She's doing just well

Wednesday, November 4, 2009

Inilah results exam Syaura harituh...She's doing just well..Walaupon bukan nombor 1 dalam kelas tapi umi tak kisahla..at least ummi tahu yang kakak faham apa yang kakak belajar kat sekolah Average marks 94.4%..But still I feel 'ralat' on certain questions that she wrongly answered...tapi ada gak yang ummi rasa impressed...wah anak ummi buleh jawab soklan ni..ekekeke...

Mathematics...ummi confident habis akak buleh dapat full marks..ekeke....malam exam ummi dah hentam habis2 an ngan final exercise with direct questions...tapi tgk2 ada gak yang kakak tak dapat jawab...
Inilah dia..soklan2 ummi semuanya direct saje...Ex:x-2=7..what is x?tiba teacher bagi ayat pulak yer..kompem kakak tak faham certain english words macam bawah ni..err mommies..mencabar kan soklan dia?
Jawi and arabic ummi tak taruh harapan pon..sebab tahu susah..ummi sendiri pon tak hafal...96% is good enough for you dear!:)

Dapat kat Bahasa Melayu, ummi rasa ralat...tahun lepas akak dapat full 100%...tahun ni sebab kesilapan kecil dah tolak satu markah...

Masa susun ayat ni nape nama orang akak tak letak capital letter? Haiiya!!Kan dah kena tolak markah...lagipun word paling hadapan kan kena huruf besar..aiseh! jangan cuai lg akan datang...
English...hmm...bawah 90%.....why oh why..belek2 balik rupanya kesilapan pada grammar..

Ummi ingat2 balik malam exam memang ummi takde ajar ni....kakak takleh beza yer bila nak guna are, is and am...OK ummi take note..no same mistake in future!

For Feqah 95% memang ummi really impressed of you..guess what? soalan dia macam soalan agama budak darjah 3 OK!
And salah satu soklan yang kakak salah ialah seperti di bawah ni....Mana ada orang bayar zakat fitrah bulan Rejab nak oii!!!ekekkee...senyum simpul ummi tengok jawapan akak ni....BTW, not bad la...banyak jugak yang akak tau yer...:)
Alhamdulillah, syukurlah.....takpe kakak cuba lagi tahun depan darjah satu kay! Tahun ni nombor 3 tahun depan target nombor 1..doakan Syaura yer auntie tachi!:)

24 comments:

Sayang.Ibu said...

Wowww Syaura..auntie soooo impressed!!!!... Congrats to syaura & umminya.
Eh nyahhh...bley thn gak ekk soklan2 budak2 tadika nih, mmg mcm tu ke ek? aku tengok da mcm soklan budak skolah rendah.. ;)

yOrTs said...

camne pun tulisan dia tetap "lawa" macam cakar rimau. errr... bahasa melayu tu ada tanda tanda nak jadi jiwang tu. BA YA HA anak aku ni

Zuhaini said...

Wah.. not bad! tahun depan cuba lagi ya! :)

Me_Bee N Kids said...

Wahhh ..omedetou syaura ..sume A tuhhh ..susah gak soklan budak 6 tahun ni yer , dah cam level sek rendah jerr ...Nih dah sah kena bagi present ni ..:)

Ina Hashim said...

wahhhhhhh...dasatnyaaa soklan budak tadika sekarang...kalah soklan budak darjah 1 tauuuuuuuuuuuu

Siti @ nurie said...

peh..siap ada bljr feqah....dah kira okey apa bolh dpt jawab juga..masa kita dulu2, masuk sekolah agama baru boleh bljar arab, jawi ngn fekah tu,....apa pun, tahniah syaura......cuba lagi yerk nexy year...eh, next year dah sekolah kebangsaan kan?..tak pe22....chaiyok chaiyok.....

erk, siti dah kene mula bljr balik dr skrg ni..kang mia soh ngajar kang, mahu ibu dia yg takleh jwb...he he he

♥Hernee Nazir♥ said...

terror la syaura..cayalah..nti thun 1 dh snang die byk dh tau..congrats to umi n abiy nye yg jd cikgu tuisyen d rumh..hehehe

izzahazfar said...

terror jugak anak akak ni..tp yg fekah tu..pergh..soalan budak besar tu..tak sepadan ngan tadika kan kak..

zah pulak tak sabar nak nengok anak sekolah...huhuhu nanti minta tips ye...

necchan said...

congrates syaura (n umi n abinye)! power gak kan soklan dia..huhu...dok ingat2 balik zaman kiter sekolah tadika dulu asik main aje. haha. kalau dpt membaca BM tu dh kira power sgt lah. beza sungguh zaman anak2 skrg kan. mak ayah pon kena bersedia gak sama..camne lah kami nnt..huhu..

mirah said...

mimi, boleh tahan susah soalan budak sekolah tadika tu. Mirah tak expect mcm tu soalannya, mcm soalan kita seoklah darjah 2,3 dulu.

Memang mencabar, makayah kena turut serta ajar anak2 ni kan..

Emilia said...

tiba2 takut pulak tengok2 soklan2 exam syaura tu... pandai syaura! nombor 3 pun ok. betul ckp umi janji faham apa yg teacher ajar. next year cuba lagi ok auntie doakan dapat no. 1 :D

Zety Zin said...

hui dasat2 soklan budak2 zaman skrg ye?

pandailah syaura nih! aku sungguh kagum, nyah!

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

hebat..hebat..dasat..dasat...bijak budak ni..bagus bagus..kagum..kagum..

Umi Nawfal said...

soalan sgt mencabar! congrats kakak syaura..!! all the best utk next time ye.. :)

Ana said...

pandai kakak..banyak dapat markah 90 lebih..nanti dah sekolah betul blaja rajin2 lagi tau..auntie doakan kakak bijak n adik buleh ikot jejak kakak jugak..muaaaahhh..

CapT said...

mencabar btol soklan-soklan die.. kalau soh si mirza tuh.. sah dia conteng jekk.. saspen plak nak antar anak aku masuk skolah..

faisyura said...

bravo syaura! ;)

Mrs Azarol said...

soalannya tu..kagum..kagum..
syaura dpt jawab..dasyat..dasyat

~Umi.Sufira~ said...

Intan--> Soklan tuh bukan boleh tahan...tak buleh tahan punye!!;P

En Yot--> Sila beli lebih banyak buku garis 3 yer..:)

Zu--> InsyaAllah cuba lagi tahun depan..:)

Kak Liena--> Immediate present dah bagi harituh:)

Kak Ina--> Serius? Mimi tak pernah tengok soklan budak darjah 1:P

~Umi.Sufira~ said...

Siti--> Sila persiapkan diri anda juga yer:)

Hernee--> Takde mananya cekgu tuisyen..ajar sikit2 lebih kurang je kat umah...

Izzah--> Itulah akak pon tak sangka soklan feqah macam tuh sekali..:P

Oja--> Aku dulupon tadika kemas je...rasa2nya matematik pun soklan direct je takde soklan ayat2 macam tuh...ekeke...

Mirah--> Betul! Mak ayah pun kena sedia mental fizikal...:)

~Umi.Sufira~ said...

Emilia--> Auntie Emi, thanks a lot atas doa itu:)

Zety--> Alhamdulillah...jadilah kan...nombor 3 pun:)

Mama-Miya--> Gelak je buleh baca komen auntie..ekekeke...

Umi Nawfal--> InsyaAllah semoga Syaura lebih bersedia untuk exam akan2 datang nanti..:)

Auntie Ana--> Terima kasih banyak2 atas doa itu..:)

~Umi.Sufira~ said...

Capt--> Agak2la ko nak suruh Mirza buat..Syaura dah 6thn..Mirza?ekekeke...

Baid-->Thanks auntie!:)

Lub--> Tak dasyat auntie...ada ramai lagi yang terror buleh jawab banding Syaura;P

lailasani said...

pandainye syauraaa....
ok laaa kan no 3.... kashikoi!!

~Umi.Sufira~ said...

kak laila--> InsyaAllah tahun depan target nombor satu laks..:)