Paling Berat Untuk Dilafazkan

Friday, May 29, 2009

Sesuatu yang paling berat untuk dilafazkan buat kami kepada kedua ibu bapa kami ialah...untuk menyatakan hasrat kami untuk berpindah rumah...

Keputusan telah dibuat since last 2 weeks tapi nak cakap tak cakap..serba salah dibuatnya..yalah buat sesiapa yang ada mengikuti kisah pembelian rumah aku di blog yang ini, anda mungkin perasan betapa susahnya kedua parents kami nak melepaskan kami pindah ke rumah sendiri(sampai adegan mengalirkan air mata pon ada sob sob)....tambahan lagi adik aku yang baru berkahwin harituh akan keluar juga dari rumah parents kami ini dan berpindah ke KL awal 6 ini.... Owh aku rasa mereka takut merasa sunyi especially kalau abah ke masjid malam2 tu kan..tinggal my mom sorang2 kat rumah...

Namun malam tadi setelah beberapa kali membatalkan hasrat menyuarakannya, aku gagahkan diri juga setelah baca Bismillah berulang2 kali...sewaktu aku berdua2an dengan mak aku...

"Mak, along nak pindah akhir bulan 6 ni..."
Mak aku diam buat beberapa ketika...
"Sukahati alongla...." katanya.....
Tapi dari air mukanya aku tak dapat nak tafsir apa perasaan sebenarnya sebab, my mom buat muka cool aje...dalam hati taktaula kan...

Walau apapun aku bersyukur juga sebab telah berjaya memanculkan keluar hasrat kami itu..hehehe...so InsyaAllah hujung minggu terakhir bulan June nanti, kami sekeluarga akan memulakan hidup baru di rumah baru...Doakan segala2 berjalan lancar ye! Amin:)

24 comments:

Mummy Dasy said...

Dah rasa dah camne beratnye nak dilafazkan....

Zuhaini said...

erm..sama la mcm kita.. hari tu pindah ke sg buloh pun mak mcm x bagi je.. :(

sabar ya..

saya nak klik kat mana eh..? iklan x keluar pun! :(

Siti @ nurie said...

he he he...nasib baik siti tak pernah ada situasi cm tu....apa pun, semoga semua berjln lncr...siti rasa, mak mimi pun dah bersedia menghdapi hr2 mndtg...cuma dia amik masa gaklah nak menyesuaikan diri...Insya Allah, tak der paper...

Nur said...

mimi..
mmg berat decision tu tp mimi mesti selalu jenguk mak kan?mmg mak mimi akan rasa sunyi memula tu, yelah dah biasa hiruk pikuk dgn suara cucu..bila dia tgk mimi selalu jenguk dia, sejuklaa hatinya tuh..

byk faedahnya duk sendiri ni..kita pun bebas,sumer keputusan bley wat sendiri. cuma awal2 tu maybe kekok sketla.mcm akak dulu, awal2 lg mak da ckp, jgn dok dgn mak or family mertua, belaja idup sendiri..boleh?bila da kawin 2 thn & observe citer org lain yg dok umah MIL, mmg apa yg mak akak ckp benar belaka...

Sayang.Ibu said...

huhuhuuu..memang berat ek beb nak melafazkan tu. Aku yg memang dah sah2 nak kuor umah lps kawen pun, dah rasa sedih sgt nak kuor. Tapi apapun beb, lega lah ko dah ckp. Semoga lebih happy di umah baru yer...:)

Ana said...

diorg akan rasa sunyi nanti mimi..nak nak mak mimi jaga syaura n sufia dari kecik kann..so mimi nanti rajin2 laa balik jengok diorg..kalau blh tiap2 minggu ekkk..anyway, selamat pindah umah baru yekkk..

♥Hernee Nazir♥ said...

smoga slmt smuanya..mase hernee nk pndah ari tu pun mmg rase ape yg Mimi rase..

Nanak said...

ya, i know how u feel..after i git married & tell Mummy tat i want to moved..of course la she felt sad but i think deep2 inside her heart..dia rasa happy juga sbb tgk anaknya dah besar dan akan menjalani hidup baru..

take care & hope everything will be ok..

CT said...

alhamdulillah....looks like mcm mak mimi pun dah redha n sedia terima yg u all nak pindah...

selamat berpindah mimi....

mamaDhea said...

huhu.. tak dpt nak bayangkan bila tiba masa aku nanti..

mamaDhea said...

oh yer, semoga segalanya berjalan dgn baik di rumah baru nanti.. ;)

bila nak letak gambar2 rumah yg dah cat tuh.. hihi..

hajarus said...

semoga dipermudahkan untuk segala perkara pabila tinggal dirumah baru nanti...

CY3.5 said...

she's prepared for that statement, i presume.

selamat berpindah :)

YatieJay said...

Ye, mak mimi semestinya akan rasa sedih. Mimi jgn lupa jenguk dia selalu. Siapa akan jaga Sufia nanti?

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> Kan kan!

Zuhaini--> kalu kita tua karang ntah2 kita pon macam tu..

Na~nang memang gitu, kadang ada iklan kadang takde iklan..selalunya takde...klik waktu ada iklan ajelah nanti eh:P

Siti--> sebenarnya just back tu macam dulu masa dok kat Nilai...dulu2 pon duduk sendiri kan..InsyaAllah dapat membiasakan diri:)

::Umi Sufira:: said...

Kak Nur--> Alah Sufira pon nanti hantar umah mak lagi (kalau tak hantar situ kompem mak mimi nangis nih!)so InsyaAllah hari2 jenguk dia:)

Betullah pasal duduk umah sendiri ni kan...lebih baik dan lebih privacy!cuma penerimaan mak abah aje la..;(

Intan--> Itulah kan perjalanan hidup kita ni berbeza2...ko lepas kawin terus pindah kan...BTW, tahnks nyah! Nanti ko bulehla datang meronggeng umah aku eh!;P

Ana--> Thanks Ana..InsyaAllah hari2 jenguk diaorang;P

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> Itulah kan..thanks hernee..nanti dtg umah mimi meronggeng kay!;P

Nanak--> I hope macam tulah adanya..at least dia tahukan yang anak dia nih dah buleh hidup berdikari;)

CT--> Mungkin diaorang nampak kitaorang every weekend pergi mengecat bersungguh2 tu yang dia pon mula terima kenyataan kan!

::Umi Sufira:: said...

Sha--> Takyah la letak gambar2 umah yang dah cat tuh..kekeke...kalau ko nak tengok ko kenalah datang umah aku nanti..buleh?

Hajar--> Thanks hajar:)

Cik Yan--> Yes, mungkin juga:) Thansk CY!

Kak Yatie--> my mom tetap juga nak jaga budak dua orang tuh!;)

PadNani~~{@ said...

moga lancar urusan akak sekeluarga!

yela..just imagine kalau kita berada di tempat mak akak kan..sure kita pun sedih.
Tapi, mak akak sure faham kan n still happy sebab akak masih boleh jenguk diorang hari2!
tak macam atok nani kat kampong..yang memang jauh n susah nak jenguk hari2:(

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Trima kasih ye...maybe kalau akak kat tempat dia pon akak akan rasa benda yang sama kan kan..

BTW, thanks Nani:)

lelosani said...

Mi,
Alhamdulillahh.. berjaya jugak..
nti dh pindah jgn lupa jenguk2 mak ayah selalu ye..
dekat je pun kan..

tokorode,
tarikh kita pindah mungkin same laaa.. nti house warming harap2 tak sama tarikh... nti camne nk g umah mimi... hehehe

Me_Bee N Kids said...

Mimi ..

Akak tak penah mengalami situasi camni , mmg dok jauh dari my father ..Akak kekadang kesian abah dok sorang2 , tapi biasala biler ajak dok skali , tak nak ..lagipun dah biasa di sana ..paham kot ..Ehh off topic plak gomen ..
Anyway akak paham mmg susah nak terangkan lelagi mak kan ..:( anyway beshnye pindah rumah baru ..luas plak tuh ...

::Umi Sufira:: said...

K.Laila--> ihik...InsyaAllah..in fact hari2 pon akan jenguk diorang tuh:)

BTW, kalau tidak akhir bulan 6 pun maybe awal bulan 7 kot kak....house warming party ntah2 skali kan ngan jamuan hari raya silap2..kekeke..maybe yasin kecil2an dulu didahulukan...ala akak kalu nak dtg takyahla tunggu housewarming party pon..;P

::Umi Sufira:: said...

Kak Liena--> Itulah bila tinggalkan parents duduk umah sesorang kita memang kesian kan..tapi macam mimi nih, adik yang study tuh masih dok kat situ walaupon tengah study nanti dia dok perak..hihi..takpelah siang2 rumah tu masih riuh ngan anak2 mimi..

BTW, sebab luasler umah mimi nampak macam padang bola..dahla takde perabot..kosong je!kekeke..;P