Rutin Baru Yang....

Thursday, July 9, 2009

...taktau nak describe macammana...hahaha.....to be frank, aku masih lagi dalam keadaan membiasakan diri dengan rutin baru sejak pindah rumah ini.....Owh sungguh memerlukan ketangkasan dan efficiency tahap gaban yer...

Tak seperti sebelum ini semasa tinggal di rumah mak, pagi2 just prepare bubur untuk Sufia and EBM bekalan untuk hari itu, then siapkan isi kandungan cooler bag untuk pumping....sarapan my mom yang sediakan, pukul 715 mandi pun masih sempat nak kejar pergi kerja pukul 730...heaven!Syaura dah pandai siapkan diri sendiri gi sekolah then sufia biasanya masih lena tidur...kiss sikit terus tinggal gi kerja....Balik pun my mom dah siap masak makan malam..balik tinggal makan aje....then malam tuh ajar Syaura buat homework and pape yang patut, habis2 pun lipat kain baju then rehat2 buleh tido...(tidak kuminta semua ini..my mom yang baik hati itu rela hati adanya dengan syarat weekend turn aku lak buat semua kerja;P)

Sekarang..hah hambek kau!! Dah 2 tahun bersenang lenang yer...sekarang bangun2 terus menuju ke dapur (dari tingkat atas sekali...jauh perjalanan tu..;P)buat bubur, sediakan EBM, kemas beg baju both Sufira, by 630 dah nak kejut Syaura sebab nak kejar keluar dari umah selewat2nya 710...10 minit juga perjalanan ke rumah my mom sebab pepagi semua org sibuk keluar rumah gi kerja..Owh tak lupa juga kerja tambahan mengejut Sufia, menukar diaper lagi2 kalu dia pakai CD, dan tiada lagi mandi pukul 715 yer...715 tuh wajib berada di atas kereta untuk sampai ke rumah nenek sufira by 720...sebab sampai sana nak transfer barang bagai kan...baru gi kerja...hambek ko yer..rasain...hihi..

Balik pulak dok hari2 pikir nak masak apa pulak harini....balik rumah terus bersilat kat dapur...hubby will send me home first becoz jalan balik untuk ambil Sufira dari rumah neneknya akan lalu our house dulu..so lega sikitla buat kerja tanpa bebudak around 20 minit juga tuh...tak lupa basuh baju sidai baju bagai tu kan...

Ohho sungguh menguji ketahanan mental dan physical....tapi memang seronokkan bila duduk rumah sendiri untuk menjalani kehidupan harian walaupon penat kan...

23 comments:

Ealyie said...

betul la beb,
ke'heaven'nan yang tak dapat digambarkan setelah berjaya duduk rumah order sendiri, beli sendiri n bayar sendiri.. muhahahaha..
bil api, bil air, bil astro, bil BB (cheeewahhh... sejak 2 menjak ber BB ni... mak koser tau...;p) pun sume tanggung sndri..(apakah selama ni ada org byarkan utk aku??? tidakkkk.. aku bayar sndrik.. no tong2 hokehh...)

N kebizian nan terlampau ado utk ko jalani, amatlah berbaloi.. yela nyah, hasil titis2 peluh kau laki-mini beli n buat itu-ini, segala2 dikongsi bersama.. best nyah best..

Waduhh.. terlebey suda haku niehh.. Apa pun, Syabassss betey!! Syabasssss.... ;p

Nur said...

mimi, bila dok senirik mmg agak payah nk sesuaikan diri..tp lelama nanti oklaa tu..

apa yg akak buat, every weekend akak wat menu utk seminggu punya pastu terus beli brg dapur utk seminggu..so b4 keje pepagi da siap2 kuarkan lauk letak kt bwh. so bila balik jimat masa & x pening kepala..letak menu kt fridge kalu perlu (tp subject to change laa).
hubby sampai ckp mcm kantin lak ada menu..heheheh..

♥Hernee Nazir♥ said...

btullah Mimi duk umah sndiri rase x ckup mase kan..

Nanak said...

i ni yg jumpa Hubby weekend je pun dok pikir nak masak apa..nak kemas rumah..basuh baju..etcs..mmg penat tp happy sbb duduk rmh sendiri kan?..

sabar2 ok..:p

Marisa said...

itu la yang kami hadapi skrg... tapi lama2 kite sendiri tau nak adjust camana....

Nieza Ishak said...

huhuhu .. baru lagik mimi lama2 ok la ..

umah 3tingkat ekk???? umakk aiiii ...

~ As ~ said...

ambikla maid cik mimi.... :-)

Umi Nawfal.. said...

u can do it mimi!!!

lia said...

yg penting dpt duk umh sendiri.... i xsabar2 ni... auwww..

SHaHaQiLiF said...

hehhehe...ganbatte!!!mama dakara ne....

Siti @ nurie said...

wah....ct terbayng kebizian mimi.takper...nanti lama2, terbiasalah tu...he he he..tapi. bab dr tingkat atas sklai terus ke bwh, yg tak tahan tu....jauhnyerrrrr perjalanan,....he he he

Sayang.Ibu said...

mmg penat beb... tp penat2 pun, umah kite sendiri. bila pikir2 kite buat sume utk hubby & anak2..dpt pahala tu. dan yg plg pntg kite x lg susah2kan mak kite walopun dia relahati kannn... slow transform beb...:)

mirah said...

takpe mi, lama-lama ok nanti. Tapi puas hati dapat duk umah sendiri urus semua sendiri kan.. :)

Ana said...

hehehe..tue kira mimi rajin gak masak sndr..ana mmg ampun laa..beli jek ari2..

::Umi Sufira:: said...

Ely--> Betul2 aku setuju ngan semua point2 yang telah ko nyatakan itu:)

Kak Nur--> Tips yang bagus...tang barang yang nak masak tuh terus letak bawah mimi dah follow..cuma tulah tang menu tuh buleh dipraktikkan kan..senang nanti:)

Hernee--> Rasa tak cukup masa kan..;P

Nanak--> Betul....tapi everything kena handle sendiri kan!?

Marisa--> Betul tuh..so sekarang saya dalam proses meng 'adjust'kan diri...lama2 OK la tu nanti:)

::Umi Sufira:: said...

Nieza--> Itulah tu ni dalam proses membiasakan diri:)

As--> Owh masih mampu handle lagi;P

Umi Nawfal--> Thanks!:)

Lia--> Memang tak sabar tau..bila dah dapat duduk fuhh lega nya rasa:)

K.Aja--> arigatou!:)

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Memang jauh perjalanan ditambah ngan mata yang dok pisat2 lagi tuh:P

Intan--> Owh sungguh terbuka mataku tentang pahala tuh...at least hubby pun makan dari air tangan istri dia sendiri kan....thanks mengingatkan aku:)

Mirah--> Betul tu Mirah..lama2 nanti hopefully mimi leh adapt nagn routine baru..InsyaAllah;)

Ana--> Takpe beli pun OK juga..lebih quality time ngan anak n hubby:)

mamaDhea said...

take ur time babe! mmg payah sket nak tune rutin ni.. tp, lelame sok ok la tuh.. ;)

::Umi Sufira:: said...

Sha--> Yer Sha..dok tengah 'tune' menge'tune' nih..kekeke...hopefully by next week dah stable sikit:)

umi nuha said...

mi...suh abe yot uruskan anak2..ko uruskan makanan sumer...kalu die malas2, cubit jer die...ekekeke

::Umi Sufira:: said...

Wani--> hehehe..nasib baik yot pun jenis ringan tulang....legalah sikit pagi2 and petang2 tu:)kalau tak harus aku cubit aje;P

PadNani~~{@ said...

tapi nani rasa Kak Mimi mmg dah bersedia mental fizikal ;))

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Mungkinla...cuma sedang membiasakan diri..:)