Seronoknya Raya! (Johor)

Friday, September 25, 2009

Alhamdulillah....Dah harini dah masuk raya keenam and aku pun dah kembali bekerja.... Persiapan raya kami yang tonggang terbalik and last minit tuh tak mengganggu gugat hari raya kami yang enjoy sakan nih!! Yerlah raya setahun sekali kan..tambah2 lagi malam raya dan hari raya pertama di rumah sendiri...double happiness...:)

Macam biasa sehari sebelum raya sakan dengan persiapan masak ketupat, daging rendang, ayam masak merah, kuah kacang, kuah lodeh, sambal tempe jowo dan jugak bergedel..mewah amat! Tambahan pulak, pasangan pengantin baru adik aku atas2 sebab yang amat kukuh beraya dahulu di Johor tahun ni...So apalagi meriah la rumah tuh...

Pagi raya dimulakan dengan acara bersalam2an dan bermaafan sesama ahli keluarga...so tak sahlah kalau takde adegan air mata..siap si BIL snap candid gambar kami bercucuran air mata tuh kan...my mom maintain cool ajer..kami adik beradik yang nangis sakan..tulah banyak dosa lai ngan mak abah..kekeke...

Lepas tuh raya pertama tuh sebab nak bawak ahli keluarga baru (BIL) nak jumpa sedara mara jauh kami beraya pada raya pertama tuh...sampai ke Rengit Batu Pahat..kemudian singgah di Pontian...total 7 buah rumah...sampai driver pun 'pengsan' balik tuh penat amat...Yang tak best..akibat makan keterlaluan di setiap rumah yang kami beraya tuh 3 of us kena cir bir...kekeke..aku cuma tak sedap perut n pening kepala sikit..maybe sebab panas kot..tapi raya punya pasal..layan.....:)

OKlah enjoylah beberapa keping piccas kami sekeluarga di pagi hari raya kay..:)





14 comments:

CT said...

wahhhh 7 buah rumah di raya 1....mmg happening....bila nak dtg rumah kami plak mimi? ehehe

Fid said...

selamat dik non selamat
anak2 tapi ama apa muka macam lepas spm la korang nih!

Mommy Lyna said...

Nape Fahry tanak tido dah dkt jam doblas dh ni nak oi!

izzahazfar said...

salam kak..

salam aidilfitri...sonok tengok akak..banyak nyer baju tema...ada purple,biru,hijau....tambah g anak gigil lagi senangkan...

ingat tak zah penah kata yg akak ni superwoman...can di anything...tu yg nak minta tips tu...boleh masak,buat kuih,kemas umah,keje pulak tu...hehhee...

salzahari said...

kita sampai tau Kulai raya ke3 tu..tp dok nmpk rumah Mawi je. hehe, dah balik baru tingat rumah Mimie (sbb dah tahu tade). gi beraya rmh makcik di Sayong, mak oi..dalamnya. sampai2 tade org! #%$@&#%^@*&#^*# tunggu sejam

Zuhaini said...

erm.. satu je soalan, Yorts tu sapa..?

~Yu.Es~ said...

CT, InsyaAllah ada rezeki sampailah ke rumah CT tuh..:)

Kak Fid--> Kahkahkah..lepas spm? belasahla ahkak oi!

Lyna--> Kompem mama dok main internet sambil nenen fahry tu..:P

Izzah--> kekeke...macam2 izzah nih!Selamat Hari Raya!:)

Sal--> Alahai siannya..takde rezeki kita nak jumpa tahun ni yer..InsyaAllah akan datang;)

Zuhaini--> Mr Yot je sebenarnya ngada2 nak eja Yorts....nama panggilan hubby sejak berbelas tahun dulu..:P

salzahari said...

link baru blog kita!

http://just2sharesalzahari.blogspot.com/

Ana said...

ramai org dtg umah beraya mimi??
umah ana blm lagi..kitorg pun malu nk mulakan beraya kt umah jiran..camne nie??

~Yu.Es~ said...

Sal--> Noted.

Ana--> Yang datang beraya umah mimi baru kawan2 and saudara mara..tu pun baru 2 rombongan..jiran2 takde lagi...samalah taktau nak gi beraya umah diaorang ke tak..haih...

m-i-o said...

oi, cemana bleh sama plak theme color baju raya kita tahun ni, nyah?

hisy kalo ambik gambar sesama kompem orang ingat adik-beradik. ehehehehe :P

~Yu.Es~ said...

mio--> Iye ke nyah? nasib baik kampung kita lain2...takut orang ingat kita beli satu kedai laks..kekeke...

Zety Zin said...

erk. lambatnya aku bagi komen kat blog ko nih.

aku suka laaa baju anak2 dara ko. hihi. cantek!

~Yu.Es~ said...

Zaty--> Takpe aku tau ko cuti panjang....*jeles mode*..kekeke...baju aku tak cantek ke?kekeke...