Bazaar oh Bazaar~~

Tuesday, September 9, 2008

Bulan puasa ni, rutin harian aku ngan hubby ialah pegi bazaar ramadhan setiap petang...Kerana nak gi bazaar Ramadhan ni hubby aku sanggup pegi kerja seawal 8 pagi and balik pkl 6ptg(actually he has choices whether masuk keja 8am and going back 5pm or masuk 9am balik pukul 6ptg) sbb nak gi bazaar sama2 punya pasal..terpaksa follow aku nya working hours la..ehehe....

Yang kelakarnya tak padan ngan naik motor, beli mesti tak ingat..banyak pastuh memasing dok pening alamak camne nak bawak naik motor ni..last2 sangkut kat handle motor tu...tapi of course belanja ada budget jugak...sebab tak mahu terlalu membazir and end up suma makanan tu tak habis lak...

Tahun lepas pun rutin yang sama tapi Bazaar tahun lepas ngan tahun ni nampak sangat perbezaanya...Harga makanan suma dah naik..Usahkan makanan ke minuman pun naik skali... Last year kalu beli air tu sebungkus RM1 sekarang suma dah naik RM1.20. Ayam golek separuh RM8..Last year RM7. macam kuih muih pun kengkonon RM1 dapat 4 ketul tapi alahai 4 ketul tu..keciknya...baik la depa jual RM1 dapat 3 ketul je.. Laksa last year RM2.50 this year dah RM3..Perghh...

Tapi nak wat macammana kan terpaksa jugakla follow peredaran semasa...Tapi ni baru area Kulai ni, kalau area bandar besar macam JB or KL mungkin lagi mahal harganya...So last2 nasi ngan lauk masak sendiri (biasanya my mom dah siap masak..ehhe..teruknya anak dia ni) so kat bazaar cuma beli kuih muih and air sejuk la macam air longan ke, cendol ke,kathira ke....not more than RM10 pun per day spend di bazar..hehehe...

Taktau lah kalau di tempat aku aje kan tapi I think most of penggemar bazaar Ramadhan kat mana mana pun setuju yang harga makanan and minuman kat bazaar banyak yang dah naik kan kan kan....sigh..

6 comments:

CT said...

setuju sangatla ngn Mimi tu. 1st day Ramadhan mcm terkejut tgk harga air pun dah naik RM1.20. Yg lain2 toksah nak cakap la...syoknye duk ngn mak, balik2 lauk dah siap...:)ct ni balik berperang nak masak..ehehe

Rozamimi said...

Tulah kan CT, bukan makanan je...harga air pun naik sama...tu yang macam susah nak terima...tulah bestnya dok ngan mak..balik makanan dah siap..tapi hari mimi cuti dapur tu mimi punya... Mak cuci tangan jer dok relax masa weekend;)

Me_Bee N Kids said...

Nasib bek kat sini air still RM1 ..
Bab makanan mmg naik ..akak pun slalu gi bazar , suke beli kuih muih ..nak buat tak reti ..:)

Rozamimi said...

Iye ke Kak Liena? Wah Nilai menten harga lagi yek...Best tu..Rindu lak nak gi Bazar Nilai ehhe..Sini air suma dah RM1.20...kalu makanan naik harga tu OK lagi kot...ni air pun naik sama...

lia said...

ala... air kathira.... windunyer...

mmg johor je ada kot air kathira ni kan?
1st time tgk... kelakor je tp rasa.... emmm sedap gak...
tp kat cni (selangor) xpenah g nmpk...

iskhh rindu utm...

Rozamimi said...

Ooo...Lia student UTM ke??ehehe.. isk taktau pulak kot air kathira ni ada kat johor je.. spesel rupanya air kathira ni..kihkih