Rushing!

Tuesday, January 19, 2010

Anda pernah tak terkocoh kacah bangun pagi kelewatan suami istri dan rushing bersiap2 untuk pegi kerja? At the end Alhamdulillah masih sempat sampai ke tempat kerja macam biasa....Mesti biasa kan? Kami pon macam tu juga....kadang2 terlewat bangun tuh...then terkocoh kacah la siapkan mana yang patut, buat mana yang perlu dan akhirnya dapat pergi kerja ikut masa...cumanya mungkin tak sempatlah nak sapu rumah ke, kemas rumah sepertimana bangun awal....Cumanya ianya agak berlainan sejak akhir2 ini bilamana Syaura telah masuk ke dalam schedule kami...

Yer...tuan2 puan2 Syaura bersekolah agama masuk pada pukul 715pagi...kami menghantarnya ke sekolah agama setiap pagi..jadinya paling lewat 655 mesti dah kena start enjin kereta dan Syaura mesti bangun pada pukul 620 pagi...nak sarapan lagi, nak bersiap lagi...err.. buleh bayang kan macammana budak umur 7tahun kalau bersiap pagi2 sambil mamai2 tuh...

Bila kami terlewat bangun sikit pon, memang rasanya dah huru hara banget...kami berdua mungkin dapat siap ikut masa...tapi Syaura? Alahai nak melayan slow nya bergerak bila dia mengantuk tuh....nak pakai baju pon lomahnya tengok..karang kalau tinggi suara sikit, mood nak ke sekolah dah ke laut....Rushing bersama Syaura adalah sangat payah lagi huru hara...hahaha...Moral of the story is, sila jangan bangun lewat lagi....dan sila training anak sendiri untuk pro dalam hal2 rushing nih seperti parents nya..hahaha...I hate rushing!Daa....

11 comments:

izzahazfar said...

kak....zah selalu gak terkandas...huhuhu...dah set jam pun tak terjaga..pastu..baju anak tak siap lagi...botol susu tak siap dan mcm2 tak siap...tp hari tu jugak la sampai lagi awal dari biasa...

lin muhamad said...

syala tu..pagi tadi 7.45 baru gerak dtg opis..arini semua org msk lmbt.ujan lebat dr pagi.semua nye sedap diulit mimpi.jam 7.30 pn tgk kt luar still gelap.hehe

Ealyie said...

ko da g2 kelam-kabut yea, aku kang ntah cemne ghupe nyah..:D

Sayang.Ibu said...

muahhahaaa... aku blom lagik hadap part nak kejut aina bgn pagi pi skolah.. tp mmg haru laa nyahh, kalo da terlambat..:P

CT said...

huhuhu went that through so many time mimi....azam tahun baru ni kononnye nak siap2 mandikan anak2 especially anisah di rumah, then only gerak ke ofis...tp kalo dah lambat...mmg x nak amik risiko la mengejut dan melayan kerenah nak bersiap itu...x tau la nanti dah sekolah macam mana...

tp skrg anisah mmg senang nak dikejut bgn pagi...alhamdulillah...nanti baca story kat blog kite ek...nak jot down gak kejayaan mengubah "teriakkan" di pagi hari kepada "senyuman dan gelak tawa"

lailasani said...

huishh.. awalnye nk kena kuar rumah... akak kekadang kol630 br terjaga.. (especially sekrg laa..)

Mummy Harith Hannah said...

Sebab aku 6:30 pagi dah kuar gi kerja, Hakim pon automatically akan bgn kol 6:30 gak (weekdays jerr). Harap2 nya kekal lah sampai dia masuk sekolah betul2 nnt. Hihi.

Btw, check this out beb:
http://genkimomma.blogspot.com/2010/01/announcement-gm-2009-lucky-winners.html

pearl said...

huahuahau...
aku dapat rasakan mcm mane perasaann ko bile tgk syaura yang 'slow' diwaktu pagi
memang tensen aku doooh bile nak kejutkan anak aku yang 3 tahun utk kesekolah .. bile tak cukup tido, mula la bangun nangis2 kate tak nak skolah..
memang pagi2 buat aku naik hangin aje la camgitu
aku dah sound malam2 tido awal, off cartoon..tapi dia degil layan jugak karton ..selagi papa dia tak tido selagi itu le dia tak tido..dahle papa nye jenis 'batman'.
aaarghhh

mummywildan said...

mimi, saye pun skrg kena bangun awal. hate terkocoh2 sbb mmg blh spoil mood. skrg bangun 5.30 pg siap msk utk dinner. astu 6.30 dh kna kejutkan Wildan dan mandikan spy dpt keluar kul 7. klau tak nahas le smpai ofis lmbt. tp x sempat le nyapu2 rumah cam mimi. mlm br sapu skit2

Fid said...

ahdik
kome wat ape hah lambat bgn pagi hahahahahhaahhaaa

Siti @ nurie said...

siti yg anak x sekolah pun, selalu masuk lmbt..he he he...gara2 ibunyer yg mals nak bangun awal...