Resipi Soto Ala Umi Sufira;)

Thursday, October 8, 2009

Atas permintaan beberapa teman blogger tersayang..ewah! Aku letakkan juga resipi Soto yang buleh dimakan dengan bihun mahupun nasi empet di sini..tapi rasanya lain orang lain cara buatnya..so yang kat sini ni ala2 U.S. turun temurun dari bonda terchenta la yer...

Bahan2
3 Ulas Bawang Besar
2 ketul dada ayam
5 Ulas bawang merah
5 Ulas bawang Putih
Rempah Soto
Sepeket Bihun
Kiub Ayam
Sup Bunjut
Halia
1 batang serai
Taugeh dicelur
Daun Sup Dan Daun Bawang

Cara2
Hiris nipis bawang besar untuk dibuat bawang goreng, jangan buang minyaknya kerana minyak yang sama akan digunakan untuk tumis rempah soto nanti....At the same time, rebus ayam bersama serai yang telah dititik, halia yang telah dititik, sup bunjut dan kiub ayam juga sedikit garam...Tunggu hingga mendidih...tumbukkan bawang merah dan bawang putih dan masukkan sepeket rempah soto ke dalam lesung batu bila hasil tumbuk sudah lumat..tenyeh2..Panaskan sedikit minyak hasil goreng bawang tadi dan tumis hasil tumbukan rempah soto sampai garing...bila dah siap tumis tuangkan semuanya ke dalam hasil rebusan ayam...adjustlah rasa kuah ngan garam....siap angkat ayam dari kuahnya dan goreng kemudian siat2 ayamnya halus2...Yang lain2 tu celurlah taugeh, bihun kalau suka buleh goreng soh hoon dan kacang..kalau lagi rajin buatlah begedel..ngee..;P

Resipi Sambal Kicap
Beberapa batang cili padi
1 Ulas bawang Putih
1 Sudu gula (adjust ikut suka)
Beberapa biji limau kasturi (adjust ikut suka)
Kicap (Of course la..)

Tumbuk or kalau malas blender cili padi, bawang putih dan gula...bila dah siap masukkan kicap dan perahan air limau kasturi..kalau nak cair buleh adjust ngan air masak..nyum nyum sedap u!:) Selamat Mencuba!!

10 comments:

fauzi-maya said...

my my..buat org lapo nih.. heheh

CY3.5 said...

thanks for sharing.. mak request ni je la kalau pi umah mu.. ngeee..

Genki Momma said...

Haa CY, kita request jerr laa. Takyah copy2... Ekekeke :D

~Yu.Es~ said...

Fauzi-Maya--> Yang menaip nipun rasa lapar..;P

Cik Yan--> Buleh ajer..tapi bukan harituh dah request pecal kah?;P

Aru--> set ajer..tapi bila nya nak request tuh?kekeke..

lin said...

kalau ada begedil, lagi terangkat!!

~Yu.Es~ said...

Lin--> Itulah rajin ngan tak rajin je...;P

hajarus said...

nasib la baru jer pas makan bihun sup, opis wat makan2... kalau tak maunyer terliur.. huhuhu...

~Yu.Es~ said...

Hajar--> hihihi..takpe bebila buleh cuba...tapi rasa lain kan bihun sup n soto...

Sayang.Ibu said...

beb.. ahad nih umah aku wat marhaban cikgucikgi, aku ingat nak wat soto..

~Yu.Es~ said...

Intan--> Buat jangan tak buat..pasti sedap!;)