Edisi Kemas Mengemas

Friday, June 26, 2009


Gambar ikhsan Google (definitely not me, takkan tetiba kulit jadi putih lakss..ahaks!)


Weekend ini, aku betul2 akan menjadi sangat bz adanya dengan aktiviti kemas mengemas kerana minggu hadapan pada 4hbJuly pukul 10 pagi ada sebuah lori akan datang mengangkut barang2 kami dari rumah mak kami ini ke rumah baru kami InsyaAllah.....Alhamdulillah hajat nak duduk di rumah sendiri tercapai jugak akhirnya...:)


Tapi tulah aku paling benci kemas rumah nak pindah ni...aduhai...letih ngan barang especially barag yang kecik2 ni...nak kena masuk kotak...nak buat labelling and what nots...kalu idak menjajarlah kami adanya sampai rumah baru nanti..lagi2 kalau masa tak sempat kemas lagi tapi barang dah nak pakai...



pun begitu sebenarnya tak banyak barang2 yang nak kami angkutkan...perabot2 tuh terpaksa lah kami tinggalkan aje...sebab perabot2 kebanyakannya dah rosak dek banjir yang melanda Johor end of 2006 and early of 2007...so dua kali sudah rumah mak aku tu dilanda banjir ye...
Jadinya janganlah hairan sekiranya ada yang bertandang melihat "Eh! ni padang bole ke rumah?"kahkahkah...sungguh yang basic2 ajelah nampak gayanya....


BTW, ada sesiapa ada tips untuk pindahkan EBM tak? ke buleh angkut begitu saje?
Seriuosly, perancangan pemanasan rumah (house warming party) mungkin akan kami sekalikan aje dengan rumah terbuka hari raya(InsyaAllah)..Jadinya kawan2 yang ingin bertandang, datanglah saje jangan segan2 yer...roger2 aku ni....(seriously aku menjemput nih!)InsyaAllah weekend pun kami tak kemana2 dek bahana musim kemarau di poket...kihkihkih...


buat sesiapa yang ada nak travel ke Johor naik flight, jemputlah singgah ke rumah..ala cuma 5~7minit je dari Senai Airport...kapal terbang pon dok lalu lalang depan rumah!:)

23 comments:

Siti @ nurie said...

wah...dah nak pindah erk?..tahniah,,,..padang bola?...uiks...umah siti dah 3 tahun cm padang bola gak...he he he..kalau mu jemput daku gi umah mu, InsyaAllah ku pergi...

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Memang jemput nih...datang aje..tapi lepas pindah la yek...buleh masak2 sikit2....kalau datang sekarang alamatnya takdek apa...kekeke...

Zety Zin said...

aku ni pun tak habih2 lagi kemas rumah. kehkehkeh.

erk. rumah aku pulak macam padang jarak. lagi 'best' dari padang bola kut. haha.

::Umi Sufira:: said...

Ye ke zety? sejak bila ko pindah tak siap2 kemas laiii?

kahkahkah..padang jarak? padang tekukurnya rumah siapa pulak yer...=D

CY3.5 said...

selamat berpindah.. last two years mak pindah umah time sarat preggy.. mmg jadik mem besar sungguh2.. kekeke..

::Umi Sufira:: said...

Cik Yan, apa yang jadik membesar tuh? Perut ke? BTW thanks for the wish!;)

Umi Nawfal said...

selamat berpindah!! mimi, rumah kat mane tu..

::Umi Sufira:: said...

Umi Nawfal, prasan tak masa datang umah mak mimi harituh ada taman area IOI mall tuh...hah dekat situ2 la....kalau nak datang roger2 mimi..nanti mimi bagi alamat:)

lia said...

selamat ngemas ya mimi.... harus anak dara 2 org tu yg lebih seronok menolong nnt... he3...

::Umi Sufira:: said...

Lia--> Oh pastinya mereka turut sama 'mengemas' macam bonda diaorang juga..:)

mamaDhea said...

selamat mem'packing' barang2 mimi! :D

::Umi Sufira:: said...

Sha--> trima kasih Sha!;)

salzahari said...

mimie, buatlah Open Day minggu taya dpt jugak singgah-tingin nak gie rumah barumu itu dan melihat bunga sakura (jadilaa..x dpt pi japang kaan)!

thn ni insyallah giliranku raya di Bt Pahat...ermm...

salzahari said...

hoaaahh...mcm universiti laa...silap2..bkn Open Day! open house..muahahhaa....

nti bab sedihnya time nak pdh tu..mesti jadi drama air mata. jauh ke mimie pindahnya?

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Mimi kalu buat 'Open Day'(bak kata Sal) biasanya minggu dah hujung2 raya..sebab lepaskan nak beraya rumah mak sendiri n then rumah MIL..InsyaAllah kalu ada rezki Sal kat BP bulehla dtg umah....hihi..Ala Sal tak jauh pun...lebih kurang 5minit je dari rumah mak..kekeke..:P

yOrTs said...

ye... saya pun menjemput sapa ada kelapangan dtg je la takyah segan2. tapi kalau nampak padang bola tu anggaplah bahawa kami 'purposely" biarkan begitu supaya senang aku nak training futsal kat dalam umah. kapal terbang pun lalu lalang depan umah. nak lagi senang, agak lagi 5 minit flight tu nak cecah tanah, korang turun ikut tingkap. landing nya mesti kat depan laman umah aku punya. tak caya boleh cuba

Opie said...

mmg penat gile la kemas barang nk pindah...mcm2 hara karun le yg jumpe tatkala mengemas tuh nanti...gamba boipren lame pon leh jumpe..wakakakakak

Sayang.Ibu said...

slmt berpindah nyahhh.. slmt menempuh hidup baru,di rumah baru..ecececehhh... mcm ucapan utk bakal pengantin laks...;p

PadNani~~{@ said...

Salam kak mimi,

moga dipermudahkan urusan kak mimi n family pindah randah nanti..even byk benda nak buat tp sure excited nak basuh kaki masuk umah barukan=)

take cre kak

kaklong nuzula said...

mimi, selamat packing-memacking la.... mmg penat nak pindah ni. nanti nak unpack pulak brg2 tuh... tapi at least mimi pindah ke umah sendiri... takde la nak kena berpindah randah lg kot lepas ni...

Nanak said...

selamat berkemas..hehe..nak tolong tapi tangan tak sampai..

ar.nie said...

Mimi,
Last time masa aku pindah rumah, stok EBM tgh meriah. Ader dekat 60++ botol kot nak kena pindahkan.

Aku beli kotak putih (org slalu buat isi ikan tue) tue jer. Isi ais byk2 dlm tue, letak EBM + chillers. Sebelum tutup, alas dgn s/khabar. Sbb stok byk, aku gune 2 bekas. 12 jam dlm tue, still EBM tak cair. Alah, ruginya tak ambil gambar, leh bagi tutorial kat ko. Ekeke.

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Akak masuk umah takde basuh kaki pon..;Phehehe..BTw, thanks Nani..semuga selamat semuanya;)

Kak Long--> Itulah dah packing nanti nak unpack lagi...aduhai camnelah orang yang kerja dia memang pindah randah tuh..seksa!;p

Nanak--> hihi..tolong secara maya sajelah:Pthanks ek!;)

Aru--> owh akhirnya ada juga yang balas utk soklan aku tuh...walaupon stok aku tak banyak mana tapi sayang kalu rosak..BTw, thanks for the tips....akanku praktikkan:)