Syaura & Solat

Wednesday, April 15, 2009

Dah lama rasanya tak update pasal pencapaian akademik Syaura..ewah macam berakademik sgt bunyiknya....Ingat tak entry ini? Aku agak beria2 juga nak ajar Syaura solat by tahun ini juga... Alhamdulillah Syaura dah buleh solat Maghrib completely termasuk baca niat dalam hati...(note for myself: by 5 years 4 months). Owh tapi perbuatan solatnya dan bacaannya masih banyak yang perlu diperbetulkan..ngee..;P

Tapi solat maghrib ajelah yang dia faham ada 3 rakaat and rakaat kedua ada tahiyat awal yang pendek rakaat ketiga ada tahiyat akhir yang panjang...Solat lain aku belum ajar lagi...Buat ibu2 yang mempunyai anak2 yang lebih besar dari Syaura tentu mempunyai tips yang lebih hebat dalam mengajar anak solat kan..I just want to share mine..mana tau buleh jadikan panduan untuk diri sendiri bila nak ajar Sufia pulak nanti..

1) Buat pengetahuan semua, Syaura hari2 solat Dhuha di TADIKA nya...so dah satu credit kat situ sebab bila hari2 practice bacaan solat seperti Doa Iftitah ke tahiyat ke dia dah hafal...tapi kat sana dia baca ramai2 tentu ada kesalahan sebab teacher tak sempat nak dengar semua kan..so waktu ajar solat nih kita kena perbetulkan balik. Ala 2 On Job Training sambil solat sambil betulkan bacaannya.

2) Belikan satu telekung kecil saiznya supaya dia lebih bersemangat nak solat(Telekung Syaura dapat hadiah je). But then sebelum ajar dia solat menggunakan telekung aku ajar dia solat tanpa telekung dulu sebab aku nak tengok keadaan perbuatan solat dia tu betul atau tidak. Rukuknya sujudnya....bila dah puas hati baru pakaikan telekung..

3) Selalu amalkan memuji selepas selesai solat..bukan apa..biasalah manusia kan memang suka dipuji..kalu tak dia malas solat..sedangkan yang dewasa pun rasa malas je nak solat budak kecil lagila..kekeke....

4) Biasanya aku ambil part ajar solat, hubby ajar mengaji...so kita pun less stress la...kalu dua2 orang yang sama ajar mau asyik nak mengamuk kalu dia buat silap..abis kalu asyik kena marah je mau hilang mood dia nak solat n ngaji kan...

OK itu je yang aku amalkan buat setakat ini...Alhamdulilah syukur juga dia dah hafal semua bacaan solat..cuma cabaran lepas ni nak ajar doa Qunut pulak..Mmmm rupanya bukan mudah ek nak DIDIK anak ni...macam2 nak kena lalui sementara diaorang nak reti buat semua...InsyaAllah kita yakin boleh!

17 comments:

miz_eda said...

alahai..mmg bukan suatu tugas yang mudah especially bila anak2 tengah nak membesar..

afrina pun sibuk nak solat jugak time saya solat tp tak sampai 2 minit dia berdiri dah sibuk bersuara suruh adik jangan kacau dia solat..

lawak pun ye jugak :)

Lyna said...

see... syaura kan best!

ibu addin dan nasa said...

Alhamdulillah Addin pun dah mula pandai semua bacaan solat. Memang bukan mudah mengajar namun alhamdulillah sebab hantar sek agama tu yang nampaknya agama yang lebih.

~ As ~ said...

oh aku kena bersedia juga! aku takkan lupa part baca dalam hati...lawak la

~ As ~ said...

oh aku kena bersedia juga! aku takkan lupa part baca dalam hati...lawak la

::Umi Sufira:: said...

Cik Efi--> Itulah...Susah nak DIDIK dan besarkan anak nih..hehehe... macam2 pesen anak2 kita ni ek...kadang kala rasa comel sangat especially bila relate ngan solat nih..lagi2 bila dia sibuk nak ikut kita..ngee..;P

Lyna--> Alhamdulillah:)

Kak N--> Itulah hantar ke tadika agama nih agak banyak juga membantu...sekurang2nya mudah sikit la kat kita untuk ajar dia..:) Syukur kan!;)

::Umi Sufira:: said...

As--> hahaha...tapi lama2 dia tahu juga bila kita suruh dia baca senyap...and tanya.."dah baca dah?"..bila dia jawab "dah"..InsyaAllah betullah tu dah baca dlm hati..kikiki..

rizza said...

Alhamdullillah...bagus Syaura

semoga jadik anak yg solehah...

saya bab2 mengajar bacaan mengaji semua tu .. bapak Hassan le mengajor...

saya suruh dia ulangkaji (buat balik apa yg diajar, cam mana nak rukuk semua... suurh dia baca balik surah2 yg dha hafal..hari2... hehhe kira suruh ingat balik la kan...)

::Umi Sufira:: said...

Kak Rizza--> Amin atas doamu itu... Lega kak rasanya bila dia dah buleh solat..tingal nak ajar rakaat2 untuk solat2 selain maghrib

Takpe bapak hassan yang ngajo, mak hassan lak amik bahagian ulangkaji..sama2 dapat pahalanya..InsyaAllah:)

Mummy Dasy said...

Alhamdulillah..bijak syaura..me pun practisekan ape yang MIMI ckpkan tu.. tapi part bacaan dlm ati tu belum lagi.. actually bukan me yang ajar,Mr.hubby yang ajar

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy, memang happy kan kalu tengok budak2 dah mula minat nak solat:) tak kisahla sape yang ajar pun kan...

CT said...

waaaa bagusnya syaura....seronok tgk bebudak solat...mcm2 dibuatnye kan...

anisah n humayraa mmg selalu temankan ct kalo solat...tapi kejap je la..pastu diorang memain sesama diorang

sayangibu said...

mmg susah kan mimi nak mendidik anak... kdg2 takut kalo2 terlepas pandang mana2 part.
btw..bagusnya syaura..dah boleh solat. ada budak,umo dia tu,tak tau mende lagik..congrats beb

♥Hernee Nazir♥ said...

insya'Allah berkat umi n ayah die ajar tu..

::Umi Sufira:: said...

CT, baguslah pendidikan awal...biar diaorang minat dari kecil lagi kan..;)

Intan, Alhamdulillah...lega juga bila dia dah hafal..yelah tang nak hafal bacaan tu yang mencabar kan!

Hernee--> Alhamdulillah syukur..:)

PadNani~~{@ said...

sejuk perut ummi mengandung:)

::Umi Sufira:: said...

Alhamdulillah sejuk perut akak Nani!:)