Bola Besi, Takut Bini

Monday, April 27, 2009

Semalam sewaktu hubby membawa kami anak beranak jalan2 makan angin petang2, kami lalu depan satu restoran...dan aku ternampak 4 orang lelaki dewasa sedang bersantai2 minum2 berlepak2an sambil ketawa...amboi seronoknya...terlintas juga dalam hati..kan ke seronok kalau mereka berlepak2an bersama family kan...bila lagi nak bersantai dgn keluarga..weekend yang ada ni lah... maybe depa ada isu penting, atau sudah lama tak jumpa ke apa..tapi aku macam paham2 aje tau..kalaulah salah sorang dari mereka tak dapat join mesti ada yang bersuara.."Kenapa bini ko tak kasi ke? Ko takut bini ke?"....soklan2 camni dah lali sangat kat telinga aku..

Kat tempat kerja aku ni, prod exec muda2 belaka, suka sangat berkaraoke sesama mereka and then ajak operator girl join sekali....abis kalau dah buat appointment tepi telinga aku..nak taknak terdengar juga.."Eh, XXX jomla malam ahad ni"..."aku taklehla ada hal" jawab Mr. XXX..."Ala takkanla tak dapat join..takkan bola besi kot....ko takut bini eh?"...something sound like that... Panas juga hati mendengarnya...tak ke ko consider anak bini kat umah macam mana..kalau sekali sekala maybe OK lagi..kalu selalu pegi, sape tak geram ye tak...selalu juga jadikan takut bini sebagai senjata untuk 'memaksa' kawan tu pegi...

As for me, hubby aku memang main futsal seminggu sekali....aku memang memberi peluang sepenuhnya untuk dia nak gi main bola....tak kisahla kan sebab sekurangnya dia pergi main bola...activity yang agak sihat juga..and then aku fikir satu hari nanti turn aku pulak nak join aerobic ke swimming ke dia pulak kena dok umah jaga anak and aku buleh beraktiviti tanpa perlu beralasan...cuma few months back masa mengandungkan Sufia, kalau mabuk teruk tuh aku memang ask him to temankan aku...tak payahla pegi main futsal tu....Hmm...sampai kat kilang (masa tuh kami bekerja satu tempat) terukla my hubby kena perli 'bola besi'....siap depan2 aku lagi kan....sabar aje...walhal bukan diaorang tau pun apa masalah kita...

Maybe not all, tapi ada segelintir yang suka mempermainkan pasal perihal takut bini nih.... Bini takde hakkah terhadap suami mereka....ni apa yang aku rasa la setiap kali ada lelaki yang mempersendakan pasal takut bini ni....Tapi memanglah as istri pon janganlah terlalu mengongkong suami kan...tapi kalau 'takut bini' asyik di sebut2 aje...sape tak panas...kan kan..

30 comments:

pearl said...

entah ape ape tah kan... pandai2 je judgement orang dari luaran.. ingat sume orang mcm diorang ke 'takut bini'.. entah ape2 tah... adakah sbb education level or sbb culture roza?... menyampah lak aku mendengarnye...

::Umi Sufira:: said...

Wani--> Nak kata education level, ada jugak yang educated pon sama je join...culture kot! or diaorang ingat bahan gurauan yang kelakar..dia taktau orang pompuan yang mendengar ni panas hati je..

Ana said...

memang pun..ntah pape laa diorg nie kann..x panjang akal..alasan tue dah lapok kann mimi..carik alasan lain yg lagi sedap laa ekk kaum adam sekalian..

Siti @ nurie said...

mana2 lelaki pun mimi...mcm husbd siti...hr jumaat dia gi mancing n kkdg tido kat laut tu....siti kkdg nak marh gak..marh sbb risau kalau dia tdo kat laut..kan mcm2 leh jadi..tapi, kkdg, kasi gak sskali....dan selalunyer kalau ada kwn2 dia complain sbb siti tak kasi gi, siti saound balik...org sibuk kwin, dia pun sibuk nak kawin...dok jelah kat umah tgok anak bini....he he he

mamaDhea said...

aku tak penah lagi dgr istilah bola besi nih.. ekekeke.. takut bini ghopernyer ek..

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Hikhikhik...Alasan dah lapuk eh!nampak sangat tak kreatif..asyik pakai alasan sama je eh..kikiki...

Siti--> Hmm bagus kalau siti sound cenggitu...mimi rasa teringin je nak sound suara2 tepi telinga nih kalu depa sok sek orang takut bini...nyampah tau dengar!isk isk..

Yan said...

nyah, kadang2 yg dok mengata org tu, ntah2 dia sendiri yg takut bini.. heee..

kalau laki kita jenis family man, whats wrong with that?

::Umi Sufira:: said...

Sha--> Ini bahasa orang2 lelaki area aku nih..kalau area2 sana taktauler kekeke:P

::Umi Sufira:: said...

Cik Yan--> Betul betul betul...mak setuju sangat! Ntah2 dia yang takut bini..cakap orang..pastuh dia balik lewat, ntah2 dia yang kena tido kat luar..kekeke..kita je yang taktau..ngee...

precious innocent said...

ape relevan bola besi dgn takut bini?? x paham ahhh

-mama emma

PadNani~~{@ said...

Kak Mimi,

Geram dan sedih je kalau dgr lelaki ckp mcm tu kan..nampak sgt itu lelaki yg jenis tak faham perasaan perempuan dan isteri:( Dijauhhhhhhhhhkan!

Moga Allah bukak pintu hati diorang agar tahu keluarga tu lah segala2nya..

Bukan tak boleh nak hang out dgn kwn2..tp bila dh berkeluarga..x sesuaila kalau stil ikut bujang lifestyle!

::Umi Sufira:: said...

Mama Emma--> Kononnya bola besi tuh pakaikan kat rantai besi pakaikan kat laki...hihi..macam kena rantai le gitu takleh kluar..itu pahaman saya la tapi..ngee..

Ealyie said...

aah nyah.. biasanya yg melebih2 tula yg takot bini.. ada haku kisahh..?? ekekeke..
janji si laki tu kan nak pi main bola ke hape ke.. ingat2lah anak bini kat ghumah ek, jgn lopa daratan udah, mak pon bukak spesis kongkong laki nyahh.. cuma mak mmg akan berlagak ala2 CID,CSI or yg seangkatan dengannya.. ahkasss.. So, sndri mau hengatlah kan..kan..;p

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Betul tuh! Akak yang selalu jadi pemerhati pon panas hati tau! ishh mintak jauhla hubby2 kita cakap sebegitu di belakang kita kan...diaorang tuh kalaula wifey diaorang dengar..mesti kecik hati..:(

Zety Zin said...

memang nyampah dengan lelaki jenis gini. hish. kalo main bola ke futsal aku tak kisah. laki aku pun join. tapi kalo karaoke, pastu ada pulak pompuan lain, memang saja je la cari pasal kan.

oh, bola besi tu kira mcm cawat besi ka? hehehe.

Mummy Dasy said...

mmg ada pun.. patutnye diorg kena fikir perbezaan yang dah kawin ngan yang belum sebelum nak ajak gi mana²

hajarus said...

k.mimi.. sebelum ni hjr xpernah dengar lagi istilah bola besi ni.. skang barulah hjr tau.. takut bini rupanyer..

samalah kak, kat opis hjr pun hjr ade gak terdengar staff lelaki selalu jer perli2 klu ade mber yang takmau joint diorang tp kat opis hjr panggil istilah 'TB' = TAKUT BINI... hihihi...

faisyura said...

haah la roza.. aku pun pelik la ade setengah2 laki ni, kwn2 yg dh ade family ni bg commitment kt family pun di perli2 takot bini.. kdg2 tade pun bini suh duk umah ke ape, dia sendiri tanak kua... ikut time la kan.. bleh kua minum sekali sekala, main futsal ke badminton ke, teman kawan itu ini... mmg biasela.. tapi hal2 rumahtangge mestila kene beres dulu.. diorg pun lapang hati nak kua kalo hal rumah anak bini dh setel...

hehe btw, 1st time ni dgr bola besi..

CT said...

owhhhh i faced that!!!!! tensen makkkk...tapi nak buat mcm mana...mulut org kan..die tak faham yg kite ni kat rumah punye banyak mende nak buat..asyik nak ajak laki gi main badminton la..futsal la..bola la...tensen sungguh....

pastu bila x bagi..kata kite la control etc....grrrrrr bikin panas saja

CT said...

errr lupe nak ckp..tensen nye pasal baca entry mimi ni...ehehe

kite ada award utk awak..sila ambil...:)

Umi Nawfal said...

huhuhu.. bola besi??? x paham.. x paham..

♥Hernee Nazir♥ said...

sabo je la ek..dorg ni mmg cam tu..

Azure said...

first time dengar bola besi nih. antara diaorang nih mmg suka ngat cakap gitu kan?

a fren of my hubby selalu dikata 'takut bini'.then tetiba dpt tau dia kawen lain senyap2. taktau la sama ada saje nak buktikan kat kawan2 yg cakap dia takut bini tu ke apa.

yg kesiannya, wife dia la. tp dia ni pun satu gak,konon2 pantang dicabar..ntahapahapa la

Sayang.Ibu said...

geramm je baca n3 ko nih...tingat kat laki mak yang asik slalu kena calling ajak ngeteh..nyampahhh tawww..

rizza said...

org yg dok kedai kopi lepak2 dan tinggal anak bini kat umah macam org bujang pada hari minggu (tiap2 minggu) baik tak yah kawin.. tu nama nye belum cukup hidup membujang....

dah kawin kena faham la kan.. itilah rumahtangga...


heheh


kalau sekali sekala.. ok le.. kalau tiap2 minggu... tu apa cite??

hehhe

org yg tak faham je akan kata
"takut bini "

melainkan kalau bini2 tu jenis kurung laki 24 jam kat umah

hahhaha

betul tak?

::Umi Sufira:: said...

Zety--> Buleh je anggap macam cawat besi..kahkahkah..nyampah kan!

Mummy Dasy--> betul2x..walhal karang kalu dia susah dia carik bini jugak..bukan kawan karaoke atau kawan2 futsal dia tu..

Hajar--> tengok! Kat tempat hajar pon ada golongan2 sebegitu..nyampah dengar1 lagi2 cakap open macam kita org pompuan dengar nih takde hati je..sabar ajelah...

::Umi Sufira:: said...

Baid--> betul3x...sendiri mau ingatla....orang taknak keluar rumah dikatakan takut bini.....berpada2 la kot ye pon kan...hmm...bola besi nih istilah kat ofis aku aje kot..ngee..

CT--> Hihihi..itulah kita kat umah dok pulun ngan anak2 dia beriadah kat luar eh...faham sangat prasaan CT tuh..kalau sekali sekala tuh takpe lah eh..kalu dah selalu sape tak geram..kekeke...sabar eh CT:)

Umi Nwfal--> Mungkin 'mereka' tuh memang golongan sukar difahami;P

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> tengah dok sabar le ni...kalau diaorang lebih2 kutuk bini lg ingat nak sound aje..;P

Azure--> Hmmm ada jugak orang macam tuh...agaknya terasa terhina sangt kah dikatakan 'takut bini' tuh?isk isk...

Intan--> Ituler...karang tak join ngeteh takut cakap belakang2 takut bini pulak ek...sabar ajelah nyah!

K.Rizza--> setujuuuu!!!!! hahahaha..sekali sekala acceptable lah..abis kalu sellau sangat or hari2 sape tak makan hati ek...kekekeke...

lelosani said...

bola besi?? hahaha.. first time tau.... kikiki...
memang pun, kat mana2 pun sama.
cam klaila, encik hubby yg tak suka nk kuar ngenteh bila kekadang diajak oleh kawan2nya.. tp mmg dh kompom kengkawannya ckp 'bini tak bagi'... klaila kekadang siap suruh dia pegi sbb mmg amat jaranggggggggggg skali dia kuar ngan kawan2....
futsal ke takraw ke bola sepak ke.. mmg dia selalu join laa... reasonnya, sama macam mimi... hihih.. tinginn sgt nk gi aerobic kat indahpura tu...besss!!!!!

::Umi Sufira:: said...

K.Laila--> Hah tulah serba salah.....laki tak nak keluar pon dikatanya bini tak bagi..isk isk isk..payah eh!K.Laila apa kata kita pi aerobic tu jom..hehehe..teringin jugak nih..asyik laki je yang bersukan, kita pon teringin jugok..kalu ada survey2 habaq mai eh!:)