Seminggu Persekolahan

Monday, January 11, 2010

Hai macam2 tau yang berlaku walaupon baru seminggu persekolahan.....Hari2 dipenuhi dengan cerita yang berbeza...Tak terlepas ngan my Big girl Syaura...Paling kelakar tang duit lah...

Aku bekalkan duit RM2 sehari..even aku tau sesi petang tak pakai duit banyak tuh....bukan apa takut tak cukup duit ke hape...

Hari pertama, tengok duit berbaki RM1...Hmm beli nasi lemak katanya...OKlah tu kan...wah pandai anak aku belanja, kata aku dalam hati....Hari kedua baki RM1 lagi..aku tanya beli apa...katanya beli nugget rega 30sen...wah mana baki 70sennya tu kakak!...Oh anakkku telah buat amal jariah pada makcik kantin rupanya....Rupanya dia bagi RM1 kat makcik kantin tanpa minta bakinya...

Hari ketiga lagi best, terus takde baki...Aku tanya mana baki duit kakak harini...Tau apa jawapannya..."Ummi kawan kita amik duit kita..."...buleh? Then aku tanya balik, abis kakak makan apa? Makan nugget, kawan kita punya....adoila yang oi....agaknya si Syaura bagi duit kat kawannya suruh belikan gamaknya *positive mode*...Hari keempat pulak....tanya beli apa tadi kak..."Beli mee ngan telur goreng, akak bayar 30sen"...kahkahkah...adoilah....terlebih murah pulak bayarnya...agaknya ganti duit harituh yang makcik kantin tak pulangkan...kekeke....

Seriusly, agak payah jugak nak ajar Syaura pakai duit....So mulai hari ini, no more duit kertas ye kakak.....duit syiling ajer ummi bekalkan kakak...bukan apa....duit kertas ni senang sangat hilangnya...kawan ambillah, tak dapat bakilah...etc..yelah budak2 kalau dah ramai2 beratur...makcik kantin pon sampai tak prasan...Tapi cuma tulah..kalau duit syiling ni..takut kakak tak cukup bayar aje...ekekeke..

9 comments:

salzahari said...

nak tanya mimie camne usaha menceraikan susu dgn adik? berhasilkah?

Azure said...

hihi..syaura macam azam jugak...

azam pun tak reti lagi pasal duit ni...tp mujur kat kantin sekolah azam main kira pukal je..milo seringgit, nugget 3 ketul seringgit..so senang bagi dia duit kertas seringgit seringgit je (baki duit raya tahun lepas)....mahal la makanan kat sekolah...ish

dah sarapan kt rumah, dh bagi bekal...nakk jugak duit belanja..adeh

~ As ~ said...

alamak alamak..aku dah takut nak hadapi hari depan ku...ahahaha..mcm mana nak handle anak...

aja@osaranomise said...

mimi..comel la syaura...~~
hehe..
susah jugak ye nak kasi anak2 kecil nih kenal duit..
ganbatte mi..
p/s:nanti tiba masa saya pulak..

Zuhaini said...

hahaha.. cute la syaura.. x pa la. cuba syiling pula ya! :)

Fid said...

mimi
kalau bagi 30sen siap2 tak leh
30sen untuk nugget...
bagi syiling2 je takleh???

zZana said...

untung byaklah mcik kantin mcm ni,,heheh

~Umi.Sufira~ said...

Sal--> Kalau sempat mimi buat n3 pasal ni yer..

Azure--> hehehe....sekapal lah kita..;)

As--> Kalau dah lalui nanti, macam2ne pon ON jugak nyah...

Aja--> memang..susah nak ajar pasal duit nih..ekekek...

Zu--> Sakarang mmg pulun bagi syiling...tapi umminya lakla nak kena sedia syiling sokmo...

Kak Fid--> Ni dah start bagi syiling dah ni...:)

Zana--> betul3x..:)

lailasani said...

haha.. lawak pun ade...