Br3ast Pain

Tuesday, April 7, 2009

Title nya seperti familiar ajekan...terus teringat pada my friend yang baru menjalani minor surgery....Tapi kalini nak cerita pasal diri sendiri...hihi...

Sekali lagi my breastfeeding journey diuji...Yes! Aku MC harini...semalam demam mencecah 38.5 degree disertai dengan sakit amat kat right side br3ast.....adoi sakitnya!!! Lagi2 waktu memerah and masa tengah ada feel let down itu...Sakit tuh kat area tepi sebelah kanan dari bawah ketiak sampai bawah....Even berjalan pun terasa sakit apatah lagi kalu sedang pumping...
At the same time, badan dah rasa seram sejuk...air-con sejuk sgt gamaknya...rupanya bukan...

Pergi ke klinik biasa saje, and cari klinik yang doktornya pompuan...sebab..maluuuu...hihi...What doctor said was "You punya urat ada bengkak, i sudah check tiada ketulan ataupun apa2 yang membimbangkan..tapi u memang akan rasa sangat sakit n biasanya akan demam....i akan bagi u ubat sakit but then u kena bagi urut menghala ni*pple and tuam air panas bagi bengkak itu hilang.." Bila aku tanya camne buleh jadi camni..."Dia kata maybe ada susu sumbat .." Aiyak! Aku rasa mana ada susu sumbat lagi...dah berapa lama aku BF bukan baru2 ni....

So aku akan follow nasihat doktor, ambil ubat n monitor untuk 2,3 hari lagi...kalu takde kurang jugak nampak gaya aku kena gi buat pemeriksaan pakar....Kawan2 doakan aku cepat sihat ek and tiada yang menakutkan akan berlaku...Amin....

33 comments:

Nur said...

hopefully nothing bad...kalu lg sakit cepat2 jumpa doc lain okeh?get 2nd opinion fast!

~ As ~ said...

Insyallah xda apa tu.. cuma dugaan kecil kan??

lia said...

err try cal k.kamariah kot dia boley bagi other advise ker...

lia till now consume lecithin sbb kalau berhenti mmg B akan jadi bengkak sbb tersumbat... wpon da 13bulan lebih bf nih... atas nasihat k.rita MLO...

Zety Zin said...

Insyaallah semuanya akan ok. BTW, aku pun rasa aku punya B mcm tak habis keluar susunya. risau gak nih. uhuhu.

Fid said...

haaaaaaaaaaaaaa

nak terjah dan tuduh melulu..aci??
lambat pam susu ya??
selalu biar bengkak ya???
ke pam tak abih???

tuduhan meluluku!

Mummy Dasy said...

Hopefully bkn yg seius..me harap Mimi cepat sembuh..tpkan Mimi pump selalu camne leh ada yang sumbat soalan cepu emas dr me yg xtau ape2 hehehe

My_Aqeelah said...

haah tanya lah pn kamariah. doc ni bkn tak bleh caya tp kalo bukan pakar laktasi mmg ku meragui kesahihan kata2 mereka nih hatta berkaitan breast, breastfeeding dan sewaktu dgnnya.

Ina Hashim said...

akak doakan moga mimi cepat sembuh ya

Yan said...

hope all is well.. keep us posted :)

♥Hernee Nazir♥ said...

Mimi semoga cepat sembuh..dugaan yg mnjanjikn ganjaran yg besar utk umi setabah Mimi..

Siti @ nurie said...

semoga mimi akan cepat sembuh.....ikut je apa nasihat doktor.....sabar ye...

Mummy HnH said...

semoga cepat sembuh mi... kena urut, tuam & pam sekerap mungkin B yg itu (kalau sufia tak kosongkan betul2)...

mamaDhea said...

alamak fid, mak terasa dgn tuduhanmu itu wlpon tuduhan tu tak ditujukan pada mak.. kahkahkah!

better seek LC kot mimi.. or, utk sementara ni buat mcm yg gynae suggest tuh.. tgk cmane, ada kurang ke tak ke kan.. hopefully takde pape laa tuh.. keep us inform laa ek.. ;)

Opie said...

get well soon mimi

Fid said...

mamadhea
adakah aku terlalu melulu???bukankah itu sifat semulajadi aku??/kahkahkahkah
dek non mimi
odaijini!

::Umi Sufira:: said...

Nur--> Itulah harap2 takde pape yg serius..takut...:(

As--> Aah dugaan kecil kot..ngee..tapi sa...kiiiit..

Lia--> Owh, kalu keadaan tak berubah or makin teruk harus mimi call..thanks for the tips;)

Zety--> Hoho..tang susu tak habis keluar tuh susah nak pastikan..camne ek? Kadang perah2 dah tak kluar dah..adakah itu tandanya dah habis keluar?

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> Buleh aje tuduh melulu...tang perah lambat tuh tak kot sebab saya perah berjadual....hari2 perah 3 kali pada waktu yang sama...perah lambat kadang2 kalu ada meeting...tapi memang jarang2 banget...bengkak? owh dah lama tak rasa B bengkak..ngee...maybe perah tak abih kot...camne kita nak kompem perah dah abis ye sedangkan pam dah tak kluar dah?

Mummy Dasy--> Ntahla mimi yang hari2 pam ni pun taktau nak jawab soklan tuh:P BTW, thanks:)

My_Aqeelah--> Thanks for the tips...InsyaAllah akan call kalu keadaan tak semakin baik:P

::Umi Sufira:: said...

K.Ina--> Thanks!

Cik Yan--> Thanks!

Hernee--> Thanks! Wah kata2 penguat semangat tuh!:)

Siti--> Thanks juga! La ni beria2 ikut cakap doktor:)

::Umi Sufira:: said...

Aru--> Thanks a lot! Rrrr mungkin ke sebab susu tak habis kluar dia jadi gini ek?

Sha--> Hahaha...sebenarnya apa yang K.Fid tanya tuh bukan tuduhan..itu dikira soklan untuk membantu..tak gitu K.fid?ekeke...Yelah Sha buat masa nih aku follow je doc cakap apa..monitor 2,3 hari ni ada kurang tak..BTW, thanks Sha!

Opie--> Thanks!:)

K.Fid--> Bulehkah kau menjawab soklan2ku seperti di atas itu?

Fid said...

1. dah perah sampai tiada lg titian susu
2. rest jap then try pam balik
3. rasa mcm 'kosong' tak?
tu ja la parameter saya

PadNani~~{@ said...

salam kak..

owh..kak mimi diuji lg:( nani prnah rasa masa pantang..B bengkak!
mmg feel down je..

Tp sgt musykil dgn kes akak..ttg susu tersumbat tu..
Moga akak cepat sembuh..do as doc said n kalau x ok jgk..cepat2 jmpe specialist ok=)

P/S: azabnya B yg sakit..di pump2:(

Fara said...

cepat sembuh kak!! fara pn pnh kena...tp alhamdulillah 2hari je dh ok.

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> Rasa macam dah follow semua parameter itu...tapi maybe ada overlook lagi2 kalu pam kelam kabut nak cepat siap..ngee..InsyaAllah lepas nih nak kena perah sampai betul2 habis..thanks for the advices:)

Nani--> Takpelah Nani...maybe ni semua ada hikmahnya...kita je yang tak nampak...maybe jugak nak bagi akak berehat...time demam jelah baru dapat betul2 rehat kan...

Akak tak rasa susu sumbat..maybe perah tak habis masih ada balance dalam B...tapi memang sakit..berdenyut2...akak pun last rasa sakit masa lepas 3 hari bersalin susu banyak tapi B sumbat kan...tapi takpe akak try habiskan antibiotik dr bg and temgok camne..thanks ek Nani!:)

Fara--> Hopefully lagi 2,3 hari sembuhla..nipun tengah sakit lagi ni:(

Fid said...

ahdik
pam nak cepat siap tu
bleh di improve...
mula2 susah le rasa lama2 ok

leh praktis...
nak kursus??
jamin 3 thn leh pam susu hahaha

::Umi Sufira:: said...

Kak Fid--> Pakkallah dikau jauh di Selangor nun! Kalu tak harus aku belajar kursus cara2 pam sebenar...kehkehkeh...BTW, thanks ek 4 all the advices:)Really appreciate it!

Me_Bee N Kids said...

Mimi ...do take care ...hopefully takde apepe ..

lelosani said...

take care mimi..
akak dulu pernah gak bengkak urat ... demam teruk gak.. ala2 seram sejuk seluruh badan... takleh buat pepe.. ambik ubat n tuam2 ngan tuala yg direndam ngan air panas... jgn guna air suam.. kurang menjadik..... tuala tu celup air panas n perah sambil sembunyikan yg panas tu dlm lebihan tuala yg masih kering..supaya tangan tak sakit laaa nk perah tuala tu... then tuam2 kat op**i.. masa nk tuam tu tuala dh suam2 sikit... insyaallah ok..

::Umi Sufira:: said...

Mamaliena--> Thanks ek!:)

K.Laila--> Yelah kot bengkak urat..memang sakit...sampai demam tuh seram sejuk badan dibuatnya kekeke..itulah dok tuam juga....and makan antibiotik doktor bagi...kalu tak baik juga takut infection kan...hopefully OKlah...tunggu makan antibiotik sampai habis n tengok camne...BTW, tahnks for the tips:)

IbuKauthar@Salwa said...

Semoga cepat sembuh

IbuKauthar@Salwa said...

Semoga cepat sembuh

::Umi Sufira:: said...

Thanks ibu Kauthar:)

fiza said...

Salam mimi, alhamdulillah..dah sihat yer, ku pernah kena masa dalam pantang, start bengkak dari bawah ketiak sampai ke breast, demam di buatnya. Sakit giler masa kena urut tu, pas urut tu baru ok.

::Umi Sufira:: said...

Fiza--> Kalu bengkak masa dalam pantang tuh biasa...mimi pun kena..tapi nih tetiba je keluar bengkak urat..nak kata air susu keluar banyak pun tak juga..infection agaknya...:P