Biskut Sarang Semut, Biskut Almond London & Pelita

Sunday, September 21, 2008

Alhamdulillah smalam and harini aku berjaya lagi buat dua jenis kuih yang paling memerlukan kesabaran tahap gaban abad ini...hehehe...sape pernah buat dua kuih tahu kot bertapa lecehnya nak wat dua kuih ni...


Biskut sarang semut Sufira
1 buku butter
2/3 cawan gula halus
satu cawan susu tepung
Telur satu biji
Tepung jagung and tepung kastard secukupnnya...
Siap adunan disagat buat bentuk sarang and tabur coklat chip...



*Inilah hasilnya, psst...please ignore the chocolate mess (tak professional le..)*

Biskut Almond London Sufira (sedap2 je latak nama sebab almond london ada banyak versi resipi)

2/3 cawan gula halus,badam goreng
Satu buku butter, Kuning telur 2 biji
1 camca esen vanilla
1 camca emplex
3 cawan 1/2 tepung top
Adunan
Coklat masakan campur hyfat untuk topping biskut, taburlah apa2 yang anda suka di atasnya...

Oh..nak masak berbuka..malam karang kita sambung cerita pasal pelita...

*Pelita all the way along the road*

OK, cerita pasang pelita, satu tradisi turun temurun. Masih banyak diamalkan kat kampung2 kot tapi kalau kat bandar atau kawasan perumahan susah sikit nak jumpa. Tahun ni hubby aku semangat betul pegi carik pelita..and then jeng3 yang paling best hubby jumpa satu kedai RM1.30 kat Saleng yang mana semua barang dia RM1.30...so he angkutla 10 ketul pelita..so malam tadi malam ni memang meriah and terangla umah aku ngan pelita sepanjang jalan masuk ke umah....Syaura pun dapat main bunga api tu yang happy giler9psst jangan bagitau polis tau..hehehe...)...enjoy some pic

12 comments:

Shais said...

banyak dah mimi buat kuih raya.

seronoknya dapat tengok pelita kat kawasan rumah...kat kawasan rumah saya semuanya lampu lip lap...rindu sesangat suasana kampung:(

Rozamimi said...

Shais, mana ada banyak baru 3 jenis ehehe.. itulah yang buat terasa meriah sesangat kalau raya tang pasang pelita... dah tu budak2 memang suka...Jiran keliling pun berlumba sama pasang kan.. Sufia yang kecik pun terlompat2 tengok pelita and bunga api..kihkih...

Akak said...

Salam Mimi...

Dah buat kuih raya yea nama pun sedap sesedap kuihnya..

Nanti singgah blog akak ambil kad raya yea..

Rozamimi said...

Ait akak, belum rasa macammana dah tau sedap ni..kihkihkih.. OK nanti saya ambil kad rayanya yea..thanks!

Mummy HnH said...

oo, gitu ker rupe kuih sarang semut... oishii sou... bestnyer terel wat kuih.. sorry, nak tanya 'chotto baka-na' shitsumon... susu tepung tue, ko gune susu aper mi? 'sagat' tue aper? :p

isk, bersemangat aku nak wat gak laa camnih...

Rozamimi said...

Ha pernah makan tak kuih ni aru? sedap tau..bebudak lagi suka...aku dari kecik pun suka..ehehe..Isk jgn ckp gitu... susu tepung ko jgn pakai baby punya.. ehehe.. 'hanyir'..aku carik yang Fernleaf ke, yang budak besar minum punya..Sagat tu camne nak cakap yer...dia ada satu macam parut..lubang2...kita lalukan tepung kat situ nanti dia kluar panjang2 ikut bawah parut tuh tadah dalam cup kuih tu..isk menjawab soklan tak..?kalu ko nak aku upload gambar sagat aku tu habaq mai na..

lia said...

mimi...
teringin nk rasa kuih sarang semut tu...
iskh... kot dekat boley p umah (he3 org xajak, cbuk jer lia ni ;p)

syok nyer tgk suasana umh mimi dgn pelita 2....
rindu kampung... hu3

Rozamimi said...

Ehehe..mehla datang umah..kat Johor ler tapi..Kulai tu(psst dekat ngan umah Mawi)kihkihkih... Ala Lia cubalah buat ..lagi sedap tau!

Umah mimi ni nak kata kampung tak jugak kampung..keliling penuh perumahan IOI property and dekat ngan IOI mall lagi..tetiba ciput ada kampung sikit..kikiki..

sayangibu said...

respek tul ngan mimi..sempat gak wat kuih..bestnye. agaknya bile aina dah pandai tolong2 ibu wat kuih cam syaura,baru laaa intan ada semangat kot..hehehe...

::Umi Sufira:: said...

Intan, kalu gitu kena tunggu 4 tahun lagi kot..kalu tahun depan depa tolong kecahkan adalah..kekeke...Takpelah intan tunggu anak dah besar sikit baru senang nak wat=D

sayangibu said...

hahahaaa...btol lah umi...kang kuih ke mane ibu ke mana..kekkeeeke..usahkan nak wat kuih,nak masak hari2 pun mcm nak bersilat layankan si aina..akan dtg ainin pulak menghuru-horrorkan keadaan...:D

::Umi Sufira:: said...

hahaha..takpelah ibu kecik2 tolong kecahkan nanti dah besar aina yang tolong ibu masak tau...;)