17 Months EBM Journal

Tuesday, April 28, 2009

Wah diam tak diam, sejak 2 hari lepas dah 17bulan aku fully breastfeeding Sufia termasuk actively mengepam dan menyimpan EBM...clap clap clap...Tahniah untuk diri sendiri sebab tahu perjalanan ni bukannya mudah kan... Penuh onak dan duri...hehehehe..

Pagi tadi setelah sekian lama tak memeriksa stok EBM sendiri yang aku amat pasti semakin hari semakin berkurang tuh...(sebab semakin banyak botol MLO kosong di dalam laci)...aku menguatkan hati jugak kira brapa lagi stok EBM yang tinggal..tidak termasuk untuk bekalan Sufia hari ini...

Ye tuan tuan dan puan puan, stok yang dahulunya sangat meriah sampai tak muat tempat hanyalah tinggal 10botol MLO x 5oz....itu saje....Aku dapat agak dah sebab bila company start 4 hari bekerja seminggu tiap2 hari Sufia minum 16oz...sebab aku balik630 petang dan biasanya sampai rumah dekat pukul 7...Kalau 5 hari bekerja tentunya 630 petang tu aku dah sampai rumah, 12oz bekalan EBM memang ngam ngam untuk Sufia..so perahan hari ini untuk minuman esoknya....Sampai satu tahap aku sangat marah bila nenek nya asyik turunkan stok EBM aje and ask her to give Sufia other fluid selain EBM sementara tunggu aku balik tuh..buleh tau nenek Sufia tu jawab gini..."Eeh, dengan anak sendiri pon nak berkira..susu kat atas tu banyk2 nak buat apa..?!!!"" uwaaa!!punyalah susah payah aku kumpul stok kan..tambah sakit bila hubby back up nenek...ayoo!!!

Sabo ajelah..tapi since next week InsyaAllah akan start bekerja 5 hari semula, dengan penuh harapan semoga akan bertambah semula stok EBM itu eh...Bagaimanapun aku tetap bersyukur, di usia perjalanan breastfeeding selama 17bulan nih, masih murah rezeki untuk Sufia...walaupon dalam keadaan bz bekerja sehari aku masih mampu mengumpul at least 13~14oz EBM kan..Alhamdulillah...;)

21 comments:

Siti @ nurie said...

he he he....payah gak kalau hubby dah backp nenek...apa pun, tahniah mimi...clap..clap....siti pun tak sabr nak tunggu 2nd baby ni...mmg berhasrt 100% tuk wat cm mimi....sehingga titisan teraakhir tuk baby tu...he he he....

suhainini said...

tahniah..mmg kan, org lain takkan faham pasai pa kita marah/rasa sedih bl diaorg dgn effisiennya menurunkan stock drpd frozen utk anak minum..bukan berkira...tp susah payahnya nak kumpul stock..hanya org yg buat stock memahami...hehe..

Umi Nawfal said...

alhamdulillah.. untung sufia yek.. jeles plak ngan mimi.. hehehe.. apa pon.. gud luck mimi..

Nieza Ishak said...

alhamdullilah tahniah .. tahniah

sikit jerk lagik perjalanan ... chayukkkkkkkk chayukkk

perjalanan nieza jauh lagik

Yan said...

kekeke.. selagi ada, bagi je la nyah.. ala2 pembakar semangat suh pump lagi dan lagi.. apa pun, mmg haru jugak.. zaman2 mak meriah dulu, Zeri dah nak balik pun makcik bagi lagi.. padahal yg fresh tu bley carry fwd utk esok..

salzahari said...

wah, bestnya..hasil masih lumayan! tahniah...tahniah! jeles....esok nak gi kursus,taktau leh pam ke tak.kalau dah pam pun, takut dlm perjalanan dah cair semua EBM mcm kes pegi PD dulu! pam juz takmo bg bengkak dan sakit je....

~ As ~ said...

tahniah tahniah..akan ku jejaki mu..

mama-qaisara said...

tu la ummi..dulu hubby sya tak phm..dia tau ambik jek ebm tu,pastu bazir je anak tanak minum..tapi bila dia tgk sendirik keadaan sya time merudum dulu,baru dia phm..tapi mak mentua sya tak phm lagi..siap nk amik anak sya bwk blk kg lagik.dia ckp, ala susu kn byk utk bekalan..hadui..dorg taktau,itula bekalan time emergency.huhu

izzahazfar said...

best nyer akak...
anak zah lak mcm kurang jer nyusu 2 3 hari ni...risau...kekadang hanya 12-15 oz je dari kul 8.00 samapai kul 6...

sebab zah leh bg dia 25 oz sehari...peti ais zahpun dah tak muat ngan susu...tengah pujuk hubby bli frezer...ok kot...heheheh

nonie said...

mintak2 nonie pun dapatla kumpul banyak ebm bila start hantar asyfa ke bbsitter nanti... stock yg ada pun takla sebanyak mana... risau gak nak bawak balik JB ni nanti camna...

necchan said...

tahniah mie..dh sejauh nih usaha bf ko yek. moga2 dpt sempurnakan tempoh 2 tahun dgn sufia..iA.

zannen nagara breastfeeding journey dgn affan hanya sempat mencapai setahun setengah saja,due tu mcm2 reason masa pregnen hari tu. maybe setakat tuh saje yg Dia izinkan. doakan aku n ayyasy juga ye mie, langkah kami baru nk bermula.

ganbarimashou ! :D

Sayang.Ibu said...

congrats beb..a few steps more to go... semoga berjaya..semoga aku & ainin pun dapat melalui tempoh BF ini dgn jayanya...;)

lelosani said...

omedetouuuuuuuuuu....!!!
17 bulan... power tu...!!! akak pun berkira EBM ngan damia... hahahha... mmg sekrg akan bawk je damia gi mana2 supaya tak guna ebm... kekeke...btw, akak target sehingga setahun je dulu ni... lagi 2 bulan... hrp2 buleh tambah target baru sehingga 18bulan pulak...

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Itulah hubby dok back up nenek...sabar ajelah..OK Siti Gud Luck utk next baby eh!:)

Suhainni--> yeah! ada gang yang memahami!!!hihi..itulah sebab dioarng tak rasa kepayahan kumpul stok..tu yang sedap aje turun kan tu eh..dengan kata lain terpaksalah mak nya bekerja kuat lagi kumpul stok..hiiii..

Umi Nawfal--> Usah jeles2...jom untuk next baby:)

::Umi Sufira:: said...

Nieza--> Takpe perjalanan jauh lagi..kalau semnagat kuat InsyaAllah berjaya:)

Cik Yan--> Betullah tu Cik Yan, suruh kita usaha kuat lagi lah gamaknya tuh...kekekeke...Makcik tu samalah macam nenek sufia gamaknya..ngee...

Sal--> Ala siannya Sal..takpelah Sal, at least Sal dah cuba selama mana termampu kan:)

::Umi Sufira:: said...

As--> Ko nak menjejaki aku As! takutnya!!!!hak hak hak..

Mama Qaisara--> itulah tu..diaorang ingat susu kita nih sentiasa banyak agaknya....gunung pun kalau hari2 tarah lama2 jadi rata kan..hihii..(alamk betul ke peribahasa eden nih!)ngee..


izzahazfar--> Kalau minum 12-15oz tuh normal rasanya awak...lagipun baby kecik lagi kan...macam anak akak nih dah besar panjang..akak sampai umah pon dah dekat pukul 7 tu yang minum banyak kot..papepun tahniah eh kumpul stok sampai tak muat tempat..silalah hargai saat2 ini...woo..akak dah lama meninggalkan zaman itu:(

::Umi Sufira:: said...

Nonie--> InsyaAllah...ada rezeki untuk asyfa....usaha kuat kumpul stok eh! simpan banayk2 pun takpe..buleh jadi back up di masa emergency:)

Oja--> Takpelah ja...dah tertulis rezeki affan sampai setahun setengah aje...tapi kira OK lah tuh untuk anak sulung..anak sulung aku tak merasa lama macam tuh pon...gambatte untuk ayyasy pulak eh!:)

Intan--> Thanks eh! Chaiyok untuk ko and ainin jugak:)

K.Laila--> Berkira gak eh! yelah kak susah payah kita kumpul stok kan..selagi buleh angkut kita angkut..gambatte untuk akak juga:)

lia said...

wahhh da 17bulan masih dapat belas2 auns? Alhmdlh.... suka lia dgr... semoga laluan lia d permudahkan mcm mimi jugak la... amin...

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Alhamdulillah..rezeki masih belum putus...Mimi doakan untuk Lia jugak..amin~:)

mummywildan said...

mimi...i selalu je baca blog u ni. cuma nk ckp, penah baca psl entry u psl br3ast pain. semlm jadi dkt i. demam nyer mmg lain mcm skit dr demam biasa. seram sejuk 1 badan. i sakit kt seblh kiri. pelik gak dh breastfeed anak i 15 bln xkan tersumbat. tp doktor pun ckp sama le kt i mcm u ckp ade tersumbat sikit dan suh tuam dgn warm towel.

::Umi Sufira:: said...

MummyWildan--> Adoi i dah rasa sakitnya..and i pun pelik juga kan camne kita dah lama BF baru terkena and doc kata tersumbat n so on..tapi i believe it was actually perah tak habis or perah lambat la..by the way, u take care..habiskan makan antibiotic doctor bagi n selalu tuam tempat sakit dengan tuala panas..InsyaAllah kembali baik..i rasa i dah OK dah..tempat yang sakit tu pon dah tak sakit lagi:)