Syndrom Anak Kedua?

Tuesday, June 16, 2009

Muqaddimah: Hihi audit ini sudah berakhir semalam..Plan 2 days audit tuh dah jadi one day sebab audit company hantar 2 auditors sekaligus sebab nak complete kan audit in one day. Alhamdulillah, no big problem...cuma agak malang auditor adalah perempuan, so sgtlah details dan cerewet adanya:P

Harini aku nak crita pasal anak KEDUA aku, Ms. Sufia itu...owh sebelum nih memang ada baca beberapa artikel tentang anak kedua yang agak special sikit..ngee...sekarang nih buleh tak kalau aku cakap macam dah nampak sikit2 la special nya Sufia nih...

Owh Sufia ini gurauan nya agak brutal sikit banding ngan kakaknya..kalau nakkan sesuatu dia tepuk2 (kuat ye) tak kiralah kat mana sambil menunding ke arah apa yang dia nak tuh..kalau tengah baring, kat muka pon dia tepuk..hadoi..sakit okeh....kalau tak dapat apa yang dia nak pun dia tepuk juga...lebih kuat dan lebih laju dari tepukan permintaan...berdepek berdepek..kalau kita tegur.."Jangan pukul umi, or jangan tegur abi" dengan suara paling lembut pon tak semena2 menangis...sesitif lah pulok!kekeke...so sekarang tengah dok adjust2 lagi camne nak handle ngan emosi si Sufia nih...

Itulah agak brutal tapi sensitif....naik suara sikit buleh nangis, pastuh merajuk...hadoi lawak ler dik....

Hadoi agaknya anak nombor dua memang sensitif sikit agaknya ye?

Alamak! Marah pulak anak nombor dua di luar sana...kekeke...jangan mare eh!nanti kena jual:P


20 comments:

Siti @ nurie said...

mimi..siti rasa mia tu bukan sindrom anak kedua...sindrom nak adik...ha ha ha....majuk tak tentu pasal, tapi kaki cmburu ssgt...kalau nampak siti dok rapt ngn ayah dia, sibuk nak celah2 ayah dia gak.....ish ish,,,,la ni, kaki ajuk ckp ibu ngn ayah dia

Me_Bee N Kids said...

Akak plak yang si Yaya 2nd ni ..
peelnye brutal banding akaknye , tapi igai to ..die sangat suke dimanjai ..n sgt protective person , cam bodyguard , silap ler kalau sesape marah her lil bro tu ..:p

Zety Zin said...

erm... imran pun ada pe'el gitu. so maybe tak semestinya apply kepada anak ke-2 je kot.

mirah said...

mimi,
anak kedua ku kalau nak sesuatu takdapat atau lambat ambil dia, lagi kuat dan nyaring dia menjerit. Pastu bila berebut mainan dgn kakak, kalau dia takdapat, selain menangis dia akan pandang kita, konon minta tolong lah agaknya..huhu..

Sayang.Ibu said...

hah mimi..aku rasa kalo part sensitip skang nih, si kakak yg slalu sensitip berbanding si adik. tp x tau laa kan bile si adik da makin beso sok.. sabo jek laa ek melayan kerenah anak2 nih

hajarus said...

k.mimi... hajar ni bukanlah anak ke2 tp biasenyer hajar selalu jer tengok, adik akan lebih brutal dr kakak... yang kakak biasenyer lemah lembut skit.. hehehe...

Ealyie said...

ehem..ehem..
mak anak no 2 hokehhh...;p
ekekeke..
tapi mak lum ada pengalaman nak nengok beza perangai anak no 1 ngan anak no 2, so cancel la nak komennn.. muhahahaha..
jgn mara aa, kang ko plak aku 'jual'. Bole buat modal kc umah hakuuuuu...;p

~ As ~ said...

bila aku nak dpt syndrom anak ke-2 ni....ekekekek...

mamaDhea said...

ape sebenarnye sindrom anak kedua nih eh? :D

anak kedua aku, 'lembut' laa pulok.. tp bkn laa lembut aww tu.. aku perati, si hadif ni suka sgt ketawa mengekek2.. senyum mmg tak lekang laa..

tp mmg beza sgt2 dgn pe'el kakak dhea yg agak boyish itu.. haha

ar.nie said...

Aku mmg dah lama perasan "syndrom" nie kat Humaira. Garang (tak padan dgn pompuan) tapi kememeh. Ekeke. :P

Ana said...

ye ke anak ke2 sensitif?? rasa ana anak ke2 nie keras hati..nak cakap dia jek yg betul..tp bkn semua kot cam tue..hehehe..

Nieza Ishak said...

Zulaikha pun nak menunjukkan 'tanda' yang berbeda .. cehhhhh wakakakak

tp mmg org cakap anak 2nd mmg lain dr adik beradik lain

izzahazfar said...

anak kedua saya...?hehehe tahun depan saya citer ye..hehehe
kak saya yang sulung nipun sensitif...tak kisahpun kedua atau tak..

Azure said...

yg selalu merajuk sensitif ni Azam..Mira takde pulak camtu.

yg ku tengok, anak ke-2 ni senang berdikari

::Umi Sufira:: said...

Siti--> Mia kuat majuk ntah2 anak kedua nanti lagi kuat majuk dr Mia kot...kan syndrom anak kedua..kekeke;

Mamaliena--> Itulah memang nampak brutal tapi manja...sufia blum ada adik so belum nampak protective ke idak;P

Zety--> Maybe kot;P

Mirah--> Hadoi..tang yang tuh ada sama sikit ngan sufia ler...kekeke...

::Umi Sufira:: said...

Intan-->Adik kecik lg tuh...maybe still belum buleh judge;P

Hajar--> Yang tuh sgt bertepatan sgn anak2 akak;P

Ealyie-> Mesti ko brutal tapi sensitif kan kan kan..;Pngee...:)

As--> Cepatlah sikit process;P

Sha-> Itulah org kata anak no.2 nih agak sensitif dan kuat merajuk...belum nampak lagi kot Sha...tunggu besar sikit;P

::Umi Sufira:: said...

Aru--> Itu sebijik le macam sufia:P

Ana--> Ikut orang juga kot...

Nieza--> Just wait and see ler..kekeke:P

Izzah--> Tahun depan? eh dah ada ke?kkeke

Azure--> aku harap anak kedua aku ni pun biarlah senang berdikari)

♥Hernee Nazir♥ said...

ye kot mimi..ank no 2 brutal tp snsitif..adik hernee pn lbh kurg cam tu..nmpk cam gns, tp gembeng..hehehe

PadNani~~{@ said...

suratan atau kebetulan ye..adik nani no2 pun sensitif sgt..pantang tak dapat apa yg dia nak..sure muncung merajok^^ tapi dialah yg plg pandai dlm family=)

::Umi Sufira:: said...

Hernee--> hihihi....macam dah chop je kan anak kedua memang gitu gamaknya:P

Nani--> Hikhik...kalau nak compare betul ke tidak kenalah tunggu adik Hafiy pulak nanti..;)