The 'Real' Tersisih~

Monday, April 13, 2009

Harini aku nak post sesuatu yang emo...bukan nak mengaibkan sesiapa ataupun mintak dikasihani tapi aku nak meluahkan kegeraman dengan harapan semoga mereka2 tuh terbaca la n3 aku nih and sedarlah apa yang aku dah rasakan selama 28 tahun...

Aku ada acara rewang kenduri kata orang Johor...berkumpul di rumah makcik perempuan yang anak nya iaitu sepupu aku ada majlis perkahwinan...Dalam kepenatan menolong di majlis itu, perasaan nih berbaur dengan rasa tergusris, pedih, tersisih...

Cuba anda bayangkan, anda datang pagi2 tengok anak2 saudara anda yang sama sebaya dengan anak anda memakai baju sedondon kononnya flower girl lah, tapi takde sehelai pun baju tuh diperuntukkan untuk anak anda....Itulah yang baru2 aku alami...aku masuk2 je semua orang menumpukan pada gadis2 manis sebaya Syaura yang sedang didandan itu, and dgn tiba2 makcik saya yang mulutnya agak lantang "Eh, kesian Syaura tertinggal ni..." dengan nada sambil endah tak endah...bernanah tak hati tengok anak sendiri di anak tirikan...Aku taulah anak aku tak comel, tak putih tak gebu nak pakai baju tu kan..tapi janganlah ketara sgt...semua sedara mara lain nampak....One of my parents family side nih memang mempunyai keluarga yang amat besar....Aku pun bukan nak sangat anak aku dipakaikan ngan baju tuh n aku pun bukan tak mampu nak bayar...tapi bila diaorang 'tinggalkan' Syaura sebegitu rupa terasa hina sangatkah aku ni or anak aku sampai diaorang buat macam tuh...Logikkah terlupakan Syaura walhal Syaura sebaya dengnanak si pembeli dress itu?

Penyisihan ini bukan baru2, sebenarnya telah dialami oleh mak aku sejak masuk ke keluarga ini...dengan alasan mak aku kan pendatang...mereka tuh sangat2 rapatlah kononnya adik beradik perempuan...Ditakdirkan juga anak2 sulung mereka tuh lebih kurang sebaya dengan aku...Setiap kali balik beraya ke 'keluarga' itu setiap kali juga hati aku bernanah....Tak perlulah aku nak ceritakan semuanya, cukuplah aku bagi satu contoh ini...

Di pagi suatu hari raya, sudahla mereka telah berpakat2 sesama mereka memakai baju sedondon, and konon2 nak amik gambar...aku pun langsung tak hinginla nak amik gambar dengan diaorang tuh..tetiba sorang makcik aku nih, bersuara "Eh ni Mimi nih masuklah sekali.."...dan dan terdengar salah sorang dari mereka2 tuh.."Eh! Mimi tak payah la..."....buleh tak anda bayangkan situasi itu di mana semua saudara mara berkumpul menyaksikan kejadian tuh.....terguris, tersisih semua ada...

Cuma bila masing2 dah kawin dah ada keluarga sendiri dan takdelah penyisihan2 sebegitu tapi rupanya turun ke Syaura pulak...Aku tau mereka tuh yang anak2 dari adik beradik parents aku yang perempuan kononnya sangat rapat dan mahu berseronok2...tapi sekurang2nya fikirlah keseronokan mereka tuh mengundang rasa tersisih di kalangan orang lain.....sudah 28 tahun Ok perkara nih berlarutan...mungkin aku nih seorang yang membosankan kot untuk didampingi...atau terlalu dull or hodoh berbanding diaorang yang cantik2...(owh atuk dan nenek saya keturunan jawa yang cantik dan lawa, jadi mereka tu pon sangat lawa2)....mak akukan tak brapa lawa, kulit gelap tak macam mak2 diaorang tuh....Mungkin jugak aku nih tak vouge, tak berada lak tuh macam diaorang yang kawin ngan orang yang berada.....

Pesan aku, buat anda yang mempunyai adik beradik perempuan yang ramai, bila ada adik beradik lelaki anda yang berkahwin, macammana rapat pun hubungan anda adik beradik janganlah sisihkan keluarga baru tu ek...masih buleh berseronok2 sesama adik beradik..tapi janganlah terlalu ekstrem sehingga melukakan hati orang lain sampai bertahun2....

42 comments:

fiza said...

Salam mimi, syahdu rasa hatiku bila baca luahan hatimu. Sabar jerlah dgn kerenah org yg mcm ni. ku faham perasaanmu bila kita rasa tersisih ni, jgn sedey2 yer, nnt susu kurang.

♥Hernee Nazir♥ said...

alahai..sedihnye bace..ksiannye Mimi n Syaura..sabar ae Mimi..xde mane nye hodoh Mimi dua branak ni..mate dorg yg rabun kot..ape pn biar muke x cntik jnji hati suci murni..hehehe

Fid said...

ohhh alahai
abaikan rasa itu
kami disish lagi dahsyat..nnt ahkak tulis pula...

Mummy Dasy said...

Sabo jek ah MIMI... tak tahu nak cakap pe tapi nampak sgt dr ape yg MIMI bgtau terang2 diorg tjuk lebih2 lagi bl libatkan anak2,buat xtau jek sudah..ada lagi rupenye macam tu skang ni..

Zety Zin said...

ko tak cantik ke roza?
ko tak cantik ke?
meh aku cadangkan semua sedara-mara ko tu buat pembedahan mata boleh?

memang pedih bila rasa disisihkan. banyakkan bersabar ye. lantak pi la dengan diorang tu.

Nur said...

mimi...family akak pun ada gak kena camtuh..tp masuk kiri kuar kanan jer...

bkn selalu kena ngadap diaorg kan..sabo jer laa...

akak dulu gemuk so sedara cam x pandang jer..tp yg penting dlm hati kena selalu baik sangka..okeh?

~ As ~ said...

amboi mimi...emo nya pepagi ni.. ektuali dorang jeles tu dengan kejayaan mak mimi dpt besarkan mimi jadi org berjaya...hahh!... toksah sedih2 la... buruk la sedih.. heeee...:)

Ealyie said...

Beb,
bersabarlah beb ye. Sume tu tak kekal lama..janji korang sekeluarga aman dan bahagia.
Abaikan 'mereke2' itu yg jaki n dengki terhadap keluargamu..Sesungguhnya dorg jeles nyah!!!!

Aku? adik-beradik pompuan tak la ramai 4 org jek.. tapi aku paling rapat ngan sil aku..mcm tak caye kan? tapi itulah kenyataan..sampai ada org cakap aku bukan adik ipar dia, abg aku tu yg mcm abg ipar aku plakss..

By the way beb, sesungguhnya kau seorang yg sangat shanteksss hokehhh!!! Org jeles je tak nampak keshantekan mi ittew...;)

mamaDhea said...

sabar ler mimi.. ignore jek diorang tu, buleh?

cheer up like u always do.. ;)

Azure said...

mimi, jgn sedih2 la yea...if ada yg perasan, me sikit pun tak pernah mention pasal keluarga me kat johor tu..ntah la...hati dah terluka

tp, me tetap happy sebab ada hubby n anak2..n keluarga mertua yg terbaik..syukur sgt..skang nak tukar warganegara lah..jadi warganegara ganu =)

mielliza said...

Hi mimi.. i pernah rasa semua tu.. my mum pun disisih oleh adik beradik my dad.. masa kecik2 dulu i rasa sedih juga but kami adik beradik just pulaukan je mereka tu.. now rasanya mereka dah sedar kot and they came to us for appologize.. sabar ye..

Nieza Ishak said...

salam mimi,

nasib baik la nieza tak berada ditempat MIMI.. kalau dgn cousin2 nieza tutup mata walaupun hati marah membuak2 ..

alhamdullilah family nieza walaupun kami 4beradik perempuan.. seorang kakak ipar + 1 adik ipar tak pernah kami2 lupakan. kalo nak sedondon kami akan bgtahu atau kami akan share2 utk buat sama2. tak best rasanya menyisihkan org baru yang masuk family kita. derang still family kita jugak.

Adwindaa said...

biarla mimi... sok2 anak2 dorang ne sisih cam yg mu alami baru dorang sedar kot. itupun kalau dorang sedar...

lin ni pun mengalami masalah sama gak... tp belah ayah... dorg lau nak bersuka ria mmg tak ajak famili kitorang pun... dr kecik smp skrg la umo 28 thn gakk..tp lin tak heran lantak korang laa... tak berkudis pun mimi...yg penting kita ajar anak2 kita jd tabah cam kita gak.. ada adik beradik lain lg yg lebih bagus..

lin sekarang tak kesah, lantak la depa nak wat pe pun , tp yg sgt2 lin marah geram sakit hati ialah lau dorg senang lupa kat kita, tp lau dorg sakit nak mampus....ayah lin n mak lin gak yg dorg cari melutut merayu...

ish2 ter'emo' lak sama...

so, lin harap mimi sabar kerana kesabaran itu akan menjadikan kita n anak2 lebih tabah... insya'allah...

ar.nie said...

alahai, sedihnya baca mi... tersentuh keibuan...

Aku pantang betul orang menghina /sisih /cela anak2 nie. Kalau buat kat kita, takpelah, sama2 dewasa. Budak2, apelah diorang reti. Kesian Syaura, mesti dia terasa kan.

Aku pon slalu kena, w/pon tak sama kes begini, tapi involve anak2 aku, si, aku sgt sedey. People suka betul komen pasal 'physical' mulut Hakim. Eventho baru 1st time jumpa, "Eh, apesal mulut Hakim nie lain ekk? Tak macam korang pon?".

Sedih mi, terguris hati aku setiap kali org tanya macam tue. Alhamdulillah.

Ina Hashim said...

sedihnya....i cudn't imagine being at ur place...
sampai hati diorg...
bukan org lain pon...
sedara sendiri jek...
tapi,plg sedih..bila anak kita pon diperlakukan(disisih) jugak
sabar ye mimi...tak ke mana sisihan diorg tu..mimi bahagia dgn keluarga mimi sendiri

Siti @ nurie said...

sabar jelah mimi....kat mana2 situasi pun, akan jadi mcm tu...tapi, bila dr segi kejayaan syaura nfn sufia nanti lg hebat dr anak2 diaorg, diaorg akan telan ludah sndiri gak....bersabr jelah...siti ni pun sntiasa berhati2 ngn SIL yg reramai tu...hu hu...kkdg bila si mia kene cmtu ( hr tu mia kene sklai sbb ada akak mr hubby ckp, mia ni lmbt jalan dan gemuk sgt)....siti tak terasa sgt tapi mr hubby lak terasa giler2....he he he..

so, mimi....buat bodo je....yg pnting sufia dan syaura akan jadi anak yg mmbanggakan family mimi sekeluarga...

Me_Bee N Kids said...

Ishh sampai ati buat camtuh yer , even pun sedara ..Tak baik betul !!

Akak plak rarely jumpe sedara mara
kec kalau balik kampung kenduri ke ape ..baai akak , baik ngan belah mak ..not with my belah bapa ...disebabkan ade issue seblom ni yang mengaitkan my mother .. etc ..

Bersabarlah yer Mi !!

CT said...

Mimi.....nak nangis CT baca entry mimi ni....zaman2 ni pun ada gak yg buat perangi mcm ni ek...iskh iskh iskhhhhh...tak patut sungguh...tapi itula ragam manusia kan....geramnye baca kisah ni...banyak2 sabar ye mimi...ur kids are special..so xyah nak beban kan perasaan sendiri disebabkan perangai insan2 yg kurang berpk tu....

Umi Nawfal said...

sabar lah mimi.. abaikan aje.. mimi bukan mintak mkn dgn diorg pon kan.. yg penting mim n family hidup aman damai, bahagia..

cheer up!

SHaHaQiLiF said...

aler..sedih lak baca entry ni pepagi...lek la mimi...org yg suka sisihkan org mmg cam gitu...peduli kan la mereka2 yg sombong tak hingat diri tu....nnt diorg pun akan kena balik...ceriakan diri anda kay!!

m-i-o said...

mimi,
apa?!! diorang kata mimi tak cantek? apa ke buta diorang tu?

isy....emo nih, emo...

mak rasa kan nyah, diorang sebenornye DENGKI. ah ah ah. persetankan diorang weh.

btw, rumah diorang mesti tak cantek mcm umah baru mimi nnti kan?

Fid said...

ahdik
derang pandai tak????
sapa lagi pandai???


kalau mimi tak lawa..derang tu lawa tahap mana???
bidadari???
bkn dah cukup cantikkah kamu ahdik???

::Umi Sufira:: said...

Fiza--> Perasaan tersisih nih cuma dirasai sekali sekala aje bila berkumpul ramai2..tapi yang sekali sekala tulah yang pedih menusuk lagi2 bila libatkan anak..isk isk..thanks atas kata2 perangsangmu itu:)

Hernee--> Betullah..biar muka tak cantik asal hati baik..selama nih agaknya mimi pun asyik diamkan diri..tak pernah bersuara walau apa diaorang buat...tu yang sampai libatkan Syaura pun depa still buat ala2.."Alah takpe..mimi tak kesah.." camtu la yang mimi rasa...

Kak Fid--> I tunggu u crita tersisih u tuh OK...:)

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> Selama nih mimi tak kisah depa buat apapun yang konon menyeronokkan diri diaorang..tapi bila diaorang libatkan Syaura..mendidih rasa hati nih..kesian tengok kat anak kita....Apalah salahnya belikan sehelai untuk Syaura..kena bayar pun kita tak kisah...

Zety--> Owh Zety, kan aku tak layak nak kawan2 ngan depa.... even nak amik gambar sama pun tak mahu...Syaura pun tak layak nak kawan ngan anak2 depa...makanya memang aku tak cantikla di mata mereka yang superb tuh!

Kak Nur--> Memang sekali sekala je hadap diaorang so sekali sekala ajelah rasa benda nih...tapi kalini memang betul2 terasa malahan sepanjang satu hari bilamana anak2 mereka yang pakai dress tu melintas depan mata pun pedih menusuk kalbu...Sayangnya 3minggu lagi bakal ketemu mereka2 lagi bila majlis adik mimi kawin nanti..

::Umi Sufira:: said...

As--> Ko bukan nampak pun muka aku sedih..mana ko tau buruk...ah ah ah..kekeke..at least senyum jugak aku baca komen ko nih!:)

Ely--> Mak aku pun cakap macam gitu...mak aku siap cakap "Alah long, kita tengokkan ajelah.." bukan nak mendoakan tapi dengan harapan semoga satu hari nanti terbukak la mata diaorang tuh...yang kehidupan kita nih tak kemana adanya...

Akupon baik ngan SIL aku tau...hehehe..sama sekapal le kita gamaknya!:)

Sha--> Nak ignore pun takleh juga...3 minggu lagi jumpa lagi diaorang tuh..setiap kali jumpa tulah luka lama berdarah kembali...takpelah Sha...nasib baiklah aku nih kuat semnagat..kuuuus semanagt!ngee..

::Umi Sufira:: said...

Azure--> Owh Azure, aku dapat merasakan yang case ko lagi teruk je dari case yang aku alami nih...At least aku nih sekadar terasa dengan sepupu sepapat dan makcik2 yang buleh di ignorekan bila luka dah reda..tapi ko...tapi Azure kita sama2 kuatkan semnagt kay!

Millieza--> Saya mengharapkan suatu hari saya pun akan mengalami nasib macam u jugak....thanks for sharing eh!:)

Nieza--> Tulah Nieza sebab pikirkan diaorang tuh cuma cousin tu yang buleh tahan sampai 28 tahun..tapi semalam bila depa libatkan anak memang dalam betul terguris....Baguslah Nieza tak sisihkan ahli baru ek..jangan buat mcm depa tuh..tak baik!

::Umi Sufira:: said...

Adwindaa--> Alamak Lin sorilah buat Lin teremo sama....Mimi pun harap2 mimi jadik setabah family Lin.....Tapi yang terluka tetap pedih terasa kan?

Aru--> Betul! Kalu selama nih aku masih buleh tahan diaorang taknak layan aku...tapi bila benda nih kena kat anak..memang aku rasa sedih betul...sedih sgt2...agaknya macam tulah yang mak aku rasa bila tengok aku tersisih dulu2...takpelah aru biar Allah aje yang membalas perbuatan 'mereka' tuh...

K.Ina--> Betul...sampai hati diaorang...apa salahnya beli sehelai lebih untuk Syaura..kalu taknak bagi free pun mimi bayar pun takpe...isk emo seh!

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Hmmm...nak buat bodoh pun takleh juga...tapi camne2 pun dah dekat 28 tahun hadapi kan..mimi rasa diaorang pun maybe tak sedar yang diaorang menyisishkan mimi..tapi cubalah diaorang membayangkan kalu diorang kat tempat mimi..takkan takde sekelumit rasapun kan....siti jangan wat camtuh kay!:)

K.Liena--> Thanks K.Liena..mimi pun sekali sekala je jumpa diaorang...kalu setakat sisihan yang ringan2 tuh masih buleh terima..tapi kalu dah kes macam Syaura tuh menyirap juga darah dibuatnya.mmm...sama2lah kita bersabar eh!

CT--> Thanks CT...mimi rasa diaorang tuh tak rasa apa yang diaorang buat tuh buleh buat org lain terasa hati..takpelah CT, tak pakai baju sedondon dengan anak org lain pun takpe..Syaura pakai baju lagi lawa harituh..(ayat memujuk hati sendiri..) hee....

::Umi Sufira:: said...

Umi Nawfal--> Thanks Umi...Itulah nasib baik mimi dapat family yang best n hubby yang memahami....rasa yang dihadapi sekali sekala tuh anggaplah macam asam garam kehidupan kan..mmm...

K.Aja--> Thanks K.Aja....Itulah kan buat baik dibalas baik buat jahat..mmm sila sambung sendiri...ngee..:)

Zufa--> Rrrr...sama emokah dengan n3 ku ini..hihihi..Zufa macam mak cakaplah diaorang tuh dapat jodoh orang2 berada...kalu setakat rumah, rumah diaorang tuh lagi hebat2..area2 KL..masing2 bawak balik maid gitu...sebab tulah Syaura tak sepadan nak pakai baju sama ngan baju anak depa gamaknya....

Kak Fid--> Mimi nih hidung pesek tak macam hidung diaorang mancung2...mimi nig ireng tak macam diaorang yang putih gebu..kalu nak amik gambar sekali pun depa taknak...memang tak masuk koremlah dengan diaorang tuh gamaknya!

Mimi bersyukur dengan rupa yang mimi ada tapi tulah bila diperlakukan sedemikian sampai rasa.."Huduh sgt ke aku nih?" gitulah adanya..

Cuma yang puas hati dari segi akademik mimi melebihi segalanya..salah satu perangsangnya ialah dengan sikap2 dan perlakuan mereka2 tuhla semnagt mimi membara lain macam ahkak!ngee...:)

lia said...

mimi.... abaikan jer depa 2.. errr, tp kalau ada sangkut paut dgn anak, mmg lia sendiri sensetif... sabar ya....

errr... kalau depa ckp mimi xlawa... depa jumpa lia mau depa lari sbb lia jatoh kategori huduh bangat he3...

PadNani~~{@ said...

Kak Mimi..

Hope all d comments can make U feel lil better:( sabar ye kak..

Kdg2 ada sesetengah manusia yang masih tak sedar..'langit bukan selalunya cerah'..dan Dia yang satu itu sangat berkuasa atas segala2Nya..sekali nikmat yang diberi..dengan sekejap saje mampu ditarik balik!Mereka tak cuba rasa ke kalau kena kat diri sendiri?:(

setinggi mana kita berada..jangan dilupa..rumput dibumi tempat kita berpijak..Moga diberi kesedaran pada mereka yang alpa..ingatan pd diri sendiri jg!

nani sangat sedih dengan syaura..moga Syaura dan ummi kuat menghadapinya k! Kalau nani..hanya bole pinjam bahu hubby..menangis sedih..sbb sanggup org buat mcm tu kat kita..walhal kita tak buat salah pun kt die:( manusia..manusia *sigh*

Akak kena slow talk ngan Syaura..terangkan kehidupan ni mmg penuh warna. Tak semua keadaan akan menggembirakan kita:( Syaura dah boleh fahamkan kak?

p/s:sori kak..membebel pnjg

rizza said...

sabar ye...

setiap individu ade keistimewaan yg tersendiri...

ceria2 la ngan kawan2

faisyura said...

huhu roza... memang itu la asam garam hidup ni.. aku rase mmg masalah ni wujud kat most family, tak byk skit mesti ade... aku pon kene gaks actually.. tapi lame2 aku rase tayah amik pusing.. tengokla jauh mane mereka2 bleh pergi bile buat cmtu kat orang... kdg dirog ni saje nk tgk kite terase.. tp sampai bile perasaan diorg takkan puas... lagi2 tengok org yg dia sakitkan hati tu semakin bahagia and tak amik port hal2 cmni..

dlu aku pun sllu jauh2 hati.. tapi skg aku tak kisah dah... lagi pulak satu satu Allah tunjuk kehebatan diorg tu tak ke mane depan mate aku.. lepas satu satu masalah timbul dlm ape diorg buat... dan kesusahan aku yg diorg timbulkan tu semakin hari semakin terbayar dgn hidup aku yg happy skg ni...

ko abaikan jela ye mereka2 tu ok... jgn la ko rase rendah diri ke ape.. tayah pedulik la.. sape kate anak ko tak comel roza oiii.. anak dara ko tu manis mcm ummi dia... lagi pulak bijak... cukup la kalo kite tengok anak kite bahagia dunia akhirat sihat tubuh badan... pedulik ape org nak kate ok.. lap u darling!

salzahari said...

byk dah org pujuk...tak tau nk ckp pe.sabar jerla mimie!

ehehe..mcm sal pun kdg rasa gak org kata anak kita botaklah, keciklah tapi aku tak peduli ahh..janji kitaorg sihat!

comei apa botak dan kurus, mcm anak omputih kan? kan?

hajarus said...

Ya Allah.. sampai macam tu diorang buat k.sufira... geramnyer hajar...

sabar la kak.. suatu hari orang macam tu akan dapat balasannyer... kita memang xdapat nak membalas tp Allah itu maha kuasa...

Ape kurangnyer syaura??? comel ngan kiut jer hjr tengok.... cukup ngan segala sifat...

xpe la kak.. hjr doakan moga akak bahagia... skang diorang wat akak 1 family camtu, mana tau 1 day akak juga yang dicari.. time tu sendiri mau ingat la...

sayangibu said...

bebe...aduiii..sedihnya aku baca n3 ko nih... sabo byk2 beb... kesiannya..aku terbayang2 syaura.. syaura comel sangat laa beb..ko abaikan je org2 yg 'menganaktirikan' syaura tu.aduhhh...sabo ye mimi..cukup baik ko dtg kan rewang tu.. iskk..aku speechless beb..yg aku blh ckp..byk2 laaa bersabar..pasti ada hikmah di sblk kejadian,ye mimi...

pearl said...

alamak roza... aku tertinggal ketepi ke ni? tak tau lak aku ada lagi kisah mcm tuh di zaman ini... aku ingat zaman mak ayah aku je.. tapikan memang Jawa ni adik beradik memang tak suke orang luar kot.. Mak aku orang Perak kawin ngan ayah aku, merangkap abg sulung adik2nya yang 10 orang itu, memang tak geng lansung ngan mak aku masa aku kecik2 dulu... so mak aku hanya geng ngan ipar2 pompuan je.. bila aku dah besar ni, baru la dah OK...

Takpela roza... jangan disedihkan sangat pasal sedara mara ni.. yang penting Keluarga kita Bahagia :)

pearl said...

nak tambah sikit... roza tak cantik ke? alamak.. bih tuh sape yang ada peminat masa zaman skolah dulu... siap boleh kawin muda lagi... aise, hang jgn la guna word 'tak cantik' tuh... kalu tak tak kan la.......dot dot dot hehehe

Aku rasa diorang jeles la ngan ko and anak2 ko.. yela, belajar tinggi2, kerje bagus2... rasanya bukan masalah rupa paras, tapi rasanya disebabkan diorang tak setanding utk 'segeng' ngan ko la roza..

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Thanks atas kata2mu itu..betullah Lia..kalu pegi kat anak lain macam sensitifnya kita ni eh!

Nani--> Owh Nani trima kasih atas kata2mu yang sweet itu dan selalu menyejukkan hati..Mmm Alhamdulillah lega juga baca komen2 yang ditinggalkan...sejuk sikit hati..BTW, Syaura tak terasa tersisih pun sebab dia pun tak paham agaknya kenapa ramai orang pakai baju sama..dia sorang tak pakai...nasib baik juga dia tak tanya...Alhamdulillah...:)

K.Rizza--> Itulah kawan2 dan family sendiri la yang menceriakan hari2 mimi nih..thanks ye kak!:)

::Umi Sufira:: said...

Baid--> Trima kasih juga atas kata2 mu...Mmm...mungkin betul jugak kan Baid..nak taknak kita akan ada jugak rasa macam tuh lagi2 bila family terlalu besar and cousins pun siap buleh berpuak2...Takpelah biar Allah je membalasnya....

Sal--> Mmm memang terasakan kalu depa kutuk2 anak kita..apa lagi kalu sisihkan camtuh..mmm sabar ajelah yang buleh..

Hajar--> Alhamdulillah..betul kata Hajar..rupa tak penting yang penting sihat tubuh bdn nak meneruskan hidup di dunia ni kan..thanks hajar!:)

Intan--> Mmmm...kalu ko pun buleh rasa kesian bila terbayang Syaura..aku ni apa lagi...lagi2 bila budak2 flower girl tuh melintas lalu lalang depan mata...kesian anak aku....Mmm sabar jelah kan nak wat camne..

Wani--> Alamak Wani...ko jangan peca rahsia kat sini...kuikuikui...
trima kasih wani atas kata2 hikmah ko tuh...sejuk hati aku...Aku rasa diaorang tuh konon2 tersangat rapat and enjoy their good relationship together...cuma maybe diaorang tak terpikir dengan apa yang diaorang plan and buat tuh bisa buat hati org lain terluka...apa nak buat wani..sabar ajelah...tersisih tetap ada..nak wat camne...pedih terluka kan...:)

Mrs Noba said...

sabar yer...

::Umi Sufira:: said...

Thanks yer Mrs. Noba..:)