Anakku Pendiam!

Saturday, October 31, 2009

Alhamdulillah telah selesai mengambil report card anakanda terchenta Syaura Syauqina..resultnya InsyaAllah akan aku ceritakan in details later...Cuma hati ini agak gundah gulana...2 tahun berturut2 komen cekgunya adalah sama..."Susah sangat nak dengar suara Syaura kat kelas, pendiam...kawan pun cuma dengan orang2 tertentu..bila suruh mix dengan group lain tak mau...dia lagi sanggup bukak buku baca....dan susah nak tengok dia tonjolkan diri...Tapi yang bagusnya time teacher suruh baca ke mengaji ke...boleh pulak keluar suara..lancar pulak tu"

Tak pandai bersosialkah dia? Atau adakah dia seorang pendiam? Adakah dia takut?hmm... kalau kat rumah tu memang suara dia ajer....terlompat sana terlompat sini...naik turun tangga...Pendiam ikut siapakah? Takkan aku pendiam..ahahaha...abinya lagilah..tanyalah siapa2 yang mengenalinya..udahla pak lawak..bercerita ajer tak berhenti...paling senang berbual even dengan orang tak dikenali....

Dan apa yang aku perasan, masa kecik2 dahulu...kalau ada saper2 kawan2 kami nak dukung dia..memang dia tak mahu....tengok tempat tinggi takut atau maybe gayat...naik gelongsor yang tinggi pun tak mahu...Masa hari pertama hantar ke sekolah tadika 5thn..2 minggu mogok taknak sekolah...hari2 nangis....Even sekarang kalau ada tetamu kawan2 datang ke rumah....kemain lagi orang puji.."Eh, kakak ni bagusnya...suara pun tak dengar.." dan lambat panas kalau nak berkawan ngan anak kawan2...dah dekat setengah jam baru dia nak ngendeng2 berkawan...Tapi bila tamu balik je..mulalah 'taring' dia keluar...

Papepun, umi abi sersyukur...walaupun teacher kata kak pendiam tapi dalam pelajaran kakak tak kalah ngan orang lain!Umi akan terus berdoa semoga akak akan terus berani dan berani bila masuk sekolah rendah nanti....Dunia sekarang kalau diam2 sangat takut asyik kena buli....

13 comments:

Siti @ nurie said...

siti tau mcne lincahnyer dia bila kat umah...he he he...hmmm, mungkin dia segan kot...harap2 dia ok nanti....

~ As ~ said...

tak per lah mimi...anak dara mmg perlu pendiam dan pemalu...kang dia lebih2 ckp ko risau pl ..hahhhh kan?

Mommy Lyna said...

Bagus wat menantu Syaura nih!

rizza said...

tak pe..pendiam tapi bijak dalam pelajaran dari byk sgt cakap tapi tin kosong hehhe...

syaura belum jumpa geng lagi kot... baru warm up... atau pun memang dia jenis pendiam di sekolah[formal] bila dirumah lain....

good girl...

Me_Bee N Kids said...

Mimi ..

Anak akak pun same , pendiam kate cikgunye ...siyes buat keje kalau cikgu suruh ..pastuh die mmg akan berkawan ngan org2 tertentu ajerr ..
Akak tau tuh mmg ikut perangai akak ler tuh ...Kalau kat rumah , gyaku personaliti ..membebel jer kat adik2 ...sampai akak kenkadang suh die ckp pendek2 ajer ..tak larat nak dengar die membebel ..:)

Zety Zin said...

Pendiam takpelah. Belajar tetapp pandai. Lagipun girl kenalah ala-ala pemalu gitu. :)

salzahari said...

nampaknya Aliah ada perangai mcm Syaura at this age (25month) ie. 1) lmbt pns bila berkawan 2) susah nak didukung oleh 'strangers' 3) agak seriau nak cuba benda2 lasak tp di rumah, mulutnya mmg keletah!

~Umi.Sufira~ said...

Siti--> Oh Siti dah pernah nampak lincah nya tu yer siap buleh dengki orang lagi..ekeke..anak daraku yang bertuah!Bila tanya kenapa dia diam ajer..katanya dia malu..aiseh!

As-> Bila dah 2tahn berturut2 teacher review benda yg sama je...risau gak aku..harap2 darjah satu nanti dia 'menonjol' sikit..

Mommy Lina--> kekeke..hopefully!:)

Kak Rizza--> Ntahla....harap2 macam tu lah..takut juga dibuli bila asyek diamkan diri ajer...

~Umi.Sufira~ said...

Kak Liena, Owh anak dara akak pon sama yer..tapi at least akak tau dia ikut akak..ekeke...mimi nih blur Syaura ikut saper..mak paknya kaki berbual takmo berhenti..ekeke..takpelah kak yang penting dia belajar OK kan..:)

Zety--> Hehe...terimalah seadanya yer..:)

Sal--> Mungkinkah Aliah akan mengikuti 'pendiam' Syaura..?ekeke...

Ana said...

mayb sbb syaura xde kwn dari kecik kot mimi..dok ngan nenek kan..tp xpe..mana tau masuk sklh nanti dia jadik periang balik..

auni nie pun ana ingat nk hntr kt nursery la..tp tggu dia beso sikit..nk bg dia berkawan..

~Umi.Sufira~ said...

Ana--> Dia periang dan berkawan..tapi dia pilih2 orang...tak semua orang dia nak kawan...cumanya pendiamlah kat sekolah especially depan cekgu..ekeke...baguslah bagi pendedahan awal kat Auni..:)

Sayang.Ibu said...

beb.. x apa beb pendiam... yg penting pelajarannya sukses. by the time dia membesar nanti, aku rasa slowly dia blh berubah. Mungkin masa kecik ni risau tengok anak senyap mcm tu, tp senario sekarang nih, aku lg suka kalo dpt anak yg tak berapa nak bersosial.. senang nak handle. Err.. itu personal pendpt aku lah. Lgpun, aku tengok syaura tu okeh jer..cuma mmg laa lmbt nak 'panas'. dgn Aina pun dah berapa kali jumpak baru blh ngam kannnn... Cayanggg Syaura.. hehehe

~Umi.Sufira~ said...

Intan--> Hehe..tulah tu anak dara aku...Memang lambat betul nak 'panas'..aku pernah tanya dia kenapa kak macam tu..Dia jawab.."Kita malu ada ramai orang.." Lah pulak! tulah aku harap sekolah rendah nanti dah campur ramai2 orang pandailah dia bersosial nanti...Amin..:)