dunia keliling kita ni pun ramai orang2 sebegini..*sigh*...

Nota: N3 ini n3 berat....aku hanya sekadar berkongsi apa yang aku rasa...ada sebarang bantahan? buleh saje kalau anda nak share kan..

28 comments:

Siti @ nurie said...

cter ni lbh kurang yg pasal budak kota tinggi tukan..yg mana sisuami minta si isteri tlong dia dan pompuan tu tuk lpaskn diri dr dibicarakan..betul tak?....tapi, wife XXXX ni cantik jugakan....

Fid said...

dek non ahkak nak omen

chewah
i baca last night hubby i buka kat internet..
tp yg i baca interview dgn wifey itu 'al ustaz'
ceh

pada pandangan i....
itu suami sudah hilang punca la
kalau ada masalah rumah tangga settle la cara hemah cara yang patut..tak balik tu dia nak kata isteri dia nusyuz ka???

isteri derhaka..ceraikan ja..simpan buat apa?
kalau tak da salah apsal nak pompuan lain..
and the wifey kata dia bg derang tu kawen..
kawen la tunggu apa lagi?

pada pdgn saya..yang haram tu mmg manusia rasa bagus benar yang halal memang rasa macam tak de mende..kan kan..

tapikan...duna artis memang keji! i hate i hate

p/s:lawa wife dia..awat dia nak W tu erk?
dah tak bergetah ke?dah tak ketat ka??
bagi duit suruh pi treatment laaa...

Fid said...

omen..plak Komen.tertinggal K.kang korang baca Romen plak!

Fid said...

mimi..ni kisah itu W dgn 'al ustaz' ke?suka ati aku ja assume...

Nanak said...

minta dijauhkan la hal mcm ni..
i pun heran apa kena dgn si W tu..hmmm

CY3.5 said...

beb, lelaki ni, kalau nafsu dah beraja, akal yg 9 tu abis sume ke laut..

rizza said...

itu le bila ade org ..menghalalkan yg haram & mengharamkan yg halal....
sampai tak leh pikir sendiri mana yg utama... yg halal le kan...

ar.nie said...

haih, dah laa ader gelaran "U"...

Nnt mula laa org ambil kesempatan, "alaa, si U tue pon boleh buat blablabla...", tak ker memalukan jer tuh...

Sayang.Ibu said...

Kahkahkahhh 'omen' fid buat aku tergelak sorang2..

beb.. psl W nih, aku bukan nak ckp pe lah, mmg nyata lah ada affair..sbb kawan aku,cousin si W gtau,ada skali masa kenduri kawen kat umah MIL dia, si A tu pon ada dtg..lepak sampai dua tiga pagi.. kalo kawan,apa jadahnya nak lepak sampai pagi kat umah org kannn..lu pikir laa sendirik ekkk.. tapi kan mmg laaaa, dlm keadaan mcm ni,org yg tgh mabuk cintan nih hape pun x prasan dahhh.. kebaikan si isteri tu mmg dah luput. yg nampak keindahan cinta baru laa,sbb setan duk bertenggek2 kat tepi telinga,kat dlm hati bisik2 perkara yg mungkar... semoga rumahtangga kita semua dijauhkan dari dugaan sebegitu...AMINNN...

♥Hernee Nazir♥ said...

btul la Mimi stuju sgt..sian kt wf die kan.. rase dh kurg respect ngn org cam tu.. mintk jauh la dr kite smua bnda2 cam ni..

Zety Zin said...

hm.. aku dapat dari sumber2 tertentu yang si W tu jenis, kalau nak satu2 benda, dia akan dapatkan jugak tak kira apa pun. tak tau la kesahihannya.

tapi aku memang amat bersimpati la dgn isteri si A tu. dah la tak balik rumah. pastu kuar berita macam2 pasal dia dgn W kat dlm media. hati isteri mana yg tahan weh?

CT said...

wahhh..cerita panas....

tp ye la...those yg haram tu mmg nampak baguysje...

yg halal ni..tolak tepi...

moga Allah juahkan kita dari derita hati mcm ni....tensen kan...

Me_Bee N Kids said...

No komen , tapi akak tak bape kenan sgt ngan 'W' nih ..huh ,,kalau ler kawan pun ade la batasnye dak ..laki orang plak tuh ..manalah bini tak jeles ..Abih tu siap ade gambar kat tepi pantai memalam , ape kejadahnye ...agak pelik lah kalau aitenye tuh sorang yang bergelar 'U' ..hilang rasa respect sket kat diorang ni ...:(

Nur said...

akak nk komen gak..
mmg geram sgt sbb diorg selindung2.kalu da kawin, ckp jelaa..bini pun da izinkan. org tak marahlaaa..tp kalu x kawin lg, silaaa lah kawin yer..sbb jd contoh yg x baik pd org islam yg lain..

tp kan, cafe dia kt tv tu kan x penah akak tergerak nk tengok..ntahlaa mcm ada yg x kena jer..

mintak2 r/tangga kita sumer utuh dan terpelihara dlm rahmatNya..Amin!

Ana said...

tue laa..ana baca kt paper pun cam terkejut..dah laa suka gak tgk cerita dakwah si suami kt oasis tue kann..bila dah jadik macam nie rasa cam jijik jek tengok semua2 cerita2 tue..berdakwah patutnya tunjuk laa contoh yg baik..nie x..
kenapa laa lelaki x pnh puas kann..anak dah 6..nk apa lagi laa agaknyaa..ishh ishh ishh

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Itulah tu..macam copy paste crita budak Kota tinggi kan..*sigh*

Kak Fid--> MasyaAllah sekali tengok terus cakap lawanya wife dia nih...saya setuju 100% ngan apa yang Kak Fid cakap suma..

pasal 'Omen' tuh saya dah boleh agak dah 'komen'..tak terlintas langsung 'romen'..kahkahkah..;P

::Umi Sufira:: said...

Nanak--> I pon heran sama..haiih..mintak jauh!

Cik Yan--> setuju setuju setuju!

K.Rizza--> Itu yang saya cuba sampaikan..yang haram didahulukan yang halal dicampak belakang;(

::Umi Sufira:: said...

aru--> Itulah yang kita takutkan..mencemar nama baik "U" lain je tau..

Intan--> Kalaulah dia dapat fikir sekurang2nya pengorbanan istri dia melahirkan 6 orang anak tu kan..kita yang dua ni pun rasa sakitnya..rasa susahnya nak jaga..Ya Allah sadisla..mintak jauh!

Hernee--> Sama2lah kita doa eh!

::Umi Sufira:: said...

Zety--> Betul weih..udahla tak balik...gossip pulak macam2..sape yang tak meletup..di pendam2 menanah kat dalam..

CT--> Mungkin kita kena selalu ingat2 balik yang halal dan haram bukan aje pada makanan kan...yang nampak tak berapa ketara tu (hubungan sesama manusia) la yang perlu dititik beratkan

Kak Liena--> Kata no komen..itu kira komenlah tu kekekek;P...yang dia berkelah kat tepi laut malam2 tuh Wallahualam la kan...tapi apa yang istri dia rasa tu yang dia kena jaga betul tak?

::Umi Sufira:: said...

Kak Nur--> Betullah tuh..kalau tak kawin lagi..kawin ajelah..barulah yang haram jadi halal...so kalau dia nak tanya si W nih OK ke tak berapa banyak kali pon orang tak pertikaikan betul tak?

Ana--> Mungkin dia mampu..terpulang pada dialah kan nak kawin banyak mana..istri pon dah bagi izin..tapi kenapa dia belakang kan istri dia macam tuh skali...haiyya... sedih la..;(

precious innocent said...

depa dah kawen dah... tp lupa bila... geng rawa penang dah confirmkan... pasal ustaz rock nie sedara rawa sy jugak.. lalala...

-mama emma-

::Umi Sufira:: said...

Mama Emma--> Iya ke diaorang dah kahwin? kenapa depa tak hebaka pasal perkahwinan tu..kan buleh menimbulkan fitnah...ngee...pendapat saya la...

Fid said...

dah jd fitnah pun

i rasa i ada bg u award la dek!

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> Akan ku collect bila daku buleh open blog mu eh!

Fid said...

mimi guna IE ka??firefox ka chrome ka apa???

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> IE6..ni company punya....memang takleh open..ada 3 blog takleh open ikut sini..:(

Fid said...

oohh patut la
blog i mmg 'kong' kalau open ngan IE hahaha
takleh d/load chrome ke firefox ka hahaha

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> Itulah tak brani nak usik ini company punya setting...dipantau oleh IT helpdesk....takut tiba2 kena sound aje...:P