Back To Work!

Thursday, April 9, 2009

Alhamdulillah setelah dua hari bercuti, sehari MC and sehari birthday Sultan Johor today I'm back to work freshly! Maybe badan pun dah cukup rehat, B pun dah kurang sakit...ye....even demam dah kebah sepenuhnya tapi B masih ada rasa sakit...tapi Alhamdulillah urat2 yang bengkak tuh dah jauh susut berbanding hari Selasa lepas...hopefully lepas habis makan antibiotic yang tinggal 5 biji nih akan pulih sepenuhnya...

Some tips untuk sape2 yang mengalami sakit yang sama;
1) Sekiranya anda berasa apa2 abnormality pada B anda, cepat2 jumpa doktor..kerana sakit di situ lain macam ye dan super bahaya....bengkak urat pun buleh sampai demam tau...
2) Buat urutan menghala ke ni**ple perlahan2 supaya bengkak urat cepat reda..
3) Tuam dengan tualan panas atau ais dengan kerap
4) Sekiranya masih ada abnormality dapatkan nasihat pakar..

BTW, janganlah anda menganggap breastfeeding adalah merbahayakan kesihatan kerana aku betul2 sependapat dengan Arnie...ala tak jumpa pulak n3 ko ru pasal related topic nih...Teknik perahan and BFing tuh kena betul..nak baca teknik mengesan parameter susu tidak tertinggal lagi dalam B selepas perahan sila refer n3 ini pada komen Kak Fid OK!:)

P/S: Terima ksih banyak pada yang telah mendoakan saya eh..:)

8 comments:

Yan said...

welkam bek!

::Umi Sufira:: said...

Thank you CY!:)

Nieza Ishak said...

alahai akak .. ni nak kena baca nie ...

sblm ni nieza tak tahu pun pasal sakit2 ni .. tengkiuu sharing akak

Mummy HnH said...

ahh, baru nak SMS ko... hihi...
Insya Allah takde ape2 mi, sbb ko dah ambil langkah awal gak tue, pi jumpa doc...

faisyura said...

oh roza lega dgr ko dh ok sket... risau jugak kan ape2.. take care ok.. abihkan antibiotik! Zaim pun kene mkn antibiotik demam seminggu dah...

::Umi Sufira:: said...

Nieza--> Owh jangan taktau ada yer sakit2 sebegini...hati2..:)

Aru--> harap2 takde papela hendaknya...Thanks a lot!

Baid--> Alah siannya Zaim..demam manja nak dapat adik tak?kekeke..Thanks a lot Baid!

YatieJay said...

Mimi, nak tanya satu soklan yg agak "bodo"....boleh ke makan antibiotik kalau kita bf? Dulu masa akak bf, kalau demam akak tak makan ubat langsung sampai dia baik sendiri sbb takut ubat2 effect kat baby....

::Umi Sufira:: said...

Kak Yatie--> Buleh dong! takde masalah..hihi...nanti mimi try carik link berkaitan untuk permasalahn itu..takpun Kak Yatie try google antobiotic during breastfeeding!Nanti keluarla info tu eh:)