First Day School!

Monday, January 4, 2010


Setelah sekian lama ummi Syaura seorang pekerja yang berdedikasi nih tak mengambil cuti, makanya bersempena hari pertama persekolahan anakanda terchenta ummi telah mengorbankan AL seciput yang ada untuk menghantar Syaura ke sekolah...

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar...Syaura langsung tak menangis pon malahan gembira ke sekolah...Ummi ngan abi yang over nervous okeh...Bukan apa...batch tahun satu Syaura tahun ni amat ramai....jumlah pelajar 400 orang dipecahkan pada sebelas kelas....Ummi takut Syaura keciciran aje...Almaklumlah bila pelajar dah ramai sangat...
Berdasarkan pemerhatian ummi, pelajar2 tahun satu sekarang dah tak macam dulu...Ibu bapa tak dibenarkan menghantar anak ke kelas pon...hanya dibenarkan hantar ke ruang perhimpunan dan kemudian di suruh pulang oleh para guru bila waktu kelas sudah bermula...hanya 2,3 orang yang nampak menangis waktu ditinggalkan tu...yang lain2 cool ajer....tak menangis pon...kanak2 zaman sekarang semakin matang mungkin..mungkin jugak pemebelajaran TADIKA selama 2 tahun menyebabkan mereka sudah terbiasa ditinggalkan parents kan...

Yang pasti Syaura nampak seronok sangat ke sekolah...sebab petang tuh ketika kami menjemputnya pulang sekolah...tak habis2 bercerita tentang guru baru dan kawan2 baru...Yer yang sampai hatinya ialah..."Ummi tak payahla bawakkan kita bekal lagi..kita malu kawan kita gelakkan kita..." Buleh? Penat lelah ummi ko nih siapkan bekal nak oi...Jangan harap ummi nak buat bekal lagi okeh!ekeke...

Kesimpulan yang dapat dibuat pada hari pertama persekolahan Syaura ini ialah......Owh anak ku dah besar!!!!!!ehehehe...;D

21 comments:

~ As ~ said...

ya entry first day school la ku tunggu dari mu...ahahaha...
syaura " ummi,kalau nak bagi bekal pun bagilah makanan yg nampak cantik dan sedap, setakat terjun2, mmg la syaura malu....ahahaha..."
(aku gurau je)

faisyura said...

hahaah adehhh sakit perut aku ketawa bace entry ni... sesungguhnye aku pun rase mcm esok kalo anak sekolah, baik bwk bekal sng tayah beratur susah2 beli food tapi nmpknye dgn contoh entry ni, aku kensel jelah niat aku.. tmbh lagi anak aku dedua laki.. ntah2 dia sorok je bekal aku bg nnt...

ko msk ape roza? kikiik tak abih lg nk gelak... kids now memang berterus terang.. ;P

Mummy Dasy said...

wakaka same jek bdak2 kot... ak ah baru nak tanya umminye bekalkan syaura ape?

pearl said...

kahkahkahkah..sampai begitu sekali pesanan dia lepas balik dr first day sekolah..budak2 zaman skrang..darjah 1 pun dah tau segan nih...

Nanak said...

oh syaura, napa ckp mcm tu kat ummi..hehehe..budak2 zaman skng ni mmg dah pandai segan2 kan? kita dulu lagi suka mami bwkn bekal..tak payah susah2 baris beli mknan..

Cikgu Rozila said...

hehehhe....
comel betul syaura....
ingat lagi aku dulu bawak bekal sampai darjah enam...nih first day of school dah xnak bawak bekal yer...

yeah, agree with you, kids sekarang sangat matang...

take care...

rizza said...

waa umi sufira.. siap AL tu...

p/s: lama tak meyempit kat blog ni hehe

salzahari said...

arghh...sal x berapa suka zaman skrg,budak dah dibiasakan mkn luar sampaikan budak sebesar Syaura kata segan! adoihh..dulu sek.rend.kita suka bwk bekal,sbb takyah beratur-berebut silap2 kuah kena baju putih!
sepatutnya makpak lain rasa malu krn tak dpt bekalkan mkn utk anak sekolah...ini,terbalik pulak?!! alah, bknnya kena masak bagai nak rak pun utk budak kecik kan? janji air tangan seorg ibu...mkn berkat,doa pun masuk moga ilmu mudah serap ;)

Zuhaini said...

hehe.. besarnya tulisan SYAURA kat beg dia.. kalau tertukar tu, mmg saja ja la.. ahahah :)

Siti @ nurie said...

kenapa siti rasa beg budak sekolah tahun 1 ni semua besar2?....ish ish ish....tang pink ni, mesti syaura yg pilih...

mimi, adakah mu rasa lega bila syaura kata tak yah bawakn bekal lagi? ( supaya tak yah susah2 nak buatkn bekal dia)...he he he

Zety Zin said...

haha aku pun nak cakap benda yang sama. rasa beg sekolah lagi besar dari budak2.

ahahaha tang bekal tu aku pun tergelak gak. kemain budak2 zaman skrg, malu malu gitu.

Mrs. H said...

wah.. dah besar syaura.. momy pun excited gitew hantar ke skul kan.. siap AL lagi.. :D anyway moga syaura jadi anak yg pinterrr.. amin..

p/s - dah lama tak 'lepak' kat sini.. azam tahun ni nak rajin2 update blog dan follow blog2 kwn2 'lama' ku..

Me_Bee N Kids said...

Yokatta ne !! Syaura tak nanges ..
jangan risau mimi , die mesti okeh kat skolah nanti ..

Bab bekal tuh , agaknye kenkawan die tak bawak bekal kot ..anak2 zaman skarang ...:p

Sayang.Ibu said...

wakakkakaaa.... aduyaiiii... x pe laa nyahhhh, xyah laaa ko susah payah nak buat bekal utk dia lagik.. :)

CT said...

wahhh besar dah syaura....am proud of u....xmo bekal ke syaura? umi masak lagi sedap aa dari makcik kantin tu...ehehehehe

Mummy Harith Hannah said...

Besarnya beg Syaura mi....! :D

maya amir said...

tunggu time die ckp mcm ni" cepat2 mama, dh lambat ni" tak sempat nk kiss hokay.. hehehe... bile anak dah makin membesar, mmg terasa sunyi...

fiza said...

Happy schooling syaura (^_^)

yOrTs said...

beg tu dia yang pilih sendiri.
aku dah kata dah. beg tu boleh bawak gi hiking dah. tapi dah dia nak yg itu, belasah je la. janji dia nak pakai

zZana said...

ramainya student yg masuk darjah 1 sampai 400 orng,,time anak saya nanti mau cecah ribu kann :)

lailasani said...

hahahahhahaha...
budak2 zaman sekrg ni macam2 ek...

acu cuba try buat bento yg hias2 comey.. sure kawan2 syaura terpegunn...