Proses Cerai Susu Kami!

Thursday, January 14, 2010

Seingat aku, aku ada ceritakan di n3 ini berkenaan keadaan aerola aku yang melecet akibat aksi ganas Sufia sewaktu breastfeeding...ehhe...Sebenarnya masuk hari ini dah sebulan ianya melarat...bukan takat melecet ajer, sampai dah berkuping2...tapi si kecik tetap jugak gigih tidak mahu cerai susu...Rasanya sudah terkena infection sebab sekeliling aerola dah mula merah dan ruam sudah naik ke bahagian2 kulit...pedihnya hanya tuhan yang tau...Benphanten Plus?? Dah 2 tiub habis tapi tetap tak baik2...dan akhirnya kami ambil keputusan berjumpa doktor....

Sehinggakan doktor menggeleng2 kepala melihat keadaan di situ sambil membuat muka rasa sakit.."Macammana awak buleh tahan sakit ini macam...saya tengok pun sudah rasa sakit...apalagi sewaktu dia menyusu..mahu tak mahu awak kena ceraikan susu jugak..kalau tak sampai bila pon takkan baik.."...Gulp!! Telan air liur ummi mendengarnya....So dibekalkan dengan ubat2an yang sesuai bermulalah misi menceraikan susu dari malam semalam...

Yer teramat payahnya wahai tuan2 dan puan2...Dimulakan dengan trick, ummi masuk tidur dulu abiy layan Sufia main sampai ngantuk...lepas tuh abiy buatkan MILO untuknya sebelum tidur...(Owh misi Sufia ialah no FM kalau ummi ada, ummi tau tu..kalau bancuh pon kompem tak minum...so MILO la..)..Saat paling mencabar ialah masa nak tidurkan...ummi sedar Sufia menggendeng2 kat ummi...bangun malam pon menangis....abiy memang mainkan peranan penting di sini..untuk memujuk si kecik...akhirnya sampai tertidur sendiri kesayuan..kasihan kan!

Malam kedua iaitu malam tadi, masih sama....Sufia seolah2 gian sangat ngan nenen...terhidu2 tercium2 kat situ...ummi sayu sangat memandangnya...memang ummi takleh nak bagi..di samping keadaan nips yang sakit giler tuh, ubat yang doktor bagi tuh memang beracun..sebab luka dan ruam ummi dah teruk....sampai kesudahnya menangis sayu...aduhai pilunya hati ummi...walau macam2manapun sudah 2 malam Sufia berjaya melaluinya tanpa nenen..Alhamdulillah...luka ummi nipon dah nampak perubahan sikit...kuping2 dah mula tanggal....Mungkinkah berjaya misi kami cerai susu....will be updated later....daa...

15 comments:

necchan said...

uwaaa..sayunya baca citer entry ni, mi..mesti lbh lagi yg korg rasa kan? huhu..
moga2 inilah yg terbaik utk both umi n sufia ye..
(oh, entry ini mengingatkan aku tntg kisah weaning kami genap setahun sudah. huhu..syahdu nye..)

salzahari said...

boleh nye...sal dah 4 mlm..alhamdulillah dia dah leh tahan. siap bgtahu neneknya setiap hari, dia tido mlm dah tak tetek :p sbb tetek ibu shakit..cian..ehehee... tp setiap hari,balik ptg/ sebelum tido dia nak tgk dulu buah hatinya itu sambil kiss2 ckp "luv u tetek...". Dari sayu,jadi nak tergelak dan jeles! Jeles sbb kat sal tadelak dia kata I luv u! :p

Azure said...

mmg kena tahan hati mimi...

masa azam dulu, nk ceraikan susu, mmg bapak dia yg byk tolong...layan makan, minum, tido, main...nak alihkan perhatian azam dari mama dia ni...

tu yg skang manja lebih dgn bapak!

MN said...

dah nak cerai susu dah?
saya dgn amni belum lagi..sebab saya yg tak ready :(

Zuhaini said...

good luck ya..

Sayang.Ibu said...

alaa nyahhh.. siannya ko ngan sufia. tapi kronik tu nyah, mmg kena cerai. tapi aku pun sedih nyahhh... huhuhuuu

Zety Zin said...

huuhu siannya sufia. sayu hati aku baca. tapi, kalau dah keadaan B ko sampai gitu sekali, ikutkan lah cakap doktor kot. takut melarat karang jadi lain pulak.

~HaNnaIcHa~ said...

gud lux!=p

fiza said...

Huhuhu...sedeynya mimi, sufia menangis sayu erk. Klo luka dah teruk mcm tu, no choice lah.

~: UmmiNor:~ said...

lor sedihnyer baca entry nih :(

CY4.0 said...

semoga anak daramu itu faham sudahnya.. dan semoga ibunya pun cekal bertahan..

somehow, mak bernasib baik sbb Zeri wean off sendiri masa preggy dulu..

Ina Hashim said...

sama sebijik cam akak kene dulu...tapi akak cuba bertahan berbulan jugak la...smp satu time tuh dah tak tahan hazab sgt, nips tuh tergesel kat bra pon rasa nak menjerit, terpaksa la ceraikan susu...huuhu sedey

PadNani~~{@ said...

salam kak mimi,

windunye ngan blog akak!

kesiannye akak n sufia..emm, hope everything gonna b ok ye!x tau mcm mana time hafiy bercerai susu plk nnt..huwaaaa sedihnya! b strong kak..

lailasani said...

sedihnyeee akak... hehe.. akak yg sedih... mmg mencabar sket kot yg bercerai... dh lebih 2 tahun kan mesti nenen ummi before tido.. tu yg susah sket. ganbatte ne sufia n mimi... psl taknak FM, damia pun same.. kalau kat rumah mesti paipai mama... kdg2 je berjaya bg FM. bangun pagi2 tu.. kekadang damia sdiri yg mintak 'chuchu'..

pearl said...

waah..roza aku dapat rasakan.. sbb dulu aku pun pernah kene masa tapi masa awal bf sbb jenis nipple yang too short plus baby tak pandai lagi.. habis aaa luka2 melecet2 sume.. kalu ikut kate doktor, susu ibu tuh juga boleh buat ubat.