Jogging Kali Pertama!

Monday, July 27, 2009

Setelah hampir sebulan menanam azam untuk berjogging di taman rekreasi yang besar dan indah itu...baru weekend lepas aku berpeluang merealisasikan impian itu...vavava...

Supaya kami berdua dapat berjogging, terpaksalah take turn jogging secara berasingan sementara Sufira berdua syok main buai...memula kasik can hubby dulu jogging...walaupun si hubby sangat slim melim tapi dia sibuk jugak nak jogging..katanya badan dia tak fit dah..main futsal lari sikit dah semput!kahkahkah..sesuai la ngan peningkatan usia kan...

Then, seround je....turn aku pulak....mula2 warming up la dulu...dah berzaman(read:3tahun) tak berjogging..karang cramp sape susah! dah buat pape yang patut aku pun start lari2 anak...omak ai! bergoyang dan goyang dan goyang..obviously...pipi aku bergoyang goyang weih masa tengah lari tuh!!apakah???kahkahkah...pipi pun banyak lemak kah? beb seriously! semput!lari anak2 half way...pastuh jalan je selebihnya...

sampai je kat tempat budak2 main buai, peluh mulalah merembes membasahi muka..muka merah takyah cakapla...kahkahkah...hubby lak cool je..tak peluh pun muka dia..dia kata badan je peluh...namoak sangat kan aku ada banyak sangat lemak untuk dibakar..lalala...

BTW, badan sangat penat petang tuh...lepas zohor tido dari pukul 1 sampai pukul 3..hehehe.. ditambah lagi ngan SAKIT KAKI!!!!..tapi of course badan rasa ringan je kan lepas jogging..hari Ahad mak tak larat sebab sakit kaki..nampak gayanya..sabtu depanlah sesi jogging kedua..:P

17 comments:

♥Hernee Nazir♥ said...

chaiyok2..hehehe..hernee dh lame x jogging..

Fara said...

huhuhu...bestnyer. dh lama x jogging. pasni x kenal la kak mimi...sbb makin slim :)

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> Makasih!:)

Fara--> Jogging nak bagi fit badan..rasa lemah je badan ni sejak akhir2 ni..tp kalau dapat turun berat badan lg bagus..2 in 1 gitu!:)

Zety Zin said...

hooo ko goyang pipi aje. kalau aku mau goyang segala mala anggota badan. hahaha.

::Umi Sufira:: said...

Zety--> Yang lain goyang juga..tapi tang pipi tuh terasa sangat la weih!kekekeke...

faisyura said...

hoho roza, kalo pipi ko goyang, kalo aku... bergegar abih hahaah... tp btul la mmg best kalo dpt exercise tapi nak mule tu mmg liatttttt... hihi.. aku pas raya nanti baru bleh start.. heheh (iyoo la tu..)

MN said...

pheewwwwiiiittt!!!!

lia said...

bagus gak idea tinggalkan anak jap dgn husband... boleh la nk ikot he3... tp biler yer? hmmm...

CY3.5 said...

last time jogging atas treadmill adalah 2tahun+ yg lepas.. ngeee.. pasal fit tu mmg dah ke laut sangat dah..

Siti @ nurie said...

siti lak ntah bila nak wat xtvt jogging ni...mncari kasut je dah sebulan lebh..he he he...nak juga ajak hubby sekali2 gi tman bnadr tu..cm best...
chayok chayok...itu mimi yg lari, kene siti yg lari, rasanyer semua bergoyang...kih kih kih

Ana said...

wahh best laa mimi..nk gak jogging ke jalan kt taman tasik dkt umah tue..tapi kemalasan mengatasi segalanyaa..huhuhu..
ari nie kaki sakit lagi x??

YatieJay said...

Hahaaaa....larinya seround je. Tapi dia punya tido 2 jam...punyalah penat ye mimi?!

Masa akak buat persediaan assesment PTD, pernah gak lari kat hutan bandar tu...mak aiiihhhh....rasa mcm tak sampai2 ke destinasi....

Dah tua agaknya...huhuuuuu...

Azure said...

kalau kurus kena jogging juga, nak bagi badan fit kan...kalau tak, mengah sokmo

ntah bila la aku nak mula nih..hi hi

::Umi Sufira:: said...

Baid-->kahkahkah...suma goyang ye Baid? itulah tu..nak ula memang liat..kekke...

MN-->=D

Lia--> buleh buleh..sila ikut!:)

CY--> kahkahkah...'fit' mak pun memang dah ke laut...nak mula balik, segala mala urat sakit..:P

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Situ memang best..tapi nak lepaskan satu round pun macam nak terbe*rak rasanya..:P

Ana--> Yer otot2 di betis nih masih sakit lagi yer..;P

Kak Yatie--> Bukan sebab dah tua tuh Kak Yatie..memang track dia besar sangat..nak lepaskan seround pun berchenta..kekeke...

Azure--> Betul! Jogging bukan untuk kurangkan berat badan je..tapi untuk bagi badan fit...mak jogging beria sebab badan dah lembik sana sini..aiseh!

Nur said...

akak x suka jogging sbb tendency nk ngelat tu mesti ada..kekekeke..percent yg lari ciput je kalu compare dgn percent jalan :P

that y akak more to fitness classes..lgpun fitness classes bley tgk body org lain yg slim..pembakar semangat gitu hehehe..

tp lomah sbb kena byr la kan..

::Umi Sufira:: said...

Kak Nur--> betullah tu! jalan lagi banyak dari lari eh! Mimi tak pernah join fitness class...wah tringin juga satu hari nanti..mesti best kan!:)