Beraya Di Rumah Parents Sendiri!:)

Wednesday, September 16, 2009

Aku pernah membuat n3 Beraya Di Rumah Mentua menjelang hari raya tahun lepas...Wah sambutan hangat terhadap n3 itu yer!(kira hangat lah bagi beginner blogger:P) Sebab tahun lepas turn kami raya umah mentua...Jadi harini haruslah di war warkan dengan bangga lagi excitednya turn beraya tahun ini ialah di rumah parents sendiri!!!vavava..excited luar biasa okeh....

Memikirkan lauk pauk pagi raya yang menyelerakan.....paling kurang 5 jenis lauk kalau umah parents aku....hover kan!kuah lodeh, sambal goreng tempe, rendang daging, ayam masak merah and kuah kacang..marveles...sehari sebelum raya mesti dah riuh rendah kat dapur prepare semua lauk pauk tuh...

Memikirkan saat bersalaman pagi raya dapat cium tangan mak bapak sendiri...dan adegan mengalir air mata...huwaa...tu yang syahdunya di pagi raya tuh...tu pun mahal tuh!Dan yang penting selesa beraya di rumah sendiri...Bukan tak selesa di rumah mentua tapi ada beberapa pergerakan yang terbatas...dan kompem pagi2 raya tuh walau bersalam2an ngan PIL tapi tetap teringat kat mak pak sendiri...

Pendek kata, memang seronok banget raya kat umah parents sendiri. Saper tak setuju angkat tangan?:P

Nota kaki: Tapi tahun ni tetap excited nak balik Sg. Besar..sebab dah lama banget tak balik...n tak sabar nak borong kerepek murah2 di sana nak bawak balik sini..ngee..:P

21 comments:

Ana said...

jauh nk borong kepek mimi..kt kluang pun ada laa..hehehe..
ana masuk thn nie kali ke-3 beraya di umah parents sndr..blm lagi merasa pagi raya di umah mentua..meleleh2 jugak laa kot agaknya nnt..huhuhu..

yaya said...

raya umah mak mertua memang best tapi mana bleh lawan best raya umah mak bapak sendiri, dah mak apak sendirikan....

CY3.5 said...

i tak pernah raya rumah parents sendiri.. sebab? sbb diorang pun still bergilir balik raya kg memasing.. hahahaha..


"i" la pulak :P

Mummy Dasy said...

SETUJU....
tapikan memang tiap2 tahun sehari sebelum & pagi raya kat umah MIL pastu baru balik umah parents sendiri...
kdg2 tersentuh gak ah tapi nak wat camne ikut jek ah kat suami :P

miz_eda said...

tahun lepas first time sambut raya pertama kat rumah in law..seronok sebab dapat belajar pengalaman kacau dodol, buat lemang, kuih baulu etc

♥Hernee Nazir♥ said...

this year bru nk mrase braye bersuami..klau x 1st raye cnfirm raye umah MIL tp ats reason yg kukuh dpt la raye umah mak sndiri..hehehe

izzahazfar said...

zah kan..kalau ikut tahun ni raya belah suami..tp zah dah request nak jumpa ibu....so raya kedua balik perak jumpa ibu...best kak raya ngan family sendiri..hehhehe bukan tak best raya ngan mentua tp masakan nyer berbeza dan rasa kehangatan beraya tu kurang...

m-i-o said...

slmt beraya rossa:)

manakan sama rumah parents kita dengan rumah parents husband kita, kan?

mak pun, walau tiap2 minggu bmalam umah in-law, tp bila raya tetap teringat rumah parents sendiri. nasib baik ada anak, rasa terubat sikit hati ni.

zailamohamad said...

setuju..walaupon rumah MIL Zailajauh lebih meriah pasal adik beradik ramai sedangkan rumah Zaila takder orang tapi still kita suka dok rumah sendiri..boleh bermanja2 ngan mak sendiri kan;)
btw, selamat hari raya buat yues sekeluarga;)
moga berbahagia di lebaran nanti

Siti @ nurie said...

wah...samalah..taun ni raya umah parents sndiri...hmm, sesungguhnyer ku mmg tak kerasan dok ngn family in law...( mu taukan cmner family in law ku ittew)...tapi, sehari seblum raya tu, selalunyer, siti balik umah mak siti dan hubby balik umah mak dia...lpas maghrib, baru memasing berjumpa dan dok kat mana turn rumah saper tahun tu...

yg x best kat umah mertua, lpas je makn2 or amik gmbr, diaorg terus salin baju biasa(shirt, kain batik)..tak mcm raya...tak best...he he he

nofaz_alin said...

umi sufira,

of couse ler raya ngan family sendiri is the best thing in our life kan. syahdu gitu...tp bila dah kawin kena la bertolak ansur tak?
like mine, thn ni masuk thn k-6 beraya dgn MIL (dia tinggal sorang je, hubby dua beradik je, adik perempuan br kawin last year), nasib baik kat KL je, pg raya kedua br balik my kg plak kat Pantai Timur...
of course la mula kawin jd bahan gaduh..tp thn ni dah thn ke 6, rasenya dah boleh terima.....kena redha, janji hubby , anak2 semua and ibu mertua happy di pagi raya, itu pun satu ibadah jugak kan? (nak pujuk hati jugak....:) let say balik my kg pun, tp hubby dok risau kat mak dia, tak guna jugak kan? hehehe so sape yg dpt beraya ngan parents masing2, bersyukur lah diberi rezeki sedemikian....

Nur said...

mimi..jemputla ke sgmt kalu sudi hehehe..

selamat hari raya..mula2 kawin dulu terkejut gak sbb kena mkn nasi dagang time raya sbb hubby org jerantut, phg..kita da biasa mkn ketupat time raya..lauk pauk pulak sampai 5-6 jenis..meriah!!

kalu da tekak org johor nk wat camno kan...mmg masakan mak yg bertakhta di hati..:)

mamaDhea said...

btol btol btol..

bak kata MIO, manakan sama raya parents sendiri banding ngan rumah MIL.. aku klu raya rumah MIL, mmg takkan call mak ayah aku kat jb sbb takut nangis dipagi raya.. hihi..

so, seblm gerak balik kg biasanya dah start nangis² kat rumah laa ngan mak ayah aku.. aku ni mudah sebak..

salzahari said...

taklah seronok sgt tp ok lah jgk,leh hidup..nanti sal crite pjg lebar di blog sendiri ok ;)

Sayang.Ibu said...

mak malam dan pagi raya di rumah MIL tahun nih... sobsobbbbb...

faisyura said...

yezaaa setuju... tahun ni aku blk sg besar, mak aku siap tempah homestay untuk family aku yg besar gabak ni... takmuat dah kalo nk duk umah sedare... mmg excitednye lebih sket... hehe tak sedar diri dlm pantang aku ni... heheh...

maybe jugak aku turun johor raye ke 3.. tp mesti time tu ko lak blk sg besar kan?

Azure said...

mimi,
aku rasa aku sorang je kut yg angkat tangan :P

raya umah mentua aku lagi seronok. pak mentua aku org johor jugak, jadinya tiap² kali raya memang masak masakan johor, lodeh, kuah kacang semua tu. disebabkan masakan johor tu la, umah mentua aku nih jadi tumpuan sedara-mara..

~Yu.Es~ said...

Ana--> Sambil menyelam minum air..balik kampung terus beli kerepek:)

Yaya--> betul..dah mak pak sendiri..:)


Cik Yan--> Sungguh kah? Mak pak saya dah takde parents..tu yang depa pun raya umah sendiri je..


Mummy dasy--> Betullah..dah kahwin kenalah ada kompromi:)

Mizeda--> Hihi pengalaman mahal tu kan!:)

Hernee--> hihi tahun depan barulah merasa beraya umah mentua ye..:)

~Yu.Es~ said...

Izzah--> Betul kan? Kehangatan raya tuh yang kurang...

MIO--> Sungguh saya bersetuju ngan pepatah baru ciptaan MIO itu..:P

Zaila--> Tang adik beradik tu samalah kita..walaupun adik beradik saya cuma 3 orang tapi kemeriahan tetap di rumah sendiri..:)

Siti--> hihi..tak kerasan tu!Sabar ajelah siti nak buat gaya mana kan..lain rumah lain caranya..vote for umah mak sendiri!!!:)

Nofaz-alin--> Besar pengorbanan awak tuh..takpelah mana tau satu hari nanti dapat ganti raya banyak kali di rumah your own parents pulak kan!:)

Kak Nur--> Betullah tu...masakan mak tetap di hati..jauhnya Segamat tuh....kekeke..

zZana said...

mcam say pulak kak,dah tekak org nogori sekali kena makan nasi dagang pagi rayo..mau tak 3 baldi air mata..hehe(kisah benar taun lepas ni,taun ni turn kg saya..senyum sampai telinga laa)selamat hari raya kak!

~Yu.Es~ said...

Zana--> Alahai sampai 3 baldi menangis yer...:P