Mee Rebus Johor; Menu Semalam

Monday, September 14, 2009


Inilah menu berbuka kami (kami konon!) semalam....Teringat pada my friend Kelantanese yang tak pandai makan kot mee ni...makan separuh pastuh tolak pinggan dah....Pelik kot rasa dia..By the way, aku sangat suka mee rebus nih! feveret!Okeh tempel resipi sini..macam biasalah kalau ada kengkawan nak cuba pakai resipi ni buleh cuba..yang penting jadi rujukan pada tuan punya blog untuk masak akan datang..

Bahan2
Mee kuning tanpa asid borik (ada ya di pasaran)
Lada kering
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sudu serbuk kari
Udang kering secukupnya
Daging direbus
Fish ball
Keledek di rebus dan diblender
Telur rebus
Limau kasturi
taugeh dicelur
kacang goreng ditumbuk
Lada besar hijau dipotong2
Gula
Garam secukupnya..
Bawang goreng

Cara2....Blender lada kering dan bawang2, serbuk kari juga udang kering kemudian tumis...dah naik minyak masukkan air rebusan daging...fishball...kemudian keledek rebus yang sudah diblender...tambah air ikut kepekatan yang sesuai..kemudian masukkan kacang yang sudah hancur..adjust ngan garam dan gula....siap..yang lain tuh buat hiasan..susun dalam pinggan dan curah kuah...

Saper tak makan or tak pernah makan sila angkat tangan!ngee...:P

15 comments:

Nur said...

akak rindu sgt kt mee rebus kt jb..mee rebus pantai timur x sama..lain mcm je rasanya..mee bandung pun x de yg sedap kt sini..yelah bknnya masakan diaorg..nk x nk kena msk senirik laa jwbnya..tp akak x leh mkn udang kering..maunya gatal satu bdn..huhuhu

Zety Zin said...

oh aku juga sangat suka mee rebus. sedapnya!!!

Ana said...

sedap sedap..ana suka lagi2 yg bapak mentua ku buat..yummy yummy lakk bulan pose nie..

yaya said...

favourite saya juga....
kecor tau baca entry kali neh...

miz_eda said...

resepi mee rebus tulang takde ke? :)

zailamohamad said...

macam sedap jer..zaila pernah makan sekali..hermm, teringin nak makan lagi

Azure said...

sabar aje la tau!

dah la memang lamaaaa sangat mengidam mee rebus johor nih

mee rebus kat sini ialah mee sup. haisshh

Ina Hashim said...

akak org utara tapi biasa makan mee rebus camnih..maklumla,org merantau sana sini sinun...tingat kwn hasben org johor,mesti tarik muka kalo dtg open hse umah ktorg n ktorg buat laksa kedah..dia mmg x makan laksa kedah...hihi

Fara said...

ku sgt suka ini mee rebus. nk lg sedap...kuah campur kacang skit. nyum nyum...

umi nuha said...

mi, sape la kwn ko kelantanese yg xmkn mee rebus johor tu...sah bukan aku...mee rebus johor salah satu feveret aku..eheheh

salzahari said...

pernah makan dan sukaaaaa makan tp nak masak utk makan kena fikir byk kali sbb...kemalasan....hehhehe.

Nurhayati said...

aduhai mee rebus ni wat meleleh plak.. sedappppppppnyerrrrrr

Me_Bee N Kids said...

Akak penah masak skali tapi shippai sedikit masin huhu ...:(( pose takleh nak rasa pakai tibai ajer )

Tapi berniat nak try yang mimi punye resepi plak , mana tau ok ...

~Yu.Es~ said...

Kak Nur--> Memang kat belah 'sana' mesti lain dah rasa dia..lar akak alah udang kering ye? maybe leh ganti ngan alternatif lain?

Zety--> Memang sedap!

Ana--> Bapak mentua mu terror ye? mesti sedap air tangan lelaki:)

Yaya--> Alamak! telah menyebabkan ibu mengandung kecur ni!:P


Mizeda--> Err tak pernah try!:P


Zaila--> Buleh makan lagi banyak kali lps ni;)


Azure--> Oh lain pulak namanya yer?:P

~Yu.Es~ said...

Kak Ina--> Mimi pun tak pernah makan laksa kedah..lain ke ngan laksa Penang?

Fara--> Yer..resipi i pun taruh kacang tuh!:)

Wani--> Yer ko lah kelantanese pertama aku jumpa suka mee rebus:P

Sal--> Serius senang je masaknya..cuma nak prepare barang macam rebus daging rebus telur rebus keledek tu yang renyah!:P

Nurhayati--> Sabar posa nih!:P

K.Liena--> Cubalah resipi mimi tuh..senang and sedap!:)