EBM Journey Yang Kian Payah

Tuesday, July 7, 2009

Entah kenapa aku rasakan perjalanan aku mengumpul EBM stok semakin hari semakin payah je...Untuk breastfeeding Alhamdulillah takde apa yang menyukarkan..tapi tang EBM punya stok yang makin hari makin berkurang tuh....perghh betul2 membimbangkan....

Masa nak pindah harituh dok sibuk tanya orang camne nak transfer EBM, sudahnya check2 balik ada 8 botol je...and tumpang fridge nenek n atuk yang dah tinggal berdua tuh muat sangat2 walaupon cuma letak kat tepi pintu...baru berura2 nak beli kotak ajaib macam Cik Ar.nie punya...*sigh*

Kenapa ntah patutnya makin hari makin expert...tapi makin hari makin kurang lak ek...

Beberapa faktor yang dapat dikenalpasti
1) Kerja ofis makin membukit, sehari kadang nak pumping 2 kali pun berchenta...
2) Hasil harian pun dah tak lumayan...10-11oz je...kadang parah..9oz je dapatnya lagi2 bila terskip last session
3) Sufia yang makin kuat minum
4) Rrrr..ntah apa2 lagilah reason nya...stress pindah rumah pun ye jugak kot....

Ya Allah berikanlah hambamu ini kekuatan untuk capai target yang tinggal 4bulan 19hari lagi ni.... Owh tak lupa juga...semoga bulan Ramadhan nanti dapat ditempuhi dengan jayanya..amin...

19 comments:

ar.nie said...

Hasil oz ko tue lbh krg jerr dgn aku. Seb baik laa helper aku tue tak pandai komplen, kalu bbsitter, dah lame agaknya dier sound aku soh top up FM.

Aku raser Humaira tak cukup sbnrnya, tp, seb baik laa dier dah reverse-cycling. Aku jer laa yg ngantuk gillos pagi2, sbb tak cukup tido, dier asek bgn nak nenen.

Ramadhan kali nie, sure mencabar untuk kita kan mi? Maklum laa, dah hujung2 nie. Hmmm.

CY3.5 said...

all the best friend :) saya doakan anda berjaya..

dari cy3.5 yg kecundang di 3/4 jalan..

PadNani~~{@ said...

Congrates Kak Mimi..lagi 4 bulan je:) Utk Hafiy masih jauh lagi..setahun lagi. Kdg2 feel down jugak bila dia suck + geget sekali(yg betul2 geget)..tapi sebab sayangkan anak..kenala tahankan. Masa mula2 dulu, sampai berair mata menahan pun ada. Sufia tak geget bila breastfeed kak?

Emm..moga target kita tercapai..mudahkan lah laluan kami ini Ya Allah!

Zety Zin said...

ohh aku pun menghadapi masalah yang sama. lagi2 pulak sekarang ni selang selika irma dengan ped.iasure. huhu.

dari zety yang kecundang 1/2 jalan. :(

Fara said...

smg berjaya tempuh lagi 4 bulan. fara kurang lebih 6bln lagi.

ayuh, caiyok!!!

Siti @ nurie said...

alamk, siti pulak yg seram target mimi tu tercapai ke tk...siti harap2, tercapailah....usaha tangga kejayaan tau...he he he..tapi, mia pun makin kuat minumlah....knapa erk?

mirah said...

huhu mimie, mirah pun tgh sedih gak ni memikirkan hasil yg kurang memberangsangkan. Hah padan muka sendiri sebab leka. Risau bila fikir sempat ke nak bertahan sampai april tahun depan. Wah tu sekurang-kurangnya..

Oh harapnya masih belum terlambat ni. Jom kawan-kawan rajin kan diri up kan balik susu..huhu..

precious innocent said...

takut bila pikir nak ramadhan nnt... mampukan sy? hadoi!!!

-mama emma-

achee_b165 said...

go go chaiyokk... dah x lama lg tuh...

Marisa said...

u can do it bebeh.....trust me.... never give up! keep on makan makanan yg boleh menambahkan susu.

I pun tgh struggle.... but hannah tak minum EBM kat nursery... but still pam sbb nak maintain production susu

suhainini said...

betul kata awak..sepatutunya semakin lama semakin expert..tp sebaliknya yg berlaku bl tngok quantity ebm...stress mmg main reason yg sbbkan susu drop...try ur best...

umIE a.k.a saLMi said...

mimi,

kita serupa la..salmi lg dasyat..no stok ebm lgsung..rini utk besok..ntah nape production kian merosot..same la nk pump 2x skrg pn sgt2 la bcinta..sbb workload..kurang2 mimi lg 4 bln je..nih aliff br nk masuk 7bln..lg 1thn 3 bln..jauhhhhh lg...doakan salmi sme ekk...

::Umi Sufira:: said...

Aru--> Ramadhan kali ni betul2 mencabar!!Aku tak tau lah aku dapat survive ke tak nih ngan stok yang tinggal 8 botol tuh...gambarou!

CY--> CY kecundang dengan sebab yang konkrit banget!saya ni haih...takde pape reason konkrit ni..sadis!

Nani--> Adoi kalu kena gigit tu yang tak tahan kan...kekeke..sufia alhamdulillah masa nak tumbuh gigi dolu2 aje..sekarang ni dah takde gigit2:P

::Umi Sufira:: said...

Zety--> Takpe sekurang2nya ko dah berusahakan...jom sama2 teruskan perjuangan okeh!:)

Fara--> Chaiyok!

Siti--> Kalau siti seram..mimi ni laaagiii serem...kehkehkeh:P

::Umi Sufira:: said...

Mirah--> Jom rajinkan diri..esp dah dekat2 nak Ramadhan nih..:)

Mama Emma--> Itulah yang seram tuh..tapi InsyaAllah kalau niat kita baik Allah bukakan jalan...:)

P-na--> Yang tak lama tu yang makin mencabar!:P

::Umi Sufira:: said...

Marisa--> Thanks di atas kata2 perangsang itu:)

Suhaihi--> Itulah patutnya makin lama makin terror kan!hihi..sama2 kita usaha!:)

Salmi--> Kita sama2 berdoa semoga perjalanan kita dipermudahkan olehNya..amin;)

Sayang.Ibu said...

beb... sufia skang minum bp oz ek?? aku terbayang2 pulak bila ainin semakin meningkat beso nnt... stok ku pon makin kureng nyahhh gara2 kemalasan dulu... good luck to you beb..

izzahazfar said...

chaiyok2..
semoga sampai..
hehehe

kak..tak pakai pil2 yg bg byk susu tu ker?ker pil2 tak elok

::Umi Sufira:: said...

Intan--> Aku rasa dia memerlukan lebih tapi aku just prepare 10-11oz depends pada hasil perahan aku...tapi dia nampak macam OK je sebab banyak minum air lain...tapi malam diaplah dia pulun habis!:P

Izzah--> Kalau dah terpaksa nanti mungkin akak ambil...tapi buat stakat ni ambil milk booster yang biasa2 aje dulu...