Sesi Petang

Wednesday, October 28, 2009

Anak dah dekat2 nak masuk 'the real' sekolah ni, aku mulalah menggelabah semacam..hihi..Almaklumlah first time nih...Semalam after final confirmation with pihak sekolah, Syaura bakal bersekolah di sesi petang untuk Darjah satu nanti.... Banyak pro and con tuh...

Yang bagusnya kami tak payah nak kelam kabut siapkan dia pagi2 untuk pergi sekolah..so relax sikit...Kalau tadika masuk pukul 8..sekolah rendah mestilah lagi awal kan...kalau dia sesi pagi lagi awallah kami kena bangun tidur....

Tapi terpikir pulak, macammana ngan sekolah agama dia nanti....taktaulah ada ke tidak sesi pagi untuk Darjah satu sekolah agama....sebab kalau buleh memang nak terus masukkan Syaura sekolah agama biar naik sekolah menengah dia dah habis sekolah agama kalau takde fail subjek..Oh sekolah agama johor ni buleh pilih bila2 nak masuk sekolah (seingat akulah kalau ikut sistem dulu..;P)...

Lagi satu kalau sekolah petang malam mesti dah letih ngantuk...harap2 masih adalah mood dia untuk belajar dan buat homework kat rumah..yerlah kalau nak buat homework pagi saper pulak yang nak bagi tunjuk ajar nanti...Isk isk..macam2 pikir ni...

Wah..dah mula start pikir brapa nak kasi wang saku untuk Syaura nanti?..pandai ke dia handle duit and kira duit masa urusan jual beli?...nak kena ajar ni....Dan lagi 4hb1 nanti aku and hubby WAJIB ambil cuti..yerla nak hantar Syaura ke sekolah untuk hari pertama....Wah banyaknya benda nak pikir...baju sekolah beg sekolah...kat mana nak beli? Kedai mana yang best?

Wah!!Macam tak percaya..anak kami dah masuk darjah satu tahun depan!!!ekeke....terasa2 macam si dia masih kecik lagi....;P

22 comments:

yati@ibuhanie said...

wahh...dah tiba masa nak fenin2 pikir pasal anak sekolah ekk...pasal yuran sekolah laa..baju sekolah laa...ganbatte!!!

akak jauh lagi nak pikir sume tuh...lagi 4-5 taun..eheheh..skangni tgh dok pikir pasal nak completekan barang keperluan baby baru nanti jer..cukupkan mana yg xde...baju baru sikit...baju2 kakak hanie dl masih elok..tilam dah buat sendiri jer...ekekek...

~ As ~ said...

betul la..tak sangka anak ko dah masuk darjah 1 and ko masih muda jelita...ekekeke

Fid said...

wahhhhhhhhhhh
u muda muda anak dah nak masuk darjah satu
bukan ke sekolah agama juga akan adjust bg ngan dengan sekolah kebangsaan?

jgn nanti org ingat u kakak kepada anak u plak haahaa

~Umi.Sufira~ said...

Kak Yatie--> Betul tu kak..dok ngah blur mana nak beli baju sekolah, beg sekolah ni..ekeke... Wah untung akak pandai menjahit..tilam pon buat sendiri...Kalau baju baby Hanie mesti buleh turun kat adiknya..kalau adik girl lagi banyak yang buleh dipakai..:)

As--> Wah....taklah begitu muda wahai cik kak!Tapi aku selalu memandang Syaura tu macam kecik lagi..;P

Kak Fid--> Kalau kat Selangor memang macam tuh...kalau kat Johor sekolah rendah darjah 3 sekolah agama darjah satu pun ada..ngee...:P

Fid said...

ahdik
i kat kedah
zaman i dolu darjah 3 sekolah kebangsaan= darjah satu sekolah agama...

necchan said...

tu diaaaa....generasi anak JAD pertama nak masuk skolah dah...huhuhu..tak sangka ek mi..:p
(turn kami2 ni lmbt lg ler..hehe. by that time bleh la mintak nasehat korg pulak kan? ;) )

Emilia said...

apa2 yang first time untuk anak kita mesti excited dan ada pening2 sikit kan... :D
mesti tak sabar nak nak tunggu hari pertaman syaura masuk sekolah :D
salam kenal, saya link ur blog ye. thnx! :D

Azure said...

samalah mimi. bab pikir anak nak masuk sekolah mana dah lepas,ni duk pikir camne la dia bawak diri nanti, nak bagi dia duit belanja ke, nak suruh bawak bekal ke...aihh..macam² la pikir

maknya ni yang over excited :P

m-i-o said...

oh oh oh! mudanya ibu dia :P

anak mak nanti masuk sekolah, mak dah umur bapa ekk? eee takmo kira, takmo kira! tua gilos :P

Ina Hashim said...

biasanya klu sek keb & agama within the same area, diorg akan adjust accordingly

zZana said...

best nya nk masuk sek da,,anak kita baru nk belajar jalan kak..heheh,,harus di buat shopping list tu,,kang excited punya pasl sumer layannn jer..hiihi

Sayang.Ibu said...

beb.. bukan skrg nih mmg darjah 1 sek keb, sek agama pun darjah 1 ke? kalo zamam kita dulu mmg darjah 3 baru start skolah agama.. aku x tau lak blh di ejas2 lg skrg ni

~Umi.Sufira~ said...

Kak Fid--> Oooo orang Kedah! Samalah kita..ahdik pun sekolah rendah darjah tiga sekolah agama darjah satu...;P I tot u orang KL!ngee..

Oja--> Harhar...yerlah...dah nak masuk sekolah dah anak aku..anak aku yang pertama ek?ekeke..

Emilia--> Hi Emilia! Salam kenal...yerla yang pertama kali memang excitedkan....:)Link yours too...:)

Azure--> Betulllah! Aah yek anak sulung kita kan sebaya..ko pun excited sama eh!:)

MIO--> hahaha...taklah muda mana...alah zaid masuk sekolah karang baru awal 30-an kan kan..:)

Kak Ina--> Ye ke? Nanti nak kena kompem balik ngan pihak sekolah..thanks yer..:)

Zana--> Hihi....takpe enjoy the moments dengan si kecik..jangan macam akak ni anak dah besar pun terasa dia kecik manjang..:P

Intan--> Nanti aku kompem kot buleh ejas2 ngan pihak seko;ah and update :)

Fid said...

perghh
ahdik
I org kedah org kedah....kahkahkahkah
marah org KL u kata i org KL..loghlaq gini!

Mummy Dasy said...

sekejap jek dah masuk darjah 1... hmmm nnt kite pun mesti cam Mimi..uish sekejap jek

~Umi.Sufira~ said...

Kak Fid--> Yerla yerla..sebelum org KL marah...Kak Fid orang Kedah!!!:)

Mummy--> Yerla sekejap jer rasanya..pejam celik pejam celik..kita ni makin tua...

mirah said...

mimi, mirah yg baru nak hantar aisyah g taska pun dah nervous nih. Hihi.. tgh plan nak beli school beg, stationery bagai dah. Tunggu akhir tahun sket lah baru ada feel kan..

~Umi.Sufira~ said...

Mirah--> Macam2 nak kena prepare...kaler, stationery bagai..ekeke..yang risaunya cuma tulah...hari pertama nanti..harap2 dia tak nangis la...;)

CapT said...

anak aku konpem satu skolah ngan mama dia.. tapi jgn harap aku nk bagi dia can makan nasik lauk pilih yang cikgu makan time rehat.. setarafkan dia dgn bebudk lain.. nasik lemak 50 sen sudahh.. takyah ngengade!!

~Umi.Sufira~ said...

Capt, ekeke..bagus2....tapi kalau sekali sekala ko bagi dia makan ngan ko pon OK kot...:)

Fid said...

CapT
hang masak la utk anak hang..mama dia mkn le kat kantin kahkahkah

~Umi.Sufira~ said...

Capt, dengar tuh nasihat dari ahkak Fid!!ekeke...