Penat Berganda

Monday, April 27, 2009

Hari Sabtu lepas, our family ada buat kenduri doa selamat sempena bakal majlis perkahwinan adik aku hujung minggu ni.....Aduhai kerja tak berhenti dari pagi.... Pulak tuh...Sufia pulak demam...hari2 orang sibuk2 tuh pulak nak terkena eh dik..kesian adik...Bayangkanlah kalau dah demam, mengaruk pula sudahnya umi bancuh air pun dukung adik....wah sungguh kebal rasanya otot2 tangan dan kaki umi nih bekerja....

Nak dijadikan cerita, sampai ke tengahari pun demam adik tak kurang juga..walaupun dah bagi makan ubat...so bila dah ramai2 makcik kat rumah tu, dok suggestkan hantar Adik Sufia berurut...Tengahari tu jugak hantar adik ke rumah sorang makcik yang pandai urut baby...Makcik pegang je badan Sufia terus tanya.."Ada jatuh ye?"..hmm..terpaksalah umi berterus terang kan..."Memang ada jatuh cik. Jatuh katil..tersembam kat lantai, kepala jatuh dulu.." sian tau Sufia...Lately dia memang suka senyap2 tau2 dah panjat atas katil....Ummi pon satu bila dah sibuk2 nih kurang sikit monitor kat anak2..termasukla homework Syaura tuh...
Tapi Alhamdulillah lepas urut, dengan izin Allah esoknya (read:Ahad) demam adik dah mula kebah...

Hopefully masa majlis nanti takde siapa2lah yang demam and majlis buleh berjalan lancar...tapi..kerja masih tak sudah2 lagi....nak berkemas rumah pulak...kerja banyyaaakkk!!! rumah dah macam tongkang pecah eh..baru habis kenduri plus nak kenduri lagi...segenap ruang penuh dengan kotak2 packaging cenderahati untuk tetamu nanti..hmm.. selagi tak selesai majlis selagi tulah hati tak senang eh(mak aku tu apala lagi perasaannya)...selagi tuh penat pun tak habis2..ngee...

14 comments:

Ina Hashim said...

Alysha pon tgh demam gak...demam nak tumbuh gigi taring..isk..

owh sufia jatuh katil ye?sian dia

::Umi Sufira:: said...

Kak Ina--> Wah cepatnya alysha dah nak tumbuh gigi taring...Sufia baru nak keluar geraham..kkiki..
Sian budak2 nih kalau demam kan..

Aah jatuh katil harituh..sian dia..meraung komain kuat lagi..:(

salzahari said...

huhh...mimie, Sal kalau Aliah jatuh kena kepala mmg selalu kering darahlah! sejak berjln ni byk pulak accidentnya..Dulu kitaorg takut kalau dia main / jatuh tangga, tp tak naik turun tangga pun still jatuh sendiri..

♥Hernee Nazir♥ said...

dpt rasekn kpenatan tu..huhuhu

Sayang.Ibu said...

huhu..mmg penat kan beb bile nak berkenduri besar2 an nih. kenduri biasa2 pun dah penat.. wallaaa..bile adik2 aku nak kawen esok2 kompem aku pun mcm ko mie... btw..ko take care laa...nanti kang ko lak yg d.e.m.a.m

faisyura said...

huhuh sian sufia jatuh katil.. zaim pun pernah gedebuk jatuh 3 kali jugak kot... terus kene ajar teknik turun katil mesti kaki dulu...

wah roza.. nak kenduri memang la pening pale kan... tp tdo kene jage jugak roza.. pesan kt adik ko.. nnt takot pengantin n org kuat ikut demam... adik ipar aku pun nak kenduri hujung may ni.. ngeeee pasni aku lak penat berganda cam ko..

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Memanglah...takleh nak elak diaorang dari terjatuh ek...yerlah nama je dah berjalan tapi sebenarnya tak stabil lagi....mau tak kering darah Sal...terkejut dgr dia menjerit tau2 dah tersembam je..

Hernee--> Yer tersangat penatnya plus budak kecik yang meragam asyik mintak dokong aje...

::Umi Sufira:: said...

Intan--> Laa ni dok sayang sayang badan jugak takut demam sama...paracetemol dah standby dah ni..kekeke..yer intan kalu adik2 ko kawin nanti kompem ko akan merasai kepenatan ini..hmm..

Baid--> hehehe..biasanya dia turun katil kaki dulu...tapi nih aku sure dia nak melompat2 la konon tuh...sampai tersembam...tak pasal ngan Syaura kena babab..hehehe..

Owh Baid ko jangan lenjan sangat kepenatan..sila jaga diri anda yang sedang mengandung itu yer:)

Mummy Dasy said...

Kesian sufia...cepat2 sembuh ye..mmg penat klu nak kenduri² ni...

Siti @ nurie said...

wah,,,dah mula jatuh2 tersembam erk?...sama cm mia...la ni, pantng nampak tangga atau bnda yg dia rasa dia leh pnjt...hatta tmpt rak kasut tu pun, dia test nak panjat...

biasalah mimi...selagi mjalis tak siap...selagi tuleh..nanti dah lpas majlis, umah still bersepah gak...mahu sebulan rumah cm tongkang pecah...

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> Alhamdulillah..dah kebah dah budak kecik tu..

Siti--> ala siti memangla...semua benda nak panjat...mentang2 dah pandai panjat...nak kena monitor slalu...

Umah ku itu..memang mcm tongkang pecah...uwaa!!!

PadNani~~{@ said...

Alhamdulillah Sufia dah sihat..yeayy!

Sian akak..mmg penat kenduri majlis besar2 ni..lagi2 akak 'rewang' sendiri ye nanti? Memang tak duduk diam la jawabnye kan..

Apepun, take care akak n family k *_*

Umi Nawfal said...

kesian sufia.. cepat sembuh ye..

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Thanks eh! Itulah tak menang tangan dibuatnya sebab masak ala kampung saje...and masak sendiri...thankd for your pray eh!:)

Umi Nawfal--> Amin..terima kasih eh!:)