Gigi Kakak Goyang

Friday, July 17, 2009

Semalam petang selepas pulang dari rumah nenek, my 5years 7 months girl berlari2 (dia memang suka berlari dalam rumah) ke arah aku sambil menunjukkan giginya..

"Ummi gigi kakak goyang ummi!" sambil menggoyang2kan gigi yang goyang tuh...

Serious mak terkejut OK! Dah 2 batang yang goyang walhal gigi Syaura masih elok lagi...Aiseh dah nak ganti gigi kekal ke agaknya...ataupun gusi dia ada masalah...ke dia sakit gigi...hadoi...macam2 lak yang aku fikir...

But then my hubby said.."Alah nak salin gigi la tu.."
Hmm macam terlalu awal lak si Syaura nak tukar gigi kekal..aku dulu brapa tahun ek?kekeke...budget buleh ingat la kenangan lama2 tuh..

BTW, ada sape2 nak share tak bila biasanya kiddos start tukar dari gigi susu ke gigi kekal yer...sebab rasa macam my girl ni macam awal sgt je.... Aku pulak yang seram tengok gigi goyang dia tuh..rasa macam nak cabutkan pun ada...kahkahkah..

P/S: Being a mom, truly new experiences everyday right?:) How sweet~

16 comments:

lia said...

lia rasa masa da masuk sekolah rendah baru salin gigi ni... mak lia ckp, sbb lia lambt tumbuh gg so lambat salin gigi... wallahualam...

Umi Nawfal.. said...

betul kate lia tu, time2 dah sekolah rendah baru la start tukar gigi.. ngee

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Yer ke eh? awatnya anak dara mimi nih cepat sangat..nak ikutkan gigi dia elok lagi..and dia kuat minum susu..aiseh!

Umi Nawfal--> Alamak risau pulak ngan gigi si syaura nih..memang goyang betul dah tinggal tarik je tanggal ler tu...:P

Azure said...

itulah mimi, si azam tu gigi dia elok sgt, takde goyang apa pun..tiba2 ada pulak 2 btg gigi baru tak sabar2 dah keluar.

aku tak bawak pegi dentist lagi ni. aishhh

Me_Bee N Kids said...

Anak akak blom pun salin gigi lagi , nampak masih so-so ..lagi giginye n still kuat minum susu , blom lagi jemu gamaknye .

Sayang.Ibu said...

a'aaa laaa cpt ek syaura salin gg. aku dulu pun masuk skolah rend br salin gg..

::Umi Sufira:: said...

Azure--> risau eh camtuh! Hopefully gigi syaura nih tumbuh normal la....lepas nih kalau dah tumbuh gigi kekal kenalah berus gigi sellau..


Mamaliena--> Tulah rasa macam awal lagi nak salin gigi pun..biar jelah dia kak kalau dia suka minum susu pun..

Intan--> Aku pun ingat macam aku sekolah rendah baru tumbuh gigi..harap2 OK lah gigi dia tumbuh nanti takde masalah..

Ana said...

alamakk..xde pengalaman nie laa..masa kecik2 dulu x ingat pulakkk bila goyangnyaa..hehe..

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Samalah kita..tak hengatt..kekeke..:)

SHaHaQiLiF said...

uiks....sama lak jyouken ngan aqil..tapi akak dah selamat cabut gigi aqil tadi kat klinik...sib baik ler jenis tak takut jarum...heheeh..sbb dia ngadu sakit bila digoyang....minta di cabut setiap hari....huhuhuhuhu...

pearl said...

roza.. aku rasa standard aa baya2 dia gigi cabut.. tapi mungkin dia awal la kot... mungkin sbb gigi masa baby dulu tumbuh cepat? Sbb aku tengok anak buah aku masuk darjah 1 baru rongak... huhuhu...

standard kot... jgn risau...

::Umi Sufira:: said...

K.Aja--> maybe memang standard la eh umur 5thn lebih nih gigi dah goyang..seriau juga ingat syaura sorang...BTW dok tengah pujuk syaura gi klinik cabut gigi..penakut sikit ni anak dara tuh..

Wani--> Maybe la kot aku tanya anak sedara aku pun dah goyang juga..bukan apa risau juga koy awal sgt..hehehe...

salzahari said...

mimie, sal pulak nmpk gigi atas Alaih semua dah kecik..Mcm mereput gitu. riso sgt taktau sbb apa! salah ubat gigi ke salah susu ke? :( belum bwk jumpe dentist..bknnya bagi mkn gula2 ke ape ke pun. susah hati takut rongak awal la anak daRA Sal tu! dahle rambut pun kurang.....

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Kalau gigi mereput tuh taktau pulak kenapa...better sal bawak gi dentist tanya apa masalah...sebab rasanya baru lagi tumbuh gigi kan...aliah setahun lebih kan?

Mummy Dasy said...

cam my officemate 5y dah berapa kali gi dentist cabut gigi...
yg Danish lak w/pon x goyang & x ada yg tercabut tetp rongak coz gigi depan dah xde...
kawan2 hubby panggil DRACULA coz taring jek yang ada

::Umi Sufira:: said...

Mummy Dasy--> Kehkehkeh..macam2 pesen gigi bebudak ni kan...kita yang risau tengokkannya..:P