Macam macam Sufira!

Monday, June 1, 2009

Semalam kami sekeluarga ke Segamat..pegi ke majlis sepupu kawin...Owh Sufira berdua sangat2 happy lagi2 ada Cik Ngah dan Cik Dah nya ikut skali..umi nya pon happy jugak adik2 naik skali sebab buleh gilir2 pegang Sufia ngan makcik2nya kan...so possing happy dengan gaun kembang ler budak berdua tuh....


Cik ngah (pengantin baru tu), Sufia senyum senget, K.Syaura, Cik Dah (my youngest sister)


Syaura, ala2 taknak senyum (konon) ngan Sufia yang eksaited manjang...

Sampai2 je depan pintu rumah pengantin, si Sufia boleh muntah OK..aku rasa dia mabuk ngan perjalanan jauh naik turun bukit tuh..walla...depan pintu jugak tukarkan baju..nasib baik ramai assistant..dah tak bergaya ngan baju kembang dah...

Owh baby Irfan (2pupu Sufira) pon ada! Sufia punyalah sayang baby..habis muka Irfan diciumnya berkali2...kepala pun di usap2...sampai naik lemas orang tu dibuatnya...Kak Syaura pon suka juga...pangku adik Irfan lagi...dapatla snap sekeping gambar...habis adik Irfan kena kerumun ngan Sufira berdua ni eh!Kemaruk nak dapat baby boy kah?ekeke...
Owh, sayang adik kata Sufia...muka masing2 dengan dah berlekit berminyak...main lari2 tak hengat yang dia baru muntah kejap tadi:P

Umi pon apa lagi tak lepas peluang pegang baby Irfan...amik berkat orang kata...kot2 melekat lagi biarlah boy pula...ekekeke..ada sape2 nak bagi aku curik sendukkah?:P

Ummi dan baby Irfan yang cute:)

BTW, mabuk Sufia tak habis di situ saje...walaupon dia main tak hengat sampai berguling2...on the way balik rumah dalam kereta tuh, Sufia muntah lagi kat pangku umi..hadoiii..sudahla umi tak bawak baju lain...buleh kan ummi bersabar dengan muntah Sufia di baju sampai kat Kulai...waduh...sabar ajelah...demi anak sanggup ku harung jua...
After all, hari yang memenatkan lagi meloyakan bahana muntah Sufia itu:P

Note: Kalau berjalan jauh tu, jangan bawa bekal baju anak je..bawa juga bekal baju maknya untuk sebarang kemungkinan..ngee....

24 comments:

Zuhaini said...

oh kesiannya sufia muntah ya! (sayang, baju cantik dah! :) )

erm.. baru saya perasan.. Umi Sufira tu adalah combination nama Sufia dan Syaura! tu yg jadi Sufira tu! ye tak..? :)

~x kuar2 pon iklannya... :(

ar.nie said...

hahaha, xpernah plak terfikir nak bawak baju spare utk mak budak. Slalu bawak utk diorang ajer. Ok, noted laa gini! ekeke.

p/s : Curi senduk tue aper mi?

::Umi Sufira:: said...

Zuhaini--> Ahaks! tepat sekali...Sufia plus Syaura jadik Sufira..uminya plak pakai nama tu:P

hahaha...sungguh saya menghargai keGIGIHan Zuhaini!:)

Aru--> Sila bawak baju spare kalau gi mana2..:P

BTW, ko pernah dengar tak petua kalau nak anak lelaki gi curik senduk kat rumah orang yang ada anak lelaki?kekeke...satu kerja la pulak nak wat kerja tu..:P

NuRuL DhiA said...

betul3, penah terjadi gak, baju dimuntahi oleh feez, sib baik on da way nk balik dr kenduri. tp jenuh la tahan bau dr melaka nk balik kl tuh, sib baik sejam jek

~ As ~ said...

terima kasih buat ku jeles ye dengan anak dara berdua tu... huhh..jeles ah

tp terima kasih gak dengan petua bawa baju bekal utk mak sekali, ku tak terfikir...

::Umi Sufira:: said...

Dhia--> huyyooo!! Dia punya bau perghh..loya sampai ke rumah rasanya..even sejam pon:P

As--> Usah ko jeles2...ko pun boleh dapat juga..cepat2 la ngandung lagi:)

Yer sila bawa bekal..tak sanggup haku ngan bauan harumnya itu...

Zety Zin said...

lain ek muka korang adik beradik. hehe.

aku kalo berjalan jauh memang harus bawak berhelai2 baju anak. tapi baju sendiri takde pulak. hoho. tengkiu for the tips!

mamaDhea said...

sufia mmg tak biasa jalan jauh ek mimi? sian dok muntah2 jer.. mabuk laa tuh..

salzahari said...

betul tu pesanan bwk baju bila jln lebih 2 jam..hee..sal pun kdg2 mls. melenggang je kdg pampes pun lupa! nasib tak pnh terjadi Aliah poo poo tgh shopping ke ape kee..hehe, kalo tak sure kena bebel dgn hubby sbb kena beli pampes baru.

anyway, kenapa gmmbr atas tu mcm tak cukup org? mana satu pengantin baru dan mana satu cik dah nye? (mimie pn kita confuse :p sbb cun2 muka kat atas tu)

::Umi Sufira:: said...

Zety--> Aah..muka aku adik beradik lain2 belaka...kekeke...

betul3..sufia semalam 3 pasang baju aku bawak...aku hapak takdak:P

Sha--> Nak kata tak biasa tak jugak..kan ke rumah atuk dia kat Sg. Besar?!nape ntah dia smalam..

Sal--> Hihi..lepas nih takelh malas...kalau dah terkena macam mimi nih barulah beringat..kekeke...

Owh penerangan gambar tu di bawahnya...gambar mimi? yang gambar last pegang baby tu..:P

Ealyie said...

Nyah,
kalo mu nak hambik berkat, tak yah pi jauh2... Meh datang lagik umah aku ni hah!!!! muhahahaha... ;p
Hambik la byk mana ko nak, aku tau En Yot sedang menunggu2 geng Upin&Ipin nak teman dia pi main futsallllllllllll.... hahahaha.. kan..kan..kan...;p

::Umi Sufira:: said...

Ely--> Nyah kalau ngan kau aku curik senduk je buleh nyah??lenkali kalu aku gi umah ko lagi, balik ko tengok senduk ko hilang tuh ko paham2 la yer..kekeke...:P

Siti @ nurie said...

mimi,...kalau siti nak jengjalan mana2, mmg standby baju mia, baju siti ngn ayah dia juga...sbb, bila dlm kete, dia suka mkan dan dia akan lap kat baju saper2 yg dia dpt...he he he/...

eh, tapi ada petua lain yg siti dgr gak kalau nak dpt anak lelaki...kita curi batu lesung org...lgi org tu sumpah seranah, laglah melekat anak laki tu...st dah attack lesung batu umah mak siti..cnfirm dia mengamuk sakan...

PadNani~~{@ said...

ala ciannya sufia muntah2..mabok jalan ye..

owh..nani nak curi senduk akak boleh? :P

Nur said...

weh..g segamat x bgtau org yer!adik beradik sumer cun2 laa..nasib baik akak x de adik lelaki kuikuikui...(kalu x bley rekemen yg solo lg tuh!)

akak pon x leh nk pakai emoticon knv tuh!hampeh..abis caca marba html den!tu yg tukau template terusssss...

apalaa nasib..nk kata pakai ie6, nape knv punye bley nampak?confuse...

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Owh bagus nya dah siap2 prepare bawak baju kan...

Adoii! nak curik batu lesung..??sungguh ku tak sanggup..kompem tuan rumah prasan masa nak bawak balik tuh..kekeke...

Nani--> buleh aje..amik yang paling buruk tau!;P

Kak Nur--> Nape kak? akak ada kat Segamat ke smalam?hehehe...adik beradik cun akak kata? muka bebedak yela..cuba tengok pagi2 blum mandi..serebah serabai je;P

hehehe..kalau sampai caca merba tuh tak dapek nak nolong nye..jom kita dload mozilla nak?

Ana said...

x pnh lagi kena incident tue..nasib mimi cita kt sini..so dapat laa berjaga-jaga..hehe..

::Umi Sufira:: said...

Ana--> Alahmdulillah dapat juga share tips dalam N3 ini..:)

Sayang.Ibu said...

nyah aku pon kalo jenjalan jauh sibukkan baju anak je..baju sendiri x amik port..btol laaa mmg kena bwk gak ekkk...;p

::Umi Sufira:: said...

Intan--> Yer silalah bawak baju sendiri juga selepas ini...kalau tidak..harungla segala kemungkinan yang ada..;P

pearl said...

hahahaha... roza, aku memang dah selalu terkena ngan aisyah ni, memang muntah if berjalan jauh.. memang kene spare baju anak, and baju mak sekali... nasib baik la imran tidak menunjukkan tanda utk muntah mcm kakak.. kalu tak, pening jugak aku kalu dua-dua muntah... dahle ibunya tak berapa rajin nak memberus baju yang kene muntah.. and paling tak tahan, kene basuh kid car seat yang kene muntah, .... aaarghh..

::Umi Sufira:: said...

Wani--> Owh Aisyah macam tu ek? Sufia lak baru2 ni je....tu yang tak bersedia tuh...waduh kalau dua2 muntah naya je wani..kekeke...

SHaHaQiLiF said...

mi...arif pun selalu muntah atas baju mommy dia yg lawa....tensen je ...so mmg selalu bawa baju spare kalau jalan jejauh..kalau dedekat tak bawa le..kalau termuntah tu..tahan je la...walaupun diri sendiri dah rasa nak muntah...hahahhahahahahahaha

::Umi Sufira:: said...

K.Aja--> Ya ampun..tang bau dia and lekit2an dia lekat kat kita tuh yang tak tahan kan...adoi..lepas ni kena bawak spare baju sokmo;)