Tukar Sekolah *UPDATE*

Friday, April 10, 2009

Gambar menyibuk; Us in front of our future home



Aku n hubby telah daftarkan Syaura si sekolah rendah mengikut alamat rumah neneknya sejak Syaura berumur 5 tahun lagi...eh sekarang daftar sekolah rendah nak kena awal ye? (betul ke Cikgu Intan?)...Takut2 sekolah berdekatan telah penuhkah agaknya....

So oleh kerana keputusan drastik kami maybe akan berpindah ke rumah ini dalam tahun ini jugak, owh kalau mengikut alamat harusnya kami daftar ke sekolah satu (after this will call as Sekolah X) lagi...yang dengar2nya lebih baik dari segi pencapaian akademiknya berbanding sekolah yang telah kami daftarkan Syaura sebelum nih...Niat hati memang nak daftarkan di sekolah X...tapi nak daftar sekolah sekarang kena bawak bil air or bil api OK...mesti nak ikut alamat juga so takde lah harapan nak masuk sekolah X gamaknya...

Tapi harituh abiy call sekolah X n fight back, takkan nak hantar anak ke sekolah yang jauh dari alamat, then pihak sekolah cakap "takpelah bang kalu takde bil air or api bawak ajelah apa2 dokumen beli rumah yang ada state alamat rumah abang tuh..."

So harini abiy akan batalkan nama di sekolah sebelumnya and tukar ke sekolah X untuk Syaura....Hopefully semuanya berjalan lancar...Lagipun Sekolah X tuh ada sekolah agama sekali dalamnya...so tak payah transit naik transporter untuk pegi sekolah agama kan...Mintak2 adalah rezeki untuk Syaura di sekolah X yer....

BTW, u all dah daftar anak ke sekolah rendah belum? Kena bawak bil api or bil air tau...ngee...:)

Updated: Abiy berjaya daftarkan Syaura di sekolah X *yeay*. Tapi akibat kelewatan kami Syaura ialah orang ke 309 daftar dan kelas akan ada 11 kelas..nasib baik sempat masuk lagi...lega...Yes yang paling penting bulan 10 nanti ada ujian untuk menentukan kelas yang akan disusun mengikut markah exam nanti..Ya Allah bantulah anak aku...Amin...

27 comments:

Fid said...

kena daftar masa umor berapa???
alahai tadika pun blom dah kena pk skeolah rendah erk hahahahaaa

~ As ~ said...

kalau umur dbawah setahun blh tadika..aku nak hantar Azam jg...hehehe...

Mummy HnH@arnie said...

bukan stakat tadika, playschool pon lom register lagi... sekolah apatah lagi.... hahaha...

ko sungguh laa young-mama tau mi! :p

Siti @ nurie said...

mimi, yg ni penglmn abg sitilah...mmg kene daftar anak utk tahun 1, awal ckt...sbb, mcm mimi ckp...takut penuh atau kkurangn guru...,,so, kene alertlah bila tarikh tutup utk daftar sekolah tu,......

mirah said...

Mimi, wah memang jadi leading mummy dlm group kami yg anak2 masih dalam usia bwh 5 thn nih.. hihi... jadi tak dapatlah nak dikongsi. Tp mmg betul nak daftar sekolah kena awal tp skrg baru bulan 4, tak awal sgt ke?? Huhu tak tau... (tak tau tp sibuk nak menjawab juga, aci tak?)

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> 5 tahun dah buleh daftar...takut lambat2 kuota skolah dah cukup kena pi skolah jauh sikit kot..hahaha...ala...5 tahun daftar tadika daftar sekolah sekali:P

As--> Ko nih As...kalu umur setahun baik ko sendiri buat homeskool...kesian budak tuh kecik2 ko dah nak hantar tadika..isk isk...

Aru-->Ala tahun depan dah buleh daftar palyskool tahun depannya ladi register tadika n skolah rendah terus..hihihi...

Nak wat camne aru! gatai kawin awal beranak awal! itulah dia...hahaha...

::Umi Sufira:: said...

Siti--> yer betul! nih nak daftarkan syaura nak mintak tukar pon admin skolah macam berat je nak bagi...masih awal tahun walhal!ih ih...

Mirah--> Leading mummy??alalala tak layak rasanya..ramai lagi yang anak besar2 nun..hihihi..Mirah, kalu nak ikutkan syaura kena daftar tahun lepas..maknanya kalu daftar sekarang nih sedang2 elok aje...ngee...:)menjawab tak?

achee_b165 said...

Oja kocik lg.. skolah kt umah mak mentua je dlu skrg nie..hehe!
so nenek dia la jd cikgu dia skrg nie, ajar yg basic dlu..

~p-na mama oja~

rizza said...

waa... sudah nak masuk sekolah ye

cam ne nak daftar sekolah.. umah sewa/ umah sendiri pun tak tau mana lagik.... hehheh

umur 5 thn kene daftar???
alahai...... ni dah umur 4 thn... tahun depan 5 thn... mmmm...

mamaDhea said...

alhamdulillah.. dpt jugak masuk sek. X tu ek.. ;)

CT said...

Tahniah...berjaya masukkan syaura kat skolah yg diinginkan...:) huhuhu skema x ayat? ;P

anyway..ada tag utk mimi ye

Zuhaini said...

alhamdulillah.. tahniah! :)

www.my-alia.com

SHaHaQiLiF said...

syaura nak naik drjh 1 dah....hehehehhe...kat perlih ni tak yah daftar awal..sekolah tak ramai murid..len le kalau sekolah dlm bandar... :p congrats dear!!

Mummy Dasy said...

Danish pun 4y dah daftar darjah 1...klu x jadi kena inform he xleh buat xtahu jek ke? soalan cepu emas ni

Me_Bee N Kids said...

Seblom nak masuk darjah satu pun ade yerr ?? Mmg sume skool camtuh ker @ certain2 je

Akak blom lagi register skolah , maybe next year ..die baru 4 tahun ..:)

Me_Bee N Kids said...

Sorry , nak tanye ade exam ker ? teringgal plak moji tuh

sayangibu said...

mmg kena daftar masa umo 5 thn. perlu daftar,tkt sek penuh. kalo x jadik, perlu maklumkan pihak sekolah sbb sek akan cop blkg s.branak kata batal pendaftaran..tujuannya supaya x berlaku pertindanan maklumat pendaftaran.

aku tak payah laa bwk bil bagai, sbb nanti daftar anak blh tulis & cop sendirik..hahahahhaaaa.....anak aku akan bersekolah di mana aku mengajar supaya senang aku nak sekeh kalo malas2 & degil...;p

Che Lin said...

terasa jauh ketinggalan ketapi aku ni bila baca n3 ko. hahahaha...

tokorode, apsal banyak sangat kelas?
satu daerah satu sekolah ke?
aku dulu sekolah rendah 3 kelas je...

faisyura said...

wah roza.. dah besarnye anak koo dah masuk sekolah rendah tak lame lagi.. nanti esok zaim nk masuk sekolah harus aku refer balik entry ni... hahah sungguh jauh ke depan lagi...

aku doa syaura ok jwb exam tu, tp menurut anak2 buah aku yg amik exam nk masuk darjah satu tu aritu, dia tanye soklan basic je, nak tau budak kenal huruf cenggitu2 je.. syaura bijak dah kat tadika, sure petik jari je.. kan syaura kan.. goodluck syaura..

::Umi Sufira:: said...

P-na--> Hahaha..Oja samalah ngan Sufia..Nenek lah dia punya teacher.:)

K.Rizza--> Ala..kalau area bakal rumah nanti tak ramai penduduk tak perlulah rebut2 nak masuk sekolah kot...daftar lambat pun takpe...:P

Sha--> Alhamdulillah..Impian tuh sebab katanya sekolah tuh salah satu sekolah BESTARI..:)

::Umi Sufira:: said...

CT--> Buleh tahanla skema..hakhak..thanx BTW...OK InsyaAllah mimi wat TAG tuh kay!

Zuhaini--> Thanks! Trima kasih kerana menyinggah:)

K.Aja--> Wah kat skolah X nih baru bulan April cuma ada 20 tempat kosong je lagi...ada 11 kelas syaura org ke 309 daftar...dia nak letak satu kelas 30org maksima...uih nasib2...ada hikmah betul beli umah tuh..:)

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> Macam Intan kata kita kena cancel dari skolah yang tak jadi nak masuk tuh...syaura pon, mimi cancelkan dulu baru daftar baru...

K.Liena--> Yang tuh tak taulah semua sekolah ke tidak....nanti K.liena daftar sekolah rendah kenen2lah ngan teacher sekolah tentang itu...ngee..:)

::Umi Sufira:: said...

Intan--> Terima kasih cikgu kerana telah menjawab semua persoalan terutama dari mommies pada komen2 sebelumnya..ngee....

Che Nor--> Untuk area dekat2 ngan umah aku je ada 3 sekolah rendah....Yang Syaura bakal masuk nih untuk area Bandar Putra shj...ko buleh bayang tak besar mana bandar putra tuh...kekeke...bandar putra yang area2 dekat ngan IOI mall suma dah kena daftar sekolah I*ndahpura...Itupun dah 300 lebih...11 kelas beb! sian anak aku..persaingan hebat! Aku dulu 4 kelas aje..

Baid--> Ala Baid inilah dia orang gatai nak kawin awal n bersalin awal...advance lain macam..hihihi...BTW, kalu setakat macam tuh OK lagi kot Baid..jangan anak aku gemuruh ke..buat hal taknak pegi ke sudahla....adoi..seriau aku!

lelosani said...

laaaa.. ye ke??
taktau pun kena daftar awal.. ingatkan masih mcm zaman dolu2...
sankyu.. sankyu... info yg bagus nih...adakah sek X itu sek bandar putra?

::Umi Sufira:: said...

Ye K.laila kena daftar awal lagi2 sekolah X...alah u ni...habislah kantoi nama sekolah X tuh u dah reveal kat sini...hehehhe..bukan apa2 takut kot2 cikgu sekolah satu lagi tuh terbaca kecik hati dok war2kan nama sekolah bandar Putra..ngee...

Ina Hashim said...

mak oi...11 kelas????????anak akak yg ada 6 kelas untuk tahun 1 pon akak dah rasa banyakkkkk sgt

::Umi Sufira:: said...

Yer Kak Ina...11 kelas wokeh!kekekeke...