Last Injection For Sufia

Thursday, June 4, 2009

Alhamdulillah semalam ummi ngan abi dapat hantar Sufia buat medical check up and ambil injection terakhir untuknya masa baby nih....

Sebelum2 nih hantar inject di klinik kesihatan aje...tapi masa hantar sufia injection umur setahun tuh umi kena 'bahasa' ngan nurse sebab lompat2 bawa Sufia ke KK..adoi mana larat nak bawak check tetiap bulan ke KK kan..ummi follow waktu injection ajela...dah la ramai orang, lambat pulak tuh..ummi bawa ke swasta aje tapi nurse lak bising ckp doc tak isi kad pink..senang crita umi bawa ke klinik swasta aje kalini...Charge nya RM77..maybe RM7 tu sebab dapat ubat demam sekali kot...

Berat Sufia sekarang, 9kg sahaje..so auntie Ar.nie tak payahla risau ngan berat Humaira....Sufia pon selim melim aje...
Yang best semalam, kali pertama Sufia panggil 'UMMI'...walaupun bunyiya "Emmi..."tapi sebab dia panggil berkali2 sambil tarik2 baju ummi, kompem dia cuba memanggil ummi...Alhamdulillah...a few words jugak dia dah buleh sebut...Kakak, air, nak...Harap2 esok nak jalan jauh Sufia janganlah muntahkan ummi lagi yer:)


19 comments:

SHaHaQiLiF said...

mmg ramai pun kat KK..tapi sib baik ler kangar takde org.hehehehhe.....sufia jgn demam2 yek...

Siti @ nurie said...

dia panggil ummi?..siti lak, penatlah ngajor mia panggil Ibu...dia ttp panggil umi...aduhai...umi pun umilah sayang/....bestkan bila bebudak dah mula nak ckp..tp, siti tak larat nak layan mia bila dlm kete...dia buat iklan raya lak..ingt tak yg iklan sorang anak tanya nama burung pada ayah dia?....

pantang lori ngn bas lalu, mesti dia " mi....tu?"....mnjwb jelah ....

fiza said...

Bestnya mimi, anakku lagi haru, dipanggilnya aku jot (nama timanganku) kekadang acik, hangin tak? Bila di paksa baru dia panggil 'BU'.

~ As ~ said...

Azam selalu pnggil 'bu' 'bu'... ku tak tau itu ibu atau menyembur...hahaha

ar.nie said...

Alalala Sufia cayang, samer selim melim dgn Humaira laa... Takpe, yg penting, sehat, kan kan kan? :)

p/s : Bagus gak anak selim-melim ni mi, xyah risau nak kena beli baju slalu... Beli jer saiz besar sket, patuh leh pakai lama. Ekekeke.

Ana said...

bestnyaa dgr anak pggl kita umi kann..bila auni nk panggil ana umi nie..dia kalau nangis pggl makkkk..bila masa lakk kita bahasakan diri kita mak ntah..hehehe
Ringannya sufia..baru 9kg..auni 9bln dah 7kg nie..hehehe..

Zuhaini said...

cute nya dia panggil ummi..

alia saya ajar IBU... tup tup dia gi panggil Mama.. haha :)

CT said...

wahh bagusnya....kami x bawak lagi humayraa amik jab yg final ni...hihihihi...

congrats to sufia sbb dah mula nak bercakap..soon banyakla words yg boleh didengar ittew...sabar ya ummi...:)

Fara said...

putra bulan depan last check up n cucuk....skg berat baru 8.3kg...dah pandai panggil mama n papa. Sufia cucuk tak demam ker? Pas ni suh ummi masak sedap2 makan byk biar gumuk sikit ye??

Ina Hashim said...

wahhh dah amik jab ye?alysha duk delay lom amik lagik
tak tau lg brp berat dia...riso gak takut underweight

Sayang.Ibu said...

nyah, aku sejak ada ainin, mmg x pernah cwk cucuk kat KK. Bukan nyombong ke hape..cuma mak x koser nyahhh nk menunggu. Plus, kalo p KK.. encik abg akan free-free jek x yah teman mak. x lehhh ekkk.. mak dah laaa pregnant 9 bln penat2 sorang, cucuk pun mak nak sorang penat... owhhhh tidakkkkk...kejam ekk aku??? jadik mmg ke klinik swasta lah bwk cucuk si adik, so sama2 blh 'menikmati' momen ittew...:)

::Umi Sufira:: said...

K.Aja--> alhamdlillah tak demm lak kalini;P

Siti-->Itulah..sabo ajela;P kita dulupon kecik2 macam tulah...layankn aje;)

Fiza-->Kompem dia ikut2 orang tu kan...

mamaDhea said...

beb, hadif aritu masa demam+tonsil, timbang berat 9.5kg.. hehehe..

aku tak bwk lagi ni hadif cucuk sethn.. mamfuss pasni kena sound ngan misi kat KK..

dhea sekali pon tak penah cucuk kat KK.. hadif plak, sekali pon tak penah cucuk kat private.. ahahaha.. kira fair n lovely laa tu kan.. hihi

PadNani~~{@ said...

Sufia dah nak jadi big gurl=)

Bestnye dgr first 'ummi' word dia kan kak..x sabar tggu Hafiy..asyik sebut 'Appa' je (nani slalu tunjuk gambar apple..tu yg jd camni kot :P)

::Umi Sufira:: said...

As--> AKu rasa itu menyembur!:P

Aru--> Ye betul! Tapi kira OKlah tu Humaira..sedang2 elok aje:)

Ana--> aah mmg ringan...dah nak dekat line kuning...makan pun dah taknak sekarang;P

::Umi Sufira:: said...

Zuhaini--> Mama pon mamalah...lagi senang nak disebut gamaknya;P

CT--> Dah pandai bercakap karang sesi soal jawab pula macam kakaknya;P

Fara--> Alhamdulillah cucuk kali nih tak demam pulak....taktau lagi nak masak camne utk sufia yang dah mula xnak makan ni..:(

::Umi Sufira:: said...

Kak Ina--> Lepas amik jab jgn lupa update eh! tringin nak tau berat alysa...:)

Intan--> Dulu masa syaura aku memang cucuk kat swasta aje...kerja susah nak keluar plus KK jauh...sufia ni lak..KK dekat banget daru umah n tempat kerja...tu yang selalu curi masa keluar jap amik jab...tapi bila tak kena jab pun nak kena datang tu yang sedap2 skip tuh;P

Sha--> Tembam betul hardiff...dah kalah dah sufia tuh..kekeke...OK la tu Sha..fair n lovely;P

Nani--> Hihihi...takpe2 sabar sikit lagi hafiy dah mula bercakap..tak terjawab pulak kita nanti;p

salzahari said...

Aliah pun dah leh panggil Sal ibu.. dulu mula2 leh ckp, dia leh sebut buu/ abuuu je :p skrg dah mcm2 leh sebut...

kita pun sama...kalau bab timbang je, mls duh nak tunggu sampai 2-3jam. baik gie swasta byr RM30-40 dpt susu free dan vitamin lagi! emm..tu yg kena bising bila time cucuk je,dtg KK :p

::Umi Sufira:: said...

Sal--> Memang seronokkan bila anak dah start cakap macam2...

hihi..rupanya mimi pon ada gang nih! gi KK time inject je..tulah nurse bising:P