Hampir kecundang...

Thursday, October 22, 2009

Diam tak dian lagi 34hari nak capai target 2tahun penyusuan ibu sepenuhnya pada Sufia...tapi lagi 34 hari ni jugak dipenuhi dengan onak ranjau berduri...to be frank memang hasil perahan sudah tidak mencukupi untuknya...kalau setakat 7-8oz...dia perlukan 12-16oz untuk sehari..mana mungkin cukup ye tak?

So buat apalah aku nak mempertahankan lagi ke'ego'an sebagai ibu menyusu tegar kalau anak dah tak cukup minum sehari..kami dah pernah cuba bagi fresh milk malah susu berwarna macam air kotak susu strawberry, coklat Dutch Lady tuh...hmm bolayan..kalau setakat minum dasar cawan pun tak habis kompem kalau belikan pun takkan diminumnya...

So bermulalah misi kami membelikan Formula Milk(FM) untuknya....Punyalah pening kepala nak pilih FM mana satu nak beli...Yerlah Syaura pun dah setahun lebih tak minum FM....Mana yang bagus, mana yang serasi, mana yang sesuai ngan poket kami...hmm payahnya....sudahnya kami cuba Dugro Dumex dulu..lagipun kat Jayen situ cuma brand ini je yang ada peket kecil....yang lain semua besar2..kalau Sufia tak serasi karang kan ke membazir..

Seperti yang kami jangkakan Sufia menolak sekeras-kerasnya susu yang disediakan untuknya..sudahnya sanggup minum air kosong ajer sampai aku balik kerja...wah ini baru percubaan pertama..nampak gaya nya dah fail...harini taktaulah macammana...So kawan2 ada tips tak cara2 memperkenalkan FM pada Sufia supaya dia nak minum? Susah pulak hati ni mengenangkan memang dah nak berhentikan susu badan padanya tak brapa lama lagi ni....

19 comments:

Ina Hashim said...

akak pon dah try memacam FM kat alysha tapi dia reject...yg plain susu mgm kompem xnak lsg..so akak try perisa choc..memula try Pediasure,dia minum sket jek..nak abih 1 oz pon payah...now akak bg Sustagen Jr Choc lak..nmpk dia suker ...walau hny takat 3oz sehari..jadilah daripada dia minum air je smp akak balik keje

CY3.5 said...

i feel you. i was just lucky masa Zeri decide to wean himself, dia tak tolak susu Dutch Lady 123 tu..

~ As ~ said...

aku try bagi Azam dumex tu dia baling botol tu, dasar anak lelaki, kalau anak prmpuan tak dibalingnya...skrang ni minum glukos tu dl...hah apa blh buat, nak dpt adik ni...ahahaha

Zety Zin said...

kalu tak silap aku, ada promoter kat jayen pernah ajar. hari pertama hingga ketiga, try bagi satu hidangan susu tu aje. hari keempat hingga keenam/tujuh, bagi 2 hidangan. then increase lah sikit2.

start hari ke10 dah boleh bagi macam biasa.

ni org tu ajar la masa dok promote suh aku beli FM dia. tapi aku tak beli pon. ekeke.

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

kalau terdesak sgt, try la bg s26. tu FM yg rasa paling dekat dgn rasa susu ibu.

Fara said...

fara pn sian kat putra tau kak. hari2 minum ribena je sampai fara balik keje. sian tau.

Sayang.Ibu said...

ms aku ajar aina dulu, mula2 aku try enfagrow, tp sah2 mmg dia reject.. pastu haku bg gainplus, okeh... dia minum 1oz jer nyahhhhhhhhhhhh..tu pun dgn nanges2 bagai.. setiap hari bagi.. okehh..lama2 blh laa abih 2oz.. then increase 4oz.. sampai aku bersalin dia minum 4oz jer.. tu pun masa aku xde. lps dah btol2 x BF baru lah dia mmg fully blh terima FM..mmg susah nyah nak bg dia FM

yati@ibuhanie said...

mimi...nampaknye sufia pon lebih kurang le mcm Hanie...dah bape jenis FM kitorang try bg tapi bile dia minum sikit jer pastu terus letak cawan...

tapi kalo time jalan2 mesti ajak singgah petronas cari air kotak dutch lady...coklat...kadang2 air 'beena'=ribena...

kat umah skangni kejap2 mntk air beena dia...susah ati jugak ngk dia xmo minum FM..ye laa...Hanie kan dah grad b/f masa umur 2 thn aritu...salah satu sbb nak dpt adik dah kan...so kena la stop..tapi mlm2 nak tidur tetap nak ngempeng jugak dl...sabo jer laa...

Mummy Harith Hannah said...

Aku dah byk luahkan perasaan kat mail kan, so, xperlu lah komen pjg lebar lagi. Output kita pon 2x5 jerr. Aku lbh teruk sbb harus pam 4 kali. Tak daya dah!

I know how u feel, bebeh!

zailamohamad said...

owh sian sufia..anak sulung zaila mula2 taknak tapi lama2 give up juga, agaknya bila lapar sesangat tu dia minum juga..cuba bg sustegen junior perisa madu..kot2lah sufia suka ngan rasanya yg manis tu..

pearl said...

roza..ok la tuh dia sanggup minum air kosong je... kalu ikut healthvisitor sini..lepas umur 2 tahun, hanya disarankan minum susu satu botol pagi dan satu botol malam sahaja.. 2 pint gitu je.. utk menggalakkan budak makan seperti org dewasa aa...

so kalu top up dgn bf ko cukup kot 2 botol sehari ittew..

btw..ada kawan aku kat aussi bf anak dia sampai 30 bulan ... tuh pun nak berenti sbb dah nak dapat adik baru

Ealyie said...

Beb,
aku pun da rasa 'kesusahanhati' mcm ko dulu.. Ngan aku mmg Iris tak layan la fm apa pun.. Sanggup hisap nen kosong ko tau.. Nak minum pun kat umah nenek je, ngan aku mmg nenen jela..
Sampai satu tahap aku paksa ngan2 aku sekali nanges tgk dia teguk jugak FM aku bancuh tu. Tapi tula mmg kena try n try byk susu mana serasi ngan dia dulu. Apa aku buat is kutip sample2 kt klinik/Tes*co/Gia*nt.. Rajin kalo aku isi je form2 online kat syarikat2 FM kt Malaysia yang berlambak nie.. Sure depa ngan senang hati bagi ko.. hehehehe.. :)

salzahari said...

dah rasa dah susahnya Mimie..Rasa stress gila! 1oz tak lps..mula2 beli Anmun, pastu tak jln (bazirnya) bagi Mamex Gold (sama gak)..pastu malas dah beli. try susu sample Paeds. bagi je! tak jln gak..sampai umur dia 18bln, doc. kata takkan 2 -3 oz je sehari FM? sampai doc. kata Sal kedekut ...whuaa...sakit atiku (baca entry awal thn hari tu).

pastu doc. suh try Pediasure sbb nak increase weight dan dia kata normally budak EBM boleh terima.. alhamdulillah dia suka sbb ada 2 flavor.tapi still x byk lah! sekali minum 2-3 oz je cuma siang tu dptlah 2-3x minum (still x cukup sbnrnya).

malas pressure sgt...biar je ikut dia..some more, dah leh bagi susu2 lain! ;)

mummywildan said...

Mimi, sama le bab2 nak bg FM ni. Wildan dulu lg awal kena bg dia FM, betul2 eksklusif smpai umur dkt setahun je lps tu t'paksa le bg FM. mcm2 cube bg semua di reject. muntah paling teruk. smpai kena warded. last try soya ISOMIL ok minup tup2 sana sini ckp soya not good dh plak kena tukar susu lagi. pegi klinik mintak sample. x larat nak beli then tk minum..doc kasi Enfagrow. dia reject jugak tp bg yg perisa vanilla ok dia minum until now. xde problem poo2 or ape2le. Muntah pun tak jugak..Wildan kalau muntah mmg tk ingt le padahal susu yg masuk agaknyer setitik 2 je..

Fid said...

ahdik
FM wo akiyamete
fresh ,milk ni iko
mmg dia akan rejek fresh milk mahupun formula milk
tapiiiiiiiiiiiiiiii....ahkak lg suka alau u bagi sufia fresh milk/liquid milk

1. dia tak nak susu jgn bagi!
zalim kan???
tak pe dia dah 2 tahun dia dah reti akan rasa lapar dan penat....sooo
prepare kan aja..susu kotak ka susu apa ka..tp takyah offer!
guna psikologi sikit

2. bawa dia gi beli susu
gi area susu kotak dulu jangan gi area susu formula
bagi dia buat pilihan....
buat perjanjian kat situ
kalau dia pilih dia kENA minum

3. susu susu ni tak yah bagi
bagi dia yogurt...
top up ngan BM kan??
so time EBM abih tu bg je dia mkn calsiyum ka ..calsiyum drink ka..
suruh jemaah ngan syura!
hahahahaaa

aci tak pendapat I??
ni apa yg i dah lakukan kat anak i la..
tiada paksaan dalam makan minum..hahahah

Fid said...

lagi satu tambahan
cakap yg susu lain tu BUKAN susu ..cakap air..bantai la air apa apa pun
mcm akif dia panggil susu perisa strawberry tu AIR PINK

~Umi.Sufira~ said...

Friends--> Thanks for all your experiences to share it with me...I really appreciate it:) Susah rupanya yer...bukan saya seorang saje yang merasainya...Saya akan cuba dan cuba lagi and keep updating it in this blog..:)

lia said...

la ni Amsyar mmg minum susu uht dut.ch lady @ mari.gold strawbery kat umh bs sbb dia reject ebm.... tp susu uht tu kena ada perisa & warna baru dia ok, kalau plain dia tolak mentah2...

Siti @ nurie said...

alah mimi...si mia yg dr 7 bulan dah minum FM pun, asyik tkr2 selera tau....masuk genap sethun, dia nak susu lain...masuk stahun stgh, dia nak susu lain....ni yg terbaru, siti kasi dia dutch lady coklat,..ntah smpai bila bertahan...he he he