FM caused babies death~~

Friday, September 12, 2008

Anybody watched Buletin Utama news tonight which showed about Formula Milk made in China was recalled by its manufacturer due to it caused some number of babies died after consumed it. Waa scary huh! Berita tu mengatakan FM tu beracun disebabkan oleh kandungan merbahaya pada plastik packaging nya..3 tonne FM tu ditarik balik dari pasaran.. Itulah takutnya barang buatan China ni...Especially toys murah2 made in China tuh...yang lagi kita takuti ialah Lead Poisoning kat baby kan..Yelah baby ni apa2 depa pegang mesti nak masuk mulut....Kalau orang cakap barang buatan China ni tak berkualiti saya hampir 80% setuju ngan pendapat ni..berdasarkan pengalamn pakai barang buatan China..handphone hebat canggih..dapat free from customer masa hubby bussiness trip ke China..tapi baru dua bulan pakai tekan2 pastuh screen jadi hang..putih trus apa pun tak nampak...handphone baru tuh! Tak sampai setahun charge battery tapi dah takleh masuk..nasib baik dapat free..

Lagi satu bersyukur sangat dapat breastfeed baby sbb sekurang2nya yakin 100% yang susu tu selamat untuk baby...Mommies kat China tu mesti dah dok risau ngan FM yang dah berada kat pasaran...tapi breastfeeding mommies surely rasa lega...Tapi macammana pun tetap ada sikit worried sebab Kakak Syaura still consume FM and then beli peket2 dalam plastik je kan...Doa la semoga anak kita suma selamat dan dilindungi..amin...

6 comments:

ojasamid said...

waa..takutnye..

tu lah, kat jepon nih mmg sokmo heboh psl brg2 dri China yg beracun/terlebih bahan kimia/palsu/tipu etc. cumanya lambakan bg2 depa terlalu banyak di merata dunia. harganya pon murah sbb tuh ramai yg membeli.

so apepe pon terpulang kpd kiter dlm nak memastikan keselamatan n kadar kesihatan masing2. sekarang ni dh xde gerenti selamat, sendiri yg kena berjaga2. jibun no koto wo jibun de mamoru tte iu koto.

apepon mcm tu lah sistem ekonomi kapitalisme. asalkan boleh untung sanggup buat apa aja. mangsanya org2 `kecik` yg xberdaya mcm kiter ni lah.huhu..

(oh rasanya benda2 mcm nih pon ada juga berlaku kt msia n tpt2 lain kan..cuma mgkn xsebanyak atau seserius kes kat China nun tu..)

Rozamimi said...

Aku setuju dengan ko ja...Kalu nak ikutkan sekarang ni dah banyak rules and regulations untuk control chemicals/ hazardous substances dalam product kan..Ex. UK ada Rohs requirement, China pun ada sepatutnya..some countries and some brands mementingkan sangat benda2 macam ni sampai manufacturer kena labur beribu2 utk test yang barang depa betul2 selamat..Especially company japan, uk,us, france..That's whyla barang yang branded ni selalunya mahal..

Kesedaran macam ni takde ke ek kat China sampai baby menjadi mangsa..sian tau..sudden death!Lepas ni memang betul2 kena berhati2 lagi2 toys untuk anak2 ni..In fact kay umah aku pun banyak mainan budak2 ni yang dari plastik..nak kena segregate nih...

P/S: Alamak tiba2 aku bercakap benda2 serius camni..kikiki...

faisyura said...

yezaaa agree sgt sgt... aku mmg ben made in china ni.. even brg makan kite pun tak selamat... mcm2 issue, lagi pulak brg baby ni.. tak silap aku US dh boikot brg china.. mesia lepas lagik.. haih haih.. so kite la kene extra careful.. plus bile tgk emel2 tunjuk kilang2, food diorg sume, gile geli... kotor habis! takpela spend lebih sket cz yg penting anak2 sihat n selamat... ;) InsyaAllah

Me_Bee N Kids said...

Maa ..scary betoi ..anak akak sume consume FM ..:( Hopefully takdela apepe ...

Rozamimi said...

Baid, betul tu aku setuju...Meh kita ramai2 boikot barang buatan China...Sampai susu baby pun diaorang bileh amik endah tak endah je...patutnya saman je syarikat tu sampai lingkup..

Mamaliena, kita doa2 jelah FM yang anak kita consume selamatkan...Amin...

Mummy HnH said...

Amiin!!! *pray*