Homemade Takoyaki Project!

Monday, November 2, 2009

Takoyaki adalah salah satu Japanese Food kegemaran aku di Japan...Owh takleh lupa rasanya yang enak banget and sangat sedap dimakan panas2 tu..Pada yang tak tau..

"Tako means octopus in Japanese, and takoyaki are known as octopus balls. Takoyaki vendors are very popular in Japan. To make takoyaki, a grill pan for takoyaki is used. The pan has many small cups to pour the batter."(Copied from here)

Last Saturday, our long time no see friends came to JB, actually to attand our friend's brother's wedding ceremony..so kami ambil peluang ini untuk lepak sama2..Woo sudah hampir 6tahun tak jumpa tuh...Yerlah since balik dari Japan masing2 dah jauh susah nak jumpa... Selain dari tuan rumah masak Laksa Johor, agenda kami ialah "Takoyaki Project"...

Bahan2 dan equipment kebanyakan diimport dari Japan...Order dari our friend yang memang menetap kat sana....Ada special flour yang telah dicampur skali ngan dashi...Recipe jangan tanya aku yer....aku datang tinggal golek2kan ajer..suma dah siap tinggal tuang dalam grill pan...Ini dia hasilnya...

Our homemade takoyaki!


Selepas Dituang ke dalam grill pan
Golek jangan tak golek..baru dia bentuk bulat2..:)
Wajah ceria kami yang dah lama tak jumpa ni....
By the way sangat2 happy...Selain dari kekenyangan sebab makan banyak gila, dapat borak2 tentang perkembangan diri masing2..anak2 pun pandai bawak diri buat hal sendiri sebab rumah si tuan rumah banyak permainan menarik...
Saper lagi yang suka makan Takoyaki? Kat Malaysia ada jual jugak..selain susah nak carik dan susah nak jumpa rasa yang mirip dengan Takoyaki di Japan, dengarnya harganya juga mahal...RM8 untuk 6biji? Is it true? Aku pun tak pasti..yang pasti takoyaki memang sedaaaap banget....saper tak pernah rasa, trylah carik!:)

19 comments:

Nieza Ishak said...

wah mimi, peberet nieza jugak tauuu ..

tp nieza takde la smp ke jepung, kalo pi JJ midvalley acara WAJIB, makan tako nie ..

wahh merembess ni lamo tak makan ... huhuhu

Emilia said...

waa bestnye siap angkat tong gas segala...:D
tak pernah makan tako ni, tak pernah try lg any japanese food...keke..i tekak jawa u..jakuik kan? tako ni tengok aje menyelerakan mesti sedap.

mummywildan said...

mimi, saye pun suka. tp idak le dari jepun. Beli kt Jusco Mid Valley. sedap rasanya. taruk cheese byk2 lg sedap kot kan...smbil tunggu tako ni siap suka tengok penjual tu dok golek2 kan tako ni. ari tu mmber ade try unagi (belut). tp dia ckp x sedap..dia guna tepung ape?

Zety Zin said...

wah bestnya! nak jugak!

isz_3707 said...

aku slalu beli 4/5 ketul rm2.50-rm3.00. lenkali nak wat pesta tako sila invite aku sbb aku mmg gila ini makanan ngeeeeeeeeee

~Umi.Sufira~ said...

Nieza--> Kalau dah sampai merembes tuh harus pegi carik cepat2..ekeke..nasib baik tak ngandung..awat mimi pegi Jusco tak pernah perasan ye ada jual?agaknya sebab tak carik kot..;P

Emilia--> U should try..tekak i ni pun jawa...tapi japanese food yang ni memang tak tolak...sedap woo...!:)

Mummywildan--> Owh kat Jusco jugak yer..rasanya atas dia bukan cheese tapi mayones..By the way, kalau tak silap unagi tuh tak pakai tepung kot..dia bakar direct letak perasa dia (liquid)...saya suka je unagi bakar tuh..ekeke...


Zety--> Sila carik di Jusco!:)

Iszan--> Ko beli kat mana beb? Kira murahla tu...Ntah bilalah aku nak buat pesta tako lagi...aku takde alatan dia beb!Nantilah aku carik sampai jumpa..ekekeke..;D

~ As ~ said...

mcm sedap....mana aku nak cari ni??? anak aku dlm perut nak ni...

CT said...

sedapnye mimi.......mana nak cari pan tuk tako tu? mcm best je.....share la resipi....

~Umi.Sufira~ said...

As--> Diaorang semua beli kat Jusco..trylah carik...:)er kat Sabah ada Jusco kan?:P

CT--> Mimi pon taktau..ekeke...utk recipe trylah google....nak senang meh kita beli yang dah siap je...:)

zZana said...

kak, takoyaki korang ni kalau jual mau triple regenya,,ingredient sumer imported..hehe..

CT said...

huhuhu en hubby ku amat suka makan ini en tako...kut dpt buat sendiri lagi best..leh la buat banyak2....

Nurhayati said...

semestinya sedapkan.. nak sketttttt sob sob sob

~Umi.Sufira~ said...

Zana--> Usahkan yang kitaorang buat ni..yang kalau kat Jusco tu pon ingredients imported..tu yang mahal..ekekeke..:P

CT--< Hihi..silap2 grill pan tu pun takde jual kat Mesia...bekas bahulu pun buleh agaknya...;D

Nurhayati--> Hihi..carik kat Jusco yer!:)

Siti @ nurie said...

erk..siti cm tak berminat pulak..sbb macm bau telur dia kuat sgt...he he he..tapi, tgok cm sedap...hik hik hik

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

wah..ni feberet ku...mintak recipe skit..nak buat gak..tp satu hal nak cari acuan..pakai acaun kuih cara leh..

kat melbourne ni ada satu kedai aje jual takoyaki osaka style tu, tp kena naik tren 30min dr city. tak kuasa la nak pegi sana semata2.

omey83 said...

i tak penah rasa pun plus tak minat sgt japanese food but ur pic looks so yummy!!

~Umi.Sufira~ said...

Siti--> Ianya adalah tidak ada bau telur langsung...taktau pun yang benda ni actually letak telur..

Mama Miya--> Better google kot recipe dia..saya pon taktau sampai2 member dah siap bancuh..yang penting kena ada "dashi"...taktaulah kat Mesia/ Aussie ada jual ke tak..ada kot kena pandai carik..:P

Omey83--> Yang ini seriously memang sedap..tekak org Mesia mesti buleh terima..:)

lailasani said...

wahh.. sedapnyeeeeeeeeee!!!!!
menjadik laaa mimi buat...
akak konon nk try, tak pernah try walau sekali....
buleh order? hehee

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛