Update Sufia @ 2 years 1 month old

Wednesday, December 23, 2009

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah 2 tahun 1 bulan anak dara kami ni... Sejak aku memberhentikan aktiviti mengepam sebulan yang lalu, aktiviti penyusuan susu ibu telah drop hampir 80% rasanya...direct feeding hanya pada waktu malam...Diri sendiri ni rasa macam susu dah kering..hehehe...tapi bila anak daraku itu direct feed macam ada lagi...tapi dah tak semeriah dulula...

By the way, my Sufia ni dah petah bercakap....macam2 words yang kakak dia sebut, semua dia ikut..hehehe...dah pandai nyanyi juga...ternganga mulut kami dengar Sufia nyanyi lagu Akim..'Bengang' tu.. Tapi certain words sangat clear, certain words ntah apa2...ngee....Dah pandai juga bertanya.."Kenapa emmi (ummi)?, Kenapa kak?, Mana kak?" etc... Sampai satu tahap malas nak layan..kekeke...

Cuma agak susah hati selepas bertukar ke formula milk....agak susah Sufia nak poo poo.....sampai menggigil2 tuh...kami masih monitor lagi....rasa2 kalau tak OK jugak nak bawa jumpa doktor....tukar susu? Bukan apa..buat setakat ni hanya susu yang dia consume sekarang je yang dia nak minum...susu yang kaler putih semuanya out!Haih..pening jugak kepala dibuatnya...

Owh tak lupa juga early education to Sufia...Alhamdulillah kami dah mula....A aeroplane, B bed, C cup.....Sufia dah buleh follow....cuma counting jelah always skip 1, 2 terus 4...kekeke...takpe nak slow slow...

Potty training masih belum mula lagi...takpelah dek kerana kemalasan umminya..ehhe! rasa2 nantilah 2,3 bulan lagi...bila dia dah petah bercakap and dah tau control...ngee... Berus gigi...kadang nak kadang tak mahu...tapi biasanya kena paksa jugak...tapi kadang2 umminya pulak yang terbabas terlupa nak gosokkan gigi...ngee...

Owh how time flies....rasa seperti baru melahirkan....tup tup dah pandai bertanya soalan dah sekarang....

11 comments:

suhainini said...

anak sy pun suka tanya..sikit2 ape tu?
cepatkan diaorg membesar..:)

ninaazmie said...

agak2nya nape budak akan cakap 1..2..terus jadi 4, anak nina pn gitu

part yg sama bile dgr lagu akim...bengang..main taram jer ikut sedap mulut dia.

Sayang.Ibu said...

cepat kan beb.. aku pun rasa mcm tu gak bila tengok anak2 aku. eh beb, lagu 'bengang' tu mmg buat mak bengang jugak pasal si aina, dah bulih hapal lagu tu.. huhhhh... apa kes anak aku baru umo 3 thn dah pandai nyanyi lagu jiwang nihhh??? bengang bengangggg...;p

lailasani said...

sungguh cepat kan masa berlalu...
damia pun dh pandai ckp gak dh sikit2... tp mama stil tak kurus2...(hohoh.. tak de kaitan eh ngan entry ni?)

Mummy Dasy said...

cepatkan macam x rasa masa berlalu....

Ina Hashim said...

sama gak cam alysha,susu putih sumer reject...so minum sustagen coklat tuh,sembelit la pulok

lia said...

tang potty training 2... same here... rasa sungguh M hu3... biler mau start la ni walhal da siap belikan seluar kecik utk dia sbb nk ajar xpakai pampers...

~: UmmiNor:~ said...

bila sufia nak dapat adik umi? hehehe :D

~Umi.Sufira~ said...

Suhainini--> Time tengah banyak tanya nilah yang kena banyak sabar..:P

Nina--> Agaknya nombor 3 tuh tak best untuk disebut kot..ekekeke...'berhantu' jugak lagu akim tu yer...

Intan--> Itulah..aku kenal ko kat blog ni pun si ainin baru lepas hari...laa ni dah setahun lebih dah..mana tak cepatnya rasa masa beredar...perghh lagu akim memang berhantu beb!:P

Kak Laila--> ehehe...takpe kak ada banyak masa lagi tuh!! Cepat jugak Damia bercakap yer..:)

MD--> Yer sungguh cepat masa berlalu...kita yang terleka dek kesibukan bekerja..

Kak Ina--> Camne nak buat tu yer..

Lia--> Ahahaha..tunggulah dia besar sikit..:P..(alasan)

UmmiNor--> Abi nya kata dah tutup kedai..tapi taktaulah kalau plan berubah pulaks..ekekeke...

Zety Zin said...

oh hari ni genap irma 19 bulan. hihi.

cepatnya masa berjalan kan? pejam celik pejam celik tup tup diorang dah boleh tolong kita kat dapur pulak. ngee...

m-i-o said...

erkkk. lagu akim?

anak mak nyanyi lagu,

"please please please, kamu jgn nakal"

pastu nyanyi lagu tema sekar drama indon,

"akuuu ingin engkau selalu adaaa"

tp nasib baik bila nk tido pandai pulak dia bzikir,

"ya Allah, ya Allah"

lega sikit hati mak :P

anyway, budak2 terus lompat 1,2, 4 maybe sebab korang layan filem hindi kot - one two ka four. kahkahkah! anak mak tak main single digit ni - dia terus "wan hangket" (one hundred). kahkahkah!