Cerai Susu?

Sunday, December 13, 2009

Sejak akhir2 ini..aku mengalami kesakitan yang semakin menjadi2...di bahagian aerola...Aku rasakan keganasan Sufia semasa breastfeeding sudah tak dapat di bendung lagi....dengan gigi tajam yang dah penuh tuh, suka2 hati je menoleh sana menoleh sini...tak peduli ngan umi nya yang terjerit2....usahkan melecet...bahagian bawah tuh sampai dah takde kulit...tapi tahankan jugak peritnya dok memikirkan si kecik tuh....Weekend semakin menjadi2 melecetnya...kalau hari bekerja...pagi2 sapukan Bepanthen Plus, so sempatlah elok sampai ke petang..bila malam sakitnya datang balik...

So sekarang nih asyik dok pikir nak cerai susu jer....sakit woo...sampai sakit bahu menahan sakit...percubaan pertama ialah pagi tadi...Sapu Bepanthen banyak2...Bila sibuk si kecik mintak nenen..terus je suakan kat mulut dia....Tak sampai pon tiga saat terus menolak.."Tak sedap!" katanya....Mintak tukar sebelah..tolak lagi.."Tak sedap"...huhuhu...so abiynya terus offer buatkan susu...."Nak nak.."..huwaaa tak sangka pulak si kecik nak minum susu even umminya ada...agaknya memang dah tak sedap sungguh la tuh...

Bertahanlah jugak sampai ke petang...bila dah petang tuh kesian pulak tengok mukanya seolah2 merayu2...huhu..bagi jugaklah...Takpelah dik..kita cuba lagi weekend depan yer...Owh nak cerai susu bukannya mudah rupanya...tak sampai hati woo...Ohho macammanalah nanti kalau memang sudah wean off....sedihnya......sob!


Nota kaki: Thanks to Bepanthen Plus yang melegakan kesakitan ini....

19 comments:

achee_b165 said...

sama arr, p'na pun cam dok berkira2 nak cerai susu gak si oja nie...

so far dia xder la gigit, cuma dh x larat la.. letih meriba dia panjang lebar tuh.. lenguh kaki tangan..
tp tu arr x smpai ati la.. nak2 dia dah pandai cakap.. dok merayu.. skit je mama..bole la..huhuuh

Salwa said...

US,
lamanya i tak jenguk sini..
actually i am curently facing the same problem as u r having

my aisyah dah ada 8 gigi dan tajam2, dan suka rentap2..sangat2 sakit taw
tapi i marah je dia bila dia buat camtu
alhamdulillah dia faham
dan dah kurg gigit 80%

cakap je pad ur daughter
mommy sakit, kalau buat lagi nanti mommy babab..
dia faham nye..hehe

Mummy Harith Hannah said...

Mi,
Aku alhamdulillah, mmg tak pernah ader masalah kena gigit dgn si Hannah nie, eventho gigi dia dah ader 17 batang.

Ttg penerimaan FM pulak, Alhamdulillah juga, dia dah OK. Sometimes even aku yg buat pon dia leh terima, dia akan cakap "nak susu". Tapi, bengkok aku beb, satu tin tue rm90++. Fuhhh!

Malam mmg fully BF. AKu tau dia tak puas. So, mlm mmg make sure dia makan waktu dinner, plus, standby air masak dalam botol dia. Hakim dulu, bila dah nak 2 tahun, bgn mlmmmg minum air masak jerr, xnak susu dah, minum susu sblm tido ajerr. Nampaknya Hannah pon dah ikut. Agak2 cam tak puas direct feed waktu tido, dia bgn minum air masak, patuh terus sambung tido. Hihi.

Maybe buleh try ajar Sufia juga (minum air masak).

So, mmg tido lenalah kami laki bini. Tgh malam mmg xyah bgn bancuh susu. :P

Nieza Ishak said...

Mimi,

time nieza ceraikan susu suffiya dulu .. susah gak tp perasan papa dia yang paling penting.

Time nak susu ker .. suh abiy dia layan kalo boleh tdo dgn abiy. Everything biar abiy yg layan kononnya abiy lebih concern pasal dia.

dah boleh pelan pelan wean off dah tue. Kena kuat semangat.

izzahazfar said...

saya yang tidak direct BF pun tak dapat bayang biler berhenti utk pump susu nanti...hehhehe....sebab skrg asyik berdoa ajer supaya susu tak kering dan berjaya at least setahun akmal minum susu ibu...emm..

mak zah ada citer..dulu2 masa nak pisahkan susu...mak siap letak lipstick...pastu letak sos..hehehe..mcm2 la...sebab aidk menyusu until 5 tahun...

fiza said...

Btul tu mimi, tak sampai hati nak ceraikan susu ni. Fiza pernah try skali, letak akar batawali...memang pahit & iman memang tak nak nenen, tapi kita yg tak sampai hati tgk...dah macam org tak tentu arah, tu yg sampai hari ni still nenen ☺☺☺. Tapi nak kena stopkan jugak ni, dah 2y 5m dah (^_^)

Ina Hashim said...

mimi,

at least mimi nyer melecet tuh bila sufia dah 2 thn,xpela...akak jadi melecet+infection tuh since alysha umo 1 thn 8 bulan lagik...berbulan2 menahan sakit...ughhhh seksanya Tuhan aje yg tahu

Fid said...

i mmg tak tau bila akan pisahkan....

Sayang.Ibu said...

ntah laa beb, aku pun mmg x leh nk byg cemana nak cerai susu nih. dulu masa aina, bila tau aku dah preggy, aku try2 letak minyak kapak lah,mak aku p bawak jumpa bidan lah.. semua x jalan.. sbb yg plg utama aku memang TAK SAMPAI HATI tengok dia nak jugak nenen. bila ainin lahir, dia x nak sendiri. nih ainin nih sok, aku x leh nk byg macammana. mmg sedih woooo... tp pelan2 laa beb..

naurah makwa said...

huhu..kak,kalau ada petua bleh berentikan nenen ni silala share ngan naura k..breast naura ni bukan ada susu dah.tapi si damia ni tak mau gak berenti neneb.Sebelum minum susu FM,mesti nak nenen dalam 5 saat gitu..aduh..

ninaazmie said...

ikutkan hati mmg xsmpai hati kak, tp kite kena smpai hati. klu dh setengah hari dia xingat, kite gn bagi terus. klu boleh masa nenen tu bagila kat papanya spy dia xteringat kat nenen mamanya.

salzahari said...

hahaa..proses cerai susu bagi Aliah dah stop..hangat2 tahik ayam ibu dia nih. tahan 4 mlm je pastu dah mls! fikir2..biarlah, x luak pun. enjoy while i can! hehee

~Umi.Sufira~ said...

P-na--> Itulah kalau ngan baby yang dah pandai cakap lagilah rasa kesian kan...

Salwa--> Nak kata dia gigit pon tak jugak...tapi rentap sana rentap sini tuh yang tak tahan..lagi2 kalau tiba2 kat TV keluar iklan yang dia suka..suka2 je toleh...sampai melecet2 dibuatnya..tegur pon dah tak jalan..;P

Aru--> Owh senangnya hannah...minum air masak je malam2 yer..so far aku pon tak pernah bangun malam bancuh susu lagi....nyumbat lagi kat Sufia..tapi dah nak kena stop it soon..kena mula ajar sikit2 la yer...thanks for sharing:)

Nieza--> Akanku kabar2kan pada hubby ku itu..;P Thanks 4 the tips..:)

Izzah--> Oh ye ke? Letak lipstik pastuh cakap berdarah yer?hihi...bagus gak idea tuh..tapi so far kalau letak bepanthen banyak2 pon dia tak suka...;P

~Umi.Sufira~ said...

Fiza--> Itulah payahnya bila maknya yang tak sampai hati..kan kan kan..

Kak Ina--> Hadoi..lamanya..sakitkan kak..pedih sangat sampai ke urat rasanya...tu yang bahu semua sama sakit...

Kak Fid--> Sungguh ku salute dengan kegigihan mu itu..;P

Intan--> Thanks beb! Aku pelan2 kayuh la ni....harap2 dalam masa terdekat nih dapat ceraila...walaupon sedih akanku harungi jua...ewah!

Naurah--> Oh..petua? akak pon baru nak belajar ceraikan susu dik oi...kalau ada petua best nanti akk share eh..;P

Nina--> Itulah..papanya kena kerja keras jugak nih nak bagi mission berjaya..:)

Sal--> Betul2...enjoy! Tapi kalau dah melecet macam mimi ni tak larat dah..ekekeke...

hajarus said...

nak comment hajar xde pengalaman.... cuma nak kate siannyer kat akak ngan sufia... tp semoga berjaya ceraikan susu yer...

mamaDhea said...

beb,
sebab tu laa mak masih bertahan nenenkan hadif waktu malam.. tak dpt nak bayangkan situasinyer nanti.. dulu time dhea, 3hari gak laa baru berjaya sepenuhnya.. itu pon time tido dia nak jugak ngadap nenen yg bersalut kopi tue.. :D

lin said...

huhu cmnela sya nanti eh bila dh sampai masa nk wean off sara...mesti cm umi gak kan...

lailasani said...

ouh.. sure sakit giler tuh....

aah..nti kita yg sedih agaknye ek. sekrg pun akak nk tinggalkan pam kat umah pun dh rasa sedih.. bawakkkkk lah jugak gi ofis n pam... wpun hasilnye utk skali minum je dpt

~Umi.Sufira~ said...

Hajar--> Buat setakat nih masih belum berjaya cerai lagi...takpe hajar kalau ada rezeki nanti tryla breasfeed..pengalaman indah tak dpt dilupakan tuh..;)

Sha--> Wah..salute ngan ko beb! Masih nenenkan hardif waktu malam yer? takpe nanti kalau adik keluar buleh tanderm nursing ngan adik..:)

Lin--> rasanya perasaan sedih sayu tuh akan dirasai oleh semua ibu2 bf..

Kak Laila--> Sampai harini pon masih sakit..naik kematu urat bahu ni..ekeke...tabik gak ngan akak masih gigih bawa pam walaupon hasil dah tak macam dulu..:)