Mom At 22

Monday, May 11, 2009


Masih ambil mood Hari Ibu semalam, aku tringin nak share pengalaman sebagai ibu seawal umur 22 tahun...buat sape2 yang xtahu, aku bernikah pada umur 22 tahun awal tahun and murahnya rezeki buat kami selepas kahwin terus sahaja 'melekat' dan dikurniakan puteri Syaura Syauqina yang dilahirkan pada hujung tahun..but still aku berumur 22thn pada waktu itu...aku rasa kalau zaman dolu2 22thn dapat baby kira standard or lambat?..tapi zaman2 sekarang nih maybe agak awal juga....Average orang kahwin pun umur 25thn kan...sedangkan kami nak kahwin awal tu pun dapat tentangan ahli keluarga apalagi bila dapat anak. Terus terang ada aje suara2 yang berbunyi tak kiralah dari kawan2 or family.."Tulah nak kawin sgt awal kan dah dpt anak bla bla..study tak habis lagi bla bla.."


But then, di saat pada waktu itu kawan2 dok enjoy hidup bujang, sakan beraktiviti tapi pergerakan aku of course la dah terhad kan...ada baby dalam perut, juga komitmen dengan suami..tapi bukan masalah pon...still buleh enjoy usia muda dengan suami...Cthnya: pegi layan night movie dengan perut boyot..kahkahkah....Tapi nikmatnya dapat baby pada waktu itu....Hanya Allah yang tahu...keseronokan sebagai ibu pada usia muda...mengatasi semua suara sumbang mambang kat tepi telinga...best apa muda2 dah ada baby kan...Rezeki pun lebih murah, kerja dah sedia menanti waktu kami pulang ke Malaysia....Orang lain pulang bawa ijazah, bawa kereta..kami pulang bawa ijazah dan baby sedia menanti...Satu pengalaman yang tak dapat dijual beli....Menyesal? Tidak sama sekali..malahan seronok sgt dengan nikmat Yang Esa..:)


Sampai sekarang takde sekelumit pun rasa menyesal berkahwin awal dan dapat baby awal....Buat suara2 yang pernah menymbang mambangkan hidup aku..OK apa beb! sekurang2nya aku umur 40thn nanti InsyaAllah Syaura dah umur 18thn..ye tak? Kalau kemana2 pun orang selalu ingat Sufia anak sulung kami...kahkahkah....Buat sape2 yang takut nak kawin awal tu..atau takut tak buleh nak bawa kalau ada anak pada usia muda..tak yah risau...ada je jalan yang Allah sediakan dan permudahkan...Anak tu kan rezeki!kan kan....

22 comments:

izzahazfar said...

anak anugerah tak terhingga kan kak..

akak umur berapa la ni...?
sebab masih comel..

tak macam mak dua anak tau!

knv said...

waahhhh!

tahniah!!

:)

Fid said...

dik non

aha laa
masa zaman i study chewah
JMC...tak ramai yang kawen awal...er..ke batch i ja yang start kawen time belajar...
kenal zakiah hanim(rakan sebilik air i)?shibaura...ngan kyusyu kogyou(hb dia-merangkap rakan sebelah meja i masa dok kat KYPM)
derang kawen masa ichi nen sei...
umor 20 tahun...
kami hah pakat balik mkn kenduri oo..bkn senang umor 20 thn ada kwn kawen ooo
ulu hilir ngekor penantin..aci????

apa komen i kawen awal?
komen saya
saya memang tak layak kawen awal! hahahhaaaaaa

Sayang.Ibu said...

salute beb...masa aku seusia ko dulu, aku mmg tak blh langsung bayangkan keadaan kawen muda apalagi tgh blajo.. Tuhan pun x temukan jodoh aku seawal tu pastinya sebab aku mmg tak layak langsung nak jadik ibu di usia awal 20-an...hehehheee

Sayang.Ibu said...

btw..congrats beb..u did it very well..berjaya dapat degree lagik.. ko untung beb,skang umo 28 syaura dah 6 thn...;)

ar.nie said...

Susah nak kontrol mulut orang nie, ye dak? ekeke... Yang penting kita bahagia... Alhamdulillah...

- daku yg juga nikah @ 22 -

miz_eda said...

firstly, happy belated mother's day to you :P

zaman sy dulu, 22 tahun still lagi tengah terkinja2 :P

best la by the age of 40, anak dah start nak masuk u, silap2 nanti orang ingt u yang nak masuk u, bukan ur daughter :P

mamaDhea said...

ok laa tuh.. ;)

lelosani said...

sy salute!!!! 22 akak masih pi berbowling mlm2 kat sane nun... hahahahah...

Umi Nawfal said...

congrats ah mimi..! yg penting bahagia anak beranak!! lantak apa org nak ckp.. me@20 masih tergedik2 lg.. xde tokoh lgsung nak jadik bini org or mak org..!!

selamat hari ibu!!

Shais said...

untung mimi kahwin awal....

SHaHaQiLiF said...

best..best kawin awal...:p

lia said...

bagus arr mimi kawan n dpt anak awal, mcm mak, ayah lia skng... dpt menantu umur xmasuk 50thn, dpt cucu umur baru 50thn... so boleh main kejar2 bagai dgn cucu he3...

PadNani~~{@ said...

Betul2..setuju2=) Semua itu urusan Dia..dia yg lg Maha Tahu mana yang terbaik utk hambaNya.

Kalau jodoh dah dtg..mana mungkin boleh tolak2 kan kak. Nani rasa lagi suka kawin muda..sbb bole 'berfoya-foya' dgn hubby sndiri..ngeee^^

P/S: Akak, boleh jadi tak (bila anak dah besar)..org tanya whether kita ni 'adik' anak kita..hihi melampau nya muda *_*

hajarus said...

bestnyer k.mimi... kawin2 terus tuhan kurniakan zuriat... hjr pun kawin awal... tp sampai la ni still masih menanti rezeki dari Allah S.W.T....

tp Alhamdulillah.. hjr xpernah pun menyalahkan takdir Allah... coz maybe lum rezeki hajar...

kak mimi toong doakan hajar yer... :)

::Umi Sufira:: said...

Izzah--> betul! Anak itu anugerah Allah!Alhamdulillah...akak umur 28 yang...dah tua dah..hee..;P

KNV--> Trima kaseeyyy!!(sebut style alleycat)

K.Fid--> wah! kahwin umur 20thn...lagi awai dari mimi...logikla kalu k.fid ikut pengantin ke hulu ke hilir...:Pmemang betul ibu muda tuh kalu dapat baby awal juga....;)

::Umi Sufira:: said...

Intan--> Tulah beb kita nih dapat bahagian masing2...aku dapat lain ko dapat lain kan beb! Papepun aku syukur berjaya mengharungi semua dengan jayanya...Aku ngaku Syaura adik aku buleh?kekeke..

Aru--> Sansei!!Biarlah apa orang nak kata eh! Yang penting kita bahagia..:)

Miz_eda--> Happy Mother's day to u too..kotlah umur 40thn saya buat master bulehla masuk skali u ngan Syaura;P

::Umi Sufira:: said...

Sha-->:)

K.Laila--> Saya pon dok main bowling juga..cuma status udah berbeda..kekeke..

Umi nawfal--> Selamat Hari Ibu jua...Alhamdulillah mungkin dah tertulis saya nih nak jadi ibu muda:)

::Umi Sufira:: said...

Shais--> Alhamdulillah:)

K.Aja--> i follow u lah tu..kekeke..;P

Lia--> Harap2 macam tulah...masa dapat cucu masih sihat dan bertenaga...ngee...;P

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Bulehla jugak kira berfoya2 ngan hubby sendiri...kekeke...Nak kena kekal awet mudalah kalu nak nampak anak macam adik..kikiki...buleh keagaknya eh?;P

Hajar--> akak doakan yg terbaik buat hajar...percayalah segala aturan Allah tu ada hikmahnya..keep on berusaha eh!InsyaAllah ada rezeki untuk hajar dan suami nanti:)

Ummi Hanie said...

salam kenalan kak ..

sy pun kawin mude jugak, umo 18 ..hihihi tp dpt anak lepas 6 bulan , x terus lekat ...

so skang dah umo 25 , anak nak masuk 4 ... capek gak 2 th sekali ..

::Umi Sufira:: said...

Ummi Hanie--> Wah lagi advance dari akak nih..hihihi....nanti umur muda lagi anak dah besar2 kan..untungnya:)