Comot!

Thursday, January 21, 2010

Di sini aku nak menyatakan kegeraman lagi terhadap anak dara aku yang baru berjinak2 dengan alam persekolahan tuh....Geram!! Tak tahan betul dengan kecomotan baju sekolahnya...isk isk...

Hari2 ada je kekotoran degil baru....paling tak tahan tang kat bawah siku dan lengan...hitam semacam! Mana entah dia selet baju sekolahnya sampai hitam macam tu sekali...ke meja sekolah yang hitam..:P..ekeke..tu belum masuk lagi sambal kat tudung, contengan pensel kat tudung...kat belakang tudung pon kotor....Nak oi! Baru sebulan sekolah sayang...kalau setahun ummi tak taulah macammana rupa baju sekolah kakak tu yer...Kasut sekolah...tak payah cakaplah..baru dua hari dah macam pakai sebulan tak basuh....serius! Bukan cakap main2 punya..rasa nak je tempel gambar kat sini..ekekeke...

Memang tak pernahlah satu baju tuh pakai sampai 2 hari walaupun memang tak berbau busuk pon....ada ajer yang kotornya yang sakit mata ummi memandang nih....Wah memang bertambah yer kerja ummi...

Nampak gaya, ummi kena extra rajinlah sental baju sekolah kakak Syaura pakai tangan nak yer..especially tang yang comot2 tak hilang basuh pakai mesin tuh...Anakku sayang, belajarlah pakai baju sekolah putih tuh dengan cermat nak yer..Ummi mu ini tersangat rajin la nak menyental baju mu itu..silap2 haribulan, pakai baju hitam legam ke sekolah nanti....

19 comments:

Mummy Dasy said...

hihihi dapat bayangkan camne kotornye...sure lasak cam boy kat sekolah syaura ni...

mirah said...

hah baju si aisyah tu pun comot juga. Heran sungguh, ada kesan pensil, cat, makanan etc. Ya lah kena sental pakai tangan, harap mesin, mmg tak hilang lah...

~ As ~ said...

eh uminya syaura, ko pun dl mcm tu tau tak...ahahaha...jgn nak bebel2 anak... itulah pengorbanan ibu...

Ina Hashim said...

Mimi,

ppuan leh tahan lagik..anak akak tahun lepas si Adam darjah 1 lagi teruk..baju dah xde rupa baju,suar kotor,kasut kotor..tapi alhamdulillah, dah naik darjah 2 ni dah berubah dah smart

~: UmmiNor:~ said...

hahahaha..suka baca, inilah penangan anak masuk sekolah wakakaka turn mak next year :P

Zety Zin said...

jenuhlah ko nak menyental ek roza. takpelah jadi umi mithali :)

necchan said...

sengih2 aku baca citer org anak dh sekolah ni :p tp bila igt2 balik kiter2 dulu, xpon zaman adik2 kitorg dulu (ye, ni kes adik ramai sgt smpi ada 2 generasi lain "jidai" haha..) pon rupa itu juga, mi. hehe. ganbare, sental jgn tak sental . :p

CT said...

heheheh

mimi, anak buah kite baju sekolah die 5 pasang seminggu, means tiap2 hari baju baru...huhuhuhu mau bengkok kan nak ngerjakannye..kasut sekolah 2 hari sekali pakai yg baru...means seminggu ada 3 pasang kasut...tu bukan setakat masa darjah 1, sampai darjah 6 ye...sekolah menengah ni x tanya plak...berapa banyak baju sekolah die...mcm lebih kurang je

eniway...tolong ler wat testimony detergent mana yg bagus dan berkesan utk basuh baju2 bebudak sekolah ni supaya nanti bila anak2 CT masuk sekolah...ada la source of reference for detergent yg excellent....hehehehe

saudah said...

hehe, cuba guna varnish. sebab baju hubby yg penuh minyak tu bila pakai vanish, ya ampun, hitam likat air dia. tapi baju dia tak rasa cam minyak lagi, dah hilang bau minyak tu. kira bersih la.

dulu, rendam 1 malam pun takleh hilang. bau softener pun dah melekat, cam ada bau minyak jugak. rasa nak tuang clorox aje baju suar dia tu kasik bersih.

if guna front load machine yg ada air panas, lagi wangi bau dia. if not, tuang sendiri la jawabnya.

Fid said...

suruh cikgu lantik jadi pengawas la umi!!!

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

u remind me of how my mama bebel each time i balik sekolah. adat la, budak...

tips my mama. rendam baju dgn air panas+sabun. tp now for my youngest bro, dia rendam dlm "bang".

izzahazfar said...

senyum saya baca entry akak...itulah penangan anak bersekolah..

akak cuba la ty kakak...dia buat ape kat sekoah...ty baik2...nasihat pelan2...hehehe..

tpkan kak..kalau saya jd akak pun mesti tensi..hehehe

hajarus said...

tersengih2 hajar pagi2 ni masa baca n3 akak ni... hehehe...

lailasani said...

hehehe.. selamat menyental.. syaura nk tolong umminya maintain berat badan kot... hahahahha

faisyura said...

wohoho aku tgk syaura tu ayu je... ye ke bleh comot sedemikian rupe..? ko telah berjaya menakutkan aku.. kalo syaura yg gegirl ni comot, apekah nasib aku bile zaim sekolah nanti? hohohoo scary scary..

~Umi.Sufira~ said...

MD, rasanya tak lasak..cuma tak pandai nak cermat jaga baju tuh..:P

Mirah, Aisyah pon sama yer? Pakai tanganlah jawabnya tuh..:P

As, pengorbanan btol tu nyah! buleh tumbuh otot!:)

Kak Ina, harap2 tahun depan dah pandai bercermat la Syaura tu pon..

UmmiNor, Good Luck next year!:)

ZZ, umi misalan nyah!:P

Oja, sental jangan tak sental....ekekeke..:P

CT, kalau 5 helai lagi penat rasanya CT..tu belum masuk nek menggosoknya..kalau ada maid OK gak kot..ekeke...pakai varnish OK kot..tapi mimi pon tak try lagi...

Saudah, owh really thanks for the tips..akan ku aplikasikan..:)

Kak Fid, idea yang baik..sebab baju pengawas kaler biru..tak nampak comot!:)

Mama Miya, air panas + sabun really works huh? tahnks 4 the tips:)

Izzah, taklah tensen pon yang...cuma penat sikitla..ekeke..

Hajar, sengih jangan tak sengih:)

Kak Laila, buleh tumbuh otot woo..bukan makin kurus..:)

Baid, serius comot..ko tengok kasut dia pon cukupla Baid..duduk pon main sedap je tak pandai nak angkat baju..huhu...

are'shiq asmara said...

long,tu syaura yang gurl n baru sorang tau...bayangkn sri ade 3adk laki yang skolah...peh,lagik sakit ahti tgk bj dorang...lagik2 tang lher gn lengan baju...jenuh wooo nk nyental(p,mak lah yang buat...)...huhuhu...sbr ye long....
dugaan dan pgorbanan sorag umi...

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

握壽司Stanley said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社