Singa Mengaum Kembali

Tuesday, June 2, 2009

Kan ke sekarang dah start cuti sekolah..So Syaura enjoy happily the school holiday la..pagi2 bangun lewat..tak payah nak kena hafal2, belajar2....owh activity utama tengok channel 613..takpun bukak CD Cinderella or Tinker Bell...so umminya kata..."Wah ini tak boleh jadi!"...tak lama lagi ada exam sekolah rendah pulak untuk tentukan kelas ke berapa out of 11 classes tu kan....so agenda utama ialah...

Membelikan pencil warna baru (kebetulan yang lama pon dah hilang) dan buku2 latihan sepatutnya.....kononnya kalau kaler baru tu semangat pun baru la..untuk dia 'conteng2' di siang hari....drawing block yang abi belikan pon dalam masa satu hari dah selesai dilakar2....

Dan kelas tuition khas bersama umminya yang kadang2 bertukar menjadi singa di malam hari....So dimulakan dengan solat maghrib (bacaan mesti kuat untuk di periksa), mengaji bersama abi, kemudian latih tubi bersama ummi...

So malam tadi maths, 'addition' dulu...Yang macam bawah nih..OK perfect 100 markah! Semua betul....

Then, continue macam yang bawah ni pulak...OK juga perfect 100 markah

Tapi bila mula selang selikan soklan yang atas dengan yang bawah...hah mula lah dia confuse nak tambahkan ke nak minus kan ke.....bercampur2 macam rojak...then ummi slow2 lagi explain...bla bla bla...masih mix jugak....nampak dia pun dah mula tak concentrate tergaru sana tergaru sini...hah mulalah hangin singa ummi dia nih datang kan...Bila hangin singa dah datang, mulalah muka dia terkulat2....aku explain sekali jalan lagi....buat 10 soklan and suruh dia siapkan..tak lupa juga aku berlalu dari situ sblom hangen aku menjadi lebih dasyat lagi... kahkahkah..cannot control maa..

Bila dah siap aku check balik...owh buleh pulak faham kan...betul pulak semua...
Hai Kak Syaura, takkan nak tunggu ummi menyinga aje baru senang masuk....haih..
Yang geram hubby buleh gelak2 je aku menyinga tu kan...bukan nak tolong explain ke hape...
BTW, agak susah juga nak explain nak bezakan cara kiraan yang atas dan cara kiraan yang bawah tau!ngeee...:P

25 comments:

~ As ~ said...

berguru ngan cikgu Intan....ehehehe...
aku pun nnt tak tau mcm mana, mgkin jadi singa gak..

Me_Bee N Kids said...

He he ...kalakar plak baca entry ni ..tak dapek dibayangkan camne mimi mengaum ..haha

Zuhaini said...

oh.. jangan la garang sangat umi!!! :)

oh ya, ini spesel entry buat umi ya..

search box

rizza said...

umi sufira...

ko ade buat macam kotak tak?.. kalau ade kotak2... boleh dia lebih faham... (ko dah buat kot)

heheh hassan sonok tgk soklan tu... dia lupa gak... tapi nak gak buat ..hehhe

Zety Zin said...

hm... kalo ko jadi singa, gamaknya aku jadi raksasa la kot. dah nampak dah ciri-ciri raksasa aku nih. kalo anak dah start sekolah, tak tahu la mcm mana tahap ke-raksasa-an aku. hoho.

Sayang.Ibu said...

iyer stuju ngan kak rizza..letak kotak2
aku pun x bp nak sure kekdah ngajo mate nih.. nnt aarr.. aku tanye2 kat cikgu mate..hehhee

::Umi Sufira:: said...

As--> psstt..intan tu pun kadang2 jadi mak lampir..kekeke..tak caya ko pi baca n3 dia harini;P

Kak Liena--> Ala takat tinggi suara je...tapi bisa membuatkn muka si Syaura terkulat2 gamaknya..kekeke..

Zuhaini--> Saya dah pi baca n dah apply pon..hihi...seronok sgt! thanks a lot yer!:)

Fara said...

lama nya tak singah...byk citer ye...wah wah syaura seronok la cuti sekolah ni. Ajak la ummi n abah pn bercuti jgk:)

::Umi Sufira:: said...

K.Rizza--> ada buat kotak2...cuma tak dan nak lukis kat situ..hihi...
aah nak bagi dia paham tu yang bercinta..once dah paham dah senang dah...;P

Zety--> Aku rasa dari perwatakan ko ko adalah jauh lebih tenang dari aku nih..kalu ko bertukar jadi raksaksa pun adalah raksaksa yang lemah lembut;P

Intan-->Beb! kalau ko dah tanya karang ko share2 lah ye..mesti ada kekdah yang senang bagi depa cepat paham kan!:)

::Umi Sufira:: said...

Fara--> Patutlah senyap aje ye..dah start kerja balik ye...hihi...mmm mana nak bawak bebudak tuh..gi KL ajelah gamaknya hantar cik ngah dio penagntin:P

Nur said...

uiks..camnolaa nanti bila yana da sekolah..mau kuar segala datuk nenek rimau agaknya..

pandainya syaura!*clap*clap*

Siti @ nurie said...

mcm2 lah skrg bila cuti sekolah ni erk.....apa pun, semoga umi sufira ni akan dpt menahan sabr tuk hri2 cuti sekolah yg mdntg ni....he he he

mamaDhea said...

dia bkn tak gheti tu weih.. dia lupa kot bila tgk muka ibu dia yg menyinga.. ahahaha..

::Umi Sufira:: said...

Kak Nur--> hihi...datuk rimau kira Ok lagi tuh!kekeke...Hopefully masin mulut auntie pandailah Syaura hendaknya:)

Siti--> setiap kali nak ajar pon dah pesan kat diri sendiri..."sabar..sabar.."tapi....

Sha--> dia selagi aku tak menyinga selagi tulah relax semacam aje...

Ealyie said...

Beb,
Intan tu bukan takat mak lampir... nenek segala lampir pon dia penah jadik tau... muhahahaha..;p

Bab singa-menyinga ni aku terer, tapi bab anak murid faham apa yg di ajo..errrr... aku pasrahh... huwaaaaaaa.. mcmana la bila turn iris plak belajo math mcm syaura ni be... nanges haku memikioqnyerrr..

::Umi Sufira:: said...

Ely--> kahkahkah..nyah ko try ajar baru ko tau camne..hihihi...ni blum persamaan algebra ke, theorem phitogaras ke...adoiila...semoga syaura dapat cekgu yang berkaki lebar eh berkaliber di sekolah nya..amin...

Ana said...

garang jugak mimi ekkk..cam ana laa..cepat sgt naik hangin tue..ishh..terbayang-bayang camne laa time ana ajar auni nnt nie..nangis kot budak ticik tue nanti asik kena marah jek..huhuhu

::Umi Sufira:: said...

Ana--> syaura dah immune..kahkahkah...tak koser dah dia nak nangis agaknya...;P

SHaHaQiLiF said...

hahaha..akak pun jadi singa gak cuti sekolah ni...muahahhahaha...dah le aqil ada kawan..akak bawa anak buah sorang..bertambah naik tocang le awang tu main ps2....bertambah singa la mommy dia...

Mummy Dasy said...

sama ah Danish baru cuti 3 ari pun dah lupe....semalam pun me jadi singa dia leh lupe green tu ape? ggggrrrrrrr

::Umi Sufira:: said...

K.Aja--? wah aqil dah pandai main PS2??Aduhai kalau Yot ada anak lelaki silap2 dia ajak anak dia lawan ngan dia kahkahkah...Sama2lah kita menyinga K.Aja kalu dah cakap baik2 tarak dengar..kekeke..

Mummy Dasy--> kekeke..kenalah bagi contoh yang betul2 meninggalkan kesan baru dia kekal inagt kan..:P

PadNani~~{@ said...

Kak Mimi,

cool je Syaura x nangis2 ek..kalau Hafiy..daddy buat tinggi2 suara ckit dah tersedu2 nangis..

Pengalaman nani kan kak masa kecik2 dulu..rasanya nani selalu dpt no 1 sebab mama nani garang bab2 study ni..persis mcm akak. Suara singa tu yg membuatku absorb segala2 nya dgn cepat=)Tp, mungkin lain org lain caranya..hafiy nih tak taula cara mcm mana kami nak pakai. Kalau payah sgt mmg kena jadi harimau berantai la jawabnye:P

Moga mudah urusan kita nak mendidik anak2..cabaran yg sgt besar!

::Umi Sufira:: said...

Nani--> Akak rasa dia dah immune ngan suara singa ummi dia ni..hehehe...

hopefully anak2 akak menjadik macam Nani juga...slalu dapat nombor 1 dalam kelas..last year dia dapat no.5..akak takmo push dia sbb dia kecik lagi..this year dah nak masuk 6 thn..thn depan pon dah sekolah rendah..tu yang berkeras sikit tuh:)

Semoga kita semua berjaya kan!

faisyura said...

hohoho roza, aku kagum la cara ko ajar syaura... taperla singe2 pun janji dia faham...

tapi kan... menten gak dia ek tak nangis ke ape, setakat garu2 je... ;P

::Umi Sufira:: said...

Baid--> Hadoila..nak kena kreatif sama nak bagi example supaya dia mudah faham....;P