Beraya Umah Mentua~~

Friday, September 26, 2008

Dekat2 nak raya ni, macam2 nak update pasal raya kan..You all beraya mana tahun ni?? Aku?? Mmm..tahun ni aku beraya Umah mak pak mentua dulu...Kat Sg. Besar Selangor..Ikut gilirankan...Jauhnya dari Kulai ni adalah 5 jam setengah jugak nak sampaikan kat sana...Hari Selasa baru aku balik kampung...hehehe...ni main taktik ni..boss aku dah bagi offer kalu aku nak cuti seminggu...hari isnin pun takyah kerja..aku menolak dengan jayanya..takpelah bos saya nak start cuti Selasa... kenapa??!!

Kalu aku cuti hari isnin maknanya esok aku dah boleh balik umah mak pak mentua aku...Uwaa... Nak tunggu sampai raya maunya 5,6 hari aku dok sana...aku takmo dok sana lama2!!!... terus terang cakap..mak pak mentua aku boleh dikategorikan sebagai mak pak yang baik giler..bertuah aku dapat PIL macam tuh... mak mentua aku jenis tak bebel macam mak aku..tapi yelah kan..even dah dekat 6 tahun kawin aku macam tak biasa tau nak dok umah mak mentua aku nih... Nak masak salah tak masak salah...(diaorang ni very typical, dok dekat sawah suka msak ikan darat..tapi aku tak reti masakan dia!!!) Dok sana lama2 MATI KUTU dibuatnya....Kalu raya dua tiga hari OKlah kan...boleh gunakan masa sepenuhnya...jalan umah sedara mara..kalu dah sampai seminggu uwa....taktaulah camne...Lagipun masakan raya sana tak sama macam Johor punya..Johor punya gak best..ada kuah lodeh, kuah kacang, rendang, ayam etc...perghh penuhla meja...

Papepun memang excited nak balik beraya kat sana cumanya takmo lama2..hehehe...Apa apa pun raya umah sendiri gak yang best...You all camne? best tak raya umah mak pak mentua?

P/S: Janganlah hubby aku baca entry ni..kantoi habis beb!! kihkihkih...

20 comments:

mirah said...

hikhik..pandai tul taktik mimi. Mcm i pn this year blk umah mertua dulu. Sbb? nk blk cuti lama di trg since baby lahir tak blk sana lg, jd amik cuti smpi 1ohb d trg.
So mmg confirm esok pagi (hubby ku kata sejurus lps subuh..huhu) balk muar lah. Raya kedua bru blk trg.
I pn rsa kita ni lbh kurang samalah. Bkn tak suka blk sana, tp tak tahu nak buat apa. Tradisi pn lain sket. Mmg tak sabar sebenarnya nk blk kg sndiri, dah 7 bulan tak blk tp kontrol je lah dpn hubby ku. Kang dia trasa hati plak..huhu
Dia driver, silap dia tak nak bawak kete, camne tu??

Our Dreams Of Life said...

wahhh...stetmen berani mati nih...takutttt..hihi...yela,klu cik abang baca,mau moncong sedepa punya..rasanya..sumer yg still ada parents will feel the same thing..klu boleh, mmg selama mana cuti, selama tulah nak duk umah parent kita je kan..kan..kan

lia said...

hu3...
kot terkantoi dgn incik hubby... cmner gaya la ni? he3...

lia pon kena balik umh mertua gak tahun ni... waaaa....
sungguh xsyok.. rasa raya cm xde makna lak tahun ni... dgr lagu raya pon, xde feel.. uhuks... kuih raya pon beli sejenis jer... mmg rupa protes kan? he3..

apa2 pon...
da kawen... kena la tolak ansur...adei...

umh sendiri gak best...

YANI said...

kkkakka...betul Mimi...sansei. tp, kalau kantoi ngan huby, memang paah..nipun, nasib baikla hubby nak balik perak dulu mlm ni..pastu, isnin baru balik johor. itupun mcm nak balik sampai hujung minggu depan...huwaaaa.....tak tahu nak watpe nanti...shukan lain, masakan lain...yela, paling best dok rumah mak sendiri la kan...anyway, selamat hari raya

Mummy HnH said...

haha mimi... 'taktik kotor' btol nih... hihi...

aku gyakuni, suka balek kg ajied... adek beradik ramai, makan sedap2.. bak kata ko lah, food kat johor kan sedap2... faham2 laa, umah aku bukan ade sape2, tp kesian gak kat mak aku, sensorang biler kena turn raya kat muar...

::Umi Sufira:: said...

Mirah-->Setuju2!! Kite pun bukan tak suka balik sana, suka.. tapi kalu dah lama2 mati kutu dibuatnya..serba salah..nak masak ke tak masak..hehehe..nasib baik ada anak kalu tak lagi termangu2 dibuatnya kan...

Kak Ina--> Boleh tahan gakla statement berani mati ni..ehehe... hopefully kalu my bie terbaca harap2 dia memahami...At the same time, salute sama my hubby sebab tak kisah dok umah mak mentua dia (my mom)...Camne2 pon umah mak sendiri gak best kan!kan!

Lia--> Lia pun umah mak mentua gak ke tahun ni..Wah lia punya protes lagi dasyat! Siap dengar lagu raya takde feel tuh..kehkehkeh..kuih raya pon sejenis aje..??takpelah lia tahun depan turn kita pulak..enjoy habis2an.kan...

Kak Yani--> Ramai gak yang sependapat ngan mimi nih...Ooo nasib lah balik umah sendiri dulu baru balik johor ye...tapi macam lama je gayanya kat johor tu...Pusing2 umah mak sendiri gak yang best kan.. Selamat hari raya gak..

Aru--> Banyak2 iken ni ko punya lain sikit..ehehe.. tapi kalu aku kat tempat ko pun mesti suka umah hubby gak kan..barulah terasa meriahnya raya..adik beradik ajid pon ramai...mesti cucu2nya meriah..umah yot 4org dah kawin turn aku tetiap tahun ngan kakak yot je..lagi 2 family tu umah mak mentua depa..tu yang lebih kurang je meriahnya ngan umah aku..lagi syok umah aku!kekeke..

Akak said...

Salam Mimi...

Akak ingin mengambil kesempatan nie utk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri & ingin mohon maaf andai ada salah & silap samada yg akak sedari maupun tidak...

::Umi Sufira:: said...

Akak, samalah kita. Selamat hari Raya Maaf zahir dan Batin yer...

Che Lin said...

meh la raya pahang taun ni mi.
alang2 dah balek selangor,
lajak terus umah aku.
kasik sufira kenal bandar ikan patin. hehe...
kita pon tak penah jumpa lepas masing2 angkat kaki dari kiryu.

::Umi Sufira:: said...

Oh Che Nor, berzaman yer tak jumpa..last jumpa bila aku tumpang umah ko masa sotsugyouishiki tu..nanka natsukashii...OKOK nanti aku lajakkan kr Pahang..macam ler dekat kihkihkih.. Selamat hari Raya jugak yer mahap zahir batin. bila nak open blog ko tuh??ehhe..

wani said...

huahuah.roza..rupenye kite serupa..umah mak sendiri lagi best,,taun ni pun sepatutnye umah MIL..tapi dah kat UK..huahau...ala..kalu tak raya pun,mesti kene gilir2 balik umah mak aku (banting) dgn MIL (Klang)..memang berkira hari..selalunye umah mak aku mesti lebih sehari..nak watcamne, hubby anak manja..everyday call mommy dia..mak dia pulak pandai aje, ada aje nak kasi or masak bile kitorang balik banting...suh datang klang cepat sikit..wua...wua..kan best kalu umah MIL jauh sikit dari rumah aku...sbb itu le sejak 7 bulan hubby aku dok UK, sekali je kot aku singgah umah MIL..mereka pun paham, aku takkan singgah lama2..huahau..tuh pun singgah mintak diorang main2 ngan cucu sbb aku nak gi shopping klang..huahauahua

faisyura said...

huhuuh aku pun sedang berduka cite nestapa... tawun ni turn umah inlaw. dah le cucu baru zaim sorg, flmy sane pun kecik jee. memang tak same meriah nye ngn umah aku. mak dia lak mcm2 rule, so nk tlg kene la ikut caranye.. tp sib baik tawun ni kitorg blk perlis, kg ayah dia.. kalo raye kl mmg mati kutu. so mlm raya aku kt hotel. hahhaha canggih kan? sbb kat sane tade org tua dah.. tp sedare adelah.. tp agak menyedihkan aku inlaw pakse stay 2 hari kat sane.. mane blehhh.. all these years mmg dh adat bergilir raye 1st sane, 2nd raya sini... tawun ni nk langgar lak adat... =( terase sungguh hati aku.. tp ape nak jadi pun jadikla.. aku tetap balik jumpe mak aku raye kedua... doakan aku ye... huhuh jadi edisi luah perasaan lak aku ni.. hehe sori...

faisyura said...

eh roza, aku raye ke dua tu kat sg. besar lah.. contact aku ek! bleh jumpe koooo and ur lil sufiraaaa...

::Umi Sufira:: said...

Wani, wah ko pun sama ek..kekeke...wani kalu mak mentua pak mentua terlalu jauh pun parah gak...dibuatnya seminggu terus umah mak tahun ni seminggu terus tahun depan lagi kena ngadap lama umah mak mentua kekeke...camne2 pun dah kawin ni terpaksalah 'berkongsi'..nak buat camne kan..hadapi jelah bila kena turn MIL...

::Umi Sufira:: said...

Baid, meluah perasaan betul tu..kekeke..wah paham perasaan bila nak langgar adat tu kan...rasa hangis je satu badan...takpe baid ko pandai2 ler handle the situation...pujuk baik2..InsyaAllah raya kedua dah jumpa your mom..eh by the way ko Sg. Besar kat mana? Parit brapa? mehla kita tengok kot2 boleh jumpa..tapi aku lak nak balik johor raya kedua...taktau sempat ke tak...

faisyura said...

aku kat parit 1. dekat ngn sekolah n masjid kt situuu... oh yeke.. hahaah tgk la ade rezeki kite jumpe lah.. ;)

Shais said...

mimi,

beraya di keluarga mertua ek...saya pun beraya di rumah mil jugak bezanya tak tido sbb rumah kitorang dekat, 10 minit dah sampai. be happy...

::Umi Sufira:: said...

Baid, wokeh. Mail aku no handphone ko yek kat mail ni... rozamimi@yahoo.com. Nanti aku sms ko kalu raya kedua tu aku balik lewat.

Shais, ramai jugak raya umah MIL tahun ni...alahai takyah tido sana yer....kekeke...

mamaDhea said...

mimi (err, baru sya tau nama awk mimi.. hehehe ;P),

asben org Sg. Besar ek?? asben kita org teluk intan.. tp FIL dr Sg. Besar.. thn lepas beraya kat teluk intan dlu.. so, 1st day raya beramai-ramai ler kami ke Sg. Besar bwk abah jumpa adik beradik dia yg dh lame tak jumpe tuh.. ok laa sbb tak penah jumpa kan..

tp biasa laa, mmg cm kekok sket bila beraya ngan PIL nih.. my PIL pn dok kg dikelilingi sawah bendang.. lucky me, SIL sorang ade kawen ngan org JB gak.. umah pon dkt je ngan umah parents sya skrg nih.. so, SIL tu terer laa masak masakan johor sbb laki dia mmg sure nk mkn masakan johor di pagi raya.. hahaha.. takde ler sya canggung sgt.. dpt jugak mkn makanan "kita" wlpon beraya kt kg sane....

::Umi Sufira:: said...

Mamadhea, wah hubby orang 'sana' gak yer.. Umah PIL saya pun dikelilingi sawah bendang gak tuh..ntah2 berjiran tak..kihkih...

Ala untungnya la...saya pon kalu boleh nak masak masakan Johor time raya kat sana...masalahnya diaorang "tak layan"ler... depa lagi suka masakan cara diaorang..kalu saya masak gak takde sape makan ler jawabnya...

Papepun masakan Johor gak yang best kan kan...