Apa yang ditakuti selama ini....

Saturday, December 19, 2009

...apabila aku berhenti breastfeeding kelak telah mula menghantui... heeeheee...memang ngeri beb!

Selama breastfeeding, tak pernah hairan ngan berat badan...makanlah banyak mana pon....takat tulah jugak...asal naik timbang 4*kg....pernah sampai buleh muat balik seluar jeans zaman purba yang bersaiz 27 itu....

Nak dijadikan cerita sejak berjaya capai target fully breastfeeding selama 2thn harituh, memang sudah tidak mnegepam lagi....kalau kat rumah pon seboleh2nya nak bagi Sufia FM juga sebab aku sedang mengalami sakit melecet yg agak kronik...kiranya activity BF itu telah drop hampir 80%...tapi makan masih menten macam dulu...

1 week before dengan penuh keyakinan cuba2 menyarung lagi seluar saiz 27 itu...Mak takleh kancing seluar tu nyah!!!sadis beb! Dan tanda tanya sudah tidak menjadi tanda tanya lagi bila harini pergi menimbang...

Selain mnegetahui berat Sufia sudah 9.5kg...berat Syaura sudah 17.3kg...juga telah mengetahui yang berat sendiri telah up kepada 2kg...wahahahaha...baru 3 weeks stop BF naik 2kg...uwaaaa kalau tak jaga ni maunya ber kilo2 naik selepas 2,3 tahun...ngee....Apalagi cek kak! Sila rancang pemakanan anda selepas ini kay!!!Chaiyok!

15 comments:

kaklong nuzula said...

Mimi, segunung TAHNIAH berjaya bf sufia sampai 2 thn!!!

Sorry sgt tak dpt + tak sempat nak wish birthday sufia aritu, then terus lupa. So, happy belated birthday to sufia... Semoga terus membesar dgn sihat, ceria, pintar lagi bijaksana... Berjaya juga Sufia membesar dgn susu ibu sampai 2thn, alhamdulillah....

~ As ~ said...

dah stop BF la senang nak jaga badan cik kak, jgn la melantak lg, sila amalkan pemakanan seimbang...hahaha

lailasani said...

mimi kan rajin pi jogging... masih ok kot..:)

ninaazmie said...

huh...menakutkan..tu bdn kak mimi yg kurus, nina ni ada 10moths to go BF...pastu kene jg makan btl2 ni.

mamaDhea said...

awat aku stop bf berat tak naik2 eh.. ni naik pon sebab preggy je ler.. klu tak, haih..

beb, mak kan overweight laa skang ni.. tak pasal2 kena minum air gula next week.. padan muka aku..

CY4.0 said...

mak yg tgh sakan bf x abis turun berat, camne?

yOrTs said...

patut tayar depan aku belah kiri tempat bini aku selalu duduk tu selalu pancit. Rupanya....

Sayang.Ibu said...

alamak beb, ko membuat aku seram nak stop BF jer (walhal lmbt lagik).. anyway beb, kalo ko keep on jogging, ok balik tu nanti..

mummywildan said...

mimi, saya lak berat turun since dh x breastfed kan Wildan. Ms breastfeed berisi esp. tang atas tu le hehhee...ble stop BF seluar size 27 dh boleh pakai baju yg size M or S ade yg blh pakai. kalau x L size le jwbnyer.

♥Hernee Nazir♥ said...

exercise jgn lupe mimi..hehehehe

kaklong nuzula said...

Mimi, nak tanya, Syaura belajar baca (bm) pakai sistem apa? Dia cepat kan boleh baca? N utk BI sistem apa? Kaklong ajar zukhruf bacalah anakku. boleh la baca yg mudah2 tp tak lancar lagi...

maya amir said...

mari bersenam:)

~Umi.Sufira~ said...

Kak Long--> Alhamdulillah..terima kasih..:)

As--> Itulah masalahnya nak jaga pemakanan..ahaha..sebab dah biasa melantak;P

K.Laila--> Saikin selalu skip..weekend asyik bz je..;P

Nina--> Alah..Nina kurus juga....takyah risau..:)

Sha--> Ko memang sekeping nyah..ekekeke...eh, kena minum air gula ke? Uwaa dah banyak kali dengar tentang 'keenakan' rasanya..:P

Cik Yan--> Masih banyak masa lagi...:)

Mr. Yorts--> Hmmph..malas nak layan!

Intan--> Nak bagi menten je berat ni beb...macam best la pulak berisi sikit..:)

Mummywildan--> serius? Wah teramat jelesnya diriku ini..ekekeke...:)

Hernee--> Itulah nak kena menten jogging:)

Kak Long--> Buleh refer n3 ini...
http://kawaii-wakaii.blogspot.com/2008/07/kids-able-to-read-at-early-age.html

Maya--> Yayayaya..mari bersenam:)

kaklong nuzula said...

Thanx ye mimi... hihi..

~Umi.Sufira~ said...

Kak Long--> U're welcome..:)