Penyelamat Diri..

Friday, October 23, 2009

Since bekerja kat company sekarang ni, aku selalu berhubung ngan orang2 seluruh pelusuk dunia..ewah!International gitu...yerla sebab company ada banyak cawangan kat negara lain...

Sebenarnya masalah yang aku selalu hadapi ialah mengenalpasti jantina setiap kali berhubung kat E-mel...especially kalau kawan tu area China, Hong Kong, Taiwan...aiseh! Takleh nak beza nama perempuan ke nama lelaki...Buat apa nak tau jantina ye? Bukan apa....kat permulaan e-mel tuh at least kenalah greet sikit...Hi Mr. Lee, or Hi Ms. Lee...macam tak sedap je kalau nak trus direct Hi Lee...lagi2 bila tengok title kat emel signature tuh.."Engineering Director" or "Sales Manager"..perghh....

Kalau ada yang baik hati sikit tuh, depa memang ada siap2 letak (Mr.) or (Ms) kat nama tu kan..so senangla nak decide nak panggil apa.....Tapi most of them takde letak..so pepandailah decide nak panggil apa ye tak!So sebagai penyelamat diri, lagi2 bila memang mereka tahu yang branch kami ni di bawah naungan Jepun senang je...semua nama aku letak -san kat belakangnya....Example; Hi Lee san...

-san ni memang digunakan dalam Japanese Language utk panggil nama orang lain..bukan nama sendiri yer...tak kira jantina...Perempuan ke lelaki ke tetap akan jadi Lee san, like my name depa panggil Mimi-san....hmm senang kan? Dah jadi penyelamat diri takyah susah2 nak pikir nak panggil apa....wewee... :)

Nota tambahan: Untuk budak2 belakang tu akan tukar jadi -chan...Contohnya: Sufia-chan...chumel bunyinya..tapi mak budak ni pun kadangkala ada yang panggil Mimi-chan..blueek nak muntah rasa lagi2 yang panggil si tua bangka..ekekeke...

10 comments:

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

Miya lak Miya-tan...utk saat2 manja extra kawaii..

mama dia slalu aje papa dia panggil miu-chan...tu saat2 nak bodek2 or manja..kikiki..jgn muntah...tu saat manja suami isteri..kikikik...

~ As ~ said...

bis tu kalau Azam-chan...kawaii tak?? ahahaha...

Zety Zin said...

Zety-chan... oh comelnya panggilan manjaku. Kahkahkah. Bluekk!

hajarus said...

wawa-chan... sedapnyer klu kakak2 ngan abang2 hajar panggil cam tu... hehehe

SHaHaQiLiF said...

mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan mimi chan...!!!!!

hahahahaha...mesti muntah hijau lepas ni...hahahahhaha

Fid said...

mimi-necyan!
marah??maraH???
ke mimi-bacyan?kahkahkah

mimi-cyannnnnn...
kawaii dayo antatte...

i memang apa-apa pun -san...tapi kalau geng opis ni i bantai yobi tsute joooo!

ahdik
kalau mau bodek boss bleh buh -sama kahkahkahkah

~Umi.Sufira~ said...

Mama-Miya--> Ihik kalau hubby panggil2 manja sedap jugak dengar...tapi kalau yang panggil si tua bangka kepala botak perut buncit sambil sengih2 gatal..apa hal?ekekeke...

As--> Untuk baby semuanya kawaii..:)

Zety-chan--> Comel2 tapi suruh hubby ajer yang panggil kay!:)

Wawa-chan--> Serius sesuwai!:)chomel jer..

~Umi.Sufira~ said...

K.Aja-->kahkahkahkah..k.aja panggil sedap dengar lagi....kira kakak panggil adik gitu..wink..yang tak tahan dengar kalau si tua bangka gatal miang yang panggil...uwaa..meremang bulu roma..kekekeke...

Kak Fid!!!!Sungguh ku takleh terima Mimi-byacan????ekekekeke....
marah ni marah ni!!!BTW, ahdik tak pernah pakai -sama OK!tak koser...;P

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

握壽司Stanley said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社